Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... je haar wassen

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van je haar wassen.

De situatie

'Kaal of kammen weet je wel, dat maakt niet uit, iedereen petje af', 'spit' Extince als sinds de jaren ‘90. Maar hoe je je coupe ook draagt, wassen moet je ‘t toch. Dit zijn de do’s en dont’s.

De spelregels

1. Doe een dubbele dosis

Wedden dat je dit nog niet weet over wassen: je moet je haar altijd twee keer beshampoo’en. De eerste keer gebruik je een klein beetje shampoo om je haar te wassen, dan spoel je alles uit en de tweede keer laat je de boel lekker schuimen om het haar te voeden. Smeer daarna nog wat conditioner in de puntjes. Doet de kapper ook al jaren, en is de enige manier om vuil, zweet en dode huidcellen goed te verwijderen.

De
Vorige week:
De vijf spelregels van... gamen

2. Echt niet elke dag

Meer is niet altijd beter, vertelt kapper Dennis Rombout in Harpers Bazaar. "Twee of drie keer per week je haar wassen is genoeg. Maar, de talgproductie op je hoofd is bij ieder mens verschillend. Krullenbollen komen er eerder mee weg om eens per week hun haar te wassen, terwijl anderen al snel met vette slierten lopen. Wist je dat bij lang haar je punten drie tot vier jaar oud zijn? Je haar groeit ongeveer één centimeter per maand. Dat betekent dat als je in het verleden fouten hebt gemaakt in je verzorgingsritueel, het dus ook drie tot vier jaar kan duren voordat je die beschadigingen hebt weggeknipt."

3. Houd je krullen onder controle

De krullenbollen onder ons hebben zo hun eigen wetten. Niet te vaak wassen bijvoorbeeld. Als je je haar bijvoorbeeld op maandag wast met shampoo, is het handig om op woensdag alleen conditioner te gebruiken. Een kleine hoeveelheid sulfaten in de conditioner verwijdert vuil en zal je haar niet uitdrogen. Probeer de conditioner door te kammen in de douche. Was later in de week weer je haar met shampoo, tipt Marie Claire. 'Een pluizige haarlok is een potentiële krul', roept Lorraine Massey die een boek schreef over de Curly Girl Methode. Moet je wel zin in hebben, vier verschillende producten, drogen met een t-shirt en dat soort superzorg, maar dan ben je wél pluisvrij.

Wat
Lees meer:
Wat gebeurt er als je je haar niet meer wast? 'Ik zag er niet uit'

4. Kind kan de haarwas doen

Iedereen die weleens een poging gedaan heeft, weet dat het haar wassen van een peuter niet direct pure pret is. Janken en krijsen, met gratis extra galm in de badkamer, en door het gutsende frustratiezweet kun je zelf daarna ook door de wasstraat. Beter draai je de boel om, en ga je samen in bad. Was eerst je eigen haar en laat zien dat het de normaalste zaak van de wereld is.

Laat de kleine driftkikker vervolgens met een bekertje de eigen haartjes uitspoelen en dan hoef jij met de douchekop alleen nog maar de gemiste stukken te doen. Leg uit wat je doet en waarom haren wassen toch echt bij het leven hoort en anders kun je altijd je moeders washandtruc nog inzetten. Doekje op het voorhoofd en zo ben je de bubbels de baas.

5. Altijd even in het putje poeren

Aan alle langharigen: namens iedereen die na jou komt graag het volgende verzoek. Wil je alsjeblieft s’il vous plait please even in het doucheputje poeren en de haarlokken eruit trekken voordat je de badkamer verlaat? Gewoon even die sporen verwijderen, zodat je huisgenoten en dates met hun blote voeten fris die bak of dat bad in kunnen stappen. Bedankt.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.