Ga naar de inhoud
Zelfgebouwde app

Familie op afstand toch dichtbij: 'Een soort TikTok meets Sesamstraat'

Anieke en David missen hun familie.

Als je familie in het buitenland woont, moet je vaak veel van hen missen. Zeker met opgroeiende familieleden is het moeilijk om alle mijlpalen bij te houden, laat staan het gewone dagelijks leven. Dat merkte ook Anieke Lamers, die via haar zelfgebouwde app 'Peekabond' een band met haar 2-jarige nichtje in Australië onderhoudt.

'Waarom maak ik het niet gewoon zelf?'

Anieke ontwikkelde een app om een band op te bouwen met haar nichtje.

Anieke Lamers (31) en haar zus zijn beste vriendinnen. Toen haar zus besloot naar Australië te verhuizen was dat even slikken, maar ze houden elkaar regelmatig op de hoogte via videocalls. Het werd vooral ingewikkeld toen Aniekes zus twee jaar geleden aan de andere kant van de wereld beviel van een meisje. Anieke: "Vanaf dat moment ontdekte ik hoe lastig het is om van zo’n grote afstand een band op te bouwen met een jong kindje."

Het gevoel dat Anieke zo ver weg was van haar nichtje – en haar niet goed kon leren kennen, knaagde enorm. In juli vorig jaar startte ze daarom met het bouwen aan 'Peekabond'. "Ik zocht naar een manier om via een app of platform een band op te bouwen met een jong familielid ver weg, maar dat bestond nog niet echt. Toen dacht ik: 'Waarom maak ik het niet gewoon zelf?'"

Restricties in coronatijd

Anieke interviewde verschillende mensen om te bepalen welk type families het meest last hebben van hetzelfde probleem als zij. "Eerst kwam ik vooral uit bij expatfamilies. Mensen die in een ander land wonen en een band willen opbouwen met hun familie in het thuisland, bijvoorbeeld. Maar later ontdekte ik dat de doelgroep die behoefte heeft aan zo’n app, veel groter is."

"Denk aan een oma die aan de andere kant van het land woont en niet meer goed ter been is. Of een opa die geen bezoek mag ontvangen vanwege restricties in coronatijd. Ook voor vaders of moeders in het leger met jonge kinderen thuis kan de app uitkomst bieden."

Ook keek Anieke naar welke soortgelijke initiatieven er al zijn. "Ik vond dingen als online verhalen voorlezen en remote karaoke zingen, maar die activiteiten alleen helpen niet écht bij het structureel opbouwen van een band op afstand."

Filmpje van stroopwafels maken

Het gebruik van de app is eenvoudig. "Je logt in en voegt een kindje op afstand toe waar je een band mee wilt opbouwen. Dit doe je door naam en leeftijd in te geven. Vervolgens krijg je verschillende opdrachtjes. Het soort opdracht dat je krijgt kan enorm variëren: van uitleggen hoe je stroopwafels maakt tot het doen van een dans- of andere beweegchallenge. Terwijl je de opdracht uitvoert, neem je een filmpje op. Dit filmpje kan het kindje dan kijken en vervolgens kan het kind een reactie terugsturen."

Anieke noemt Peekabond een soort 'Tiktok meets Sesamstraat'. "Een kind heeft op een gegeven moment zo veel leuke filmpjes van familie op afstand, dat het in plaats van naar YouTube, naar die persoonlijke filmpjes kan kijken. Zo kan het kind werken aan zijn of haar ontwikkeling en tegelijkertijd een band opbouwen met de familie op afstand. Als ouder of verzorger kun je je kind dan ook bezighouden op een speelse, educatieve manier."

245
Lees meer:
245 dagen: geen enkele stad ter wereld was zo lang in lockdown als Melbourne

Tijdens het bouwen van de app bedacht Anieke voor kinderen van elke leeftijd bijpassende opdrachten. "De aandachtsspanne van een klein kind is niet groot genoeg om stil te kunnen zitten achter een camera. We hebben daarom voor kinderen van 0 tot 6 jaar stapsgewijs uitgetekend wat de ontwikkelstadia zijn waar een kindje doorheen gaat. De contentsuggesties die je krijgt passen altijd bij de interesses van het kindje – en zijn zo bedacht dat een kind van een bepaalde leeftijd ze kan uitvoeren en begrijpen."

Naast het onderwerp, is ook de lengte van zo’n opname erg belangrijk. "Jonge kindjes kunnen vaak niet langer dan 1, hooguit 2 minuten naar een video kijken. Vaak vinden ze het na 30 seconden al saai. Het moet filmpje dus snappy en kort zijn. Daarbij helpt het om in je opname de naam van het kindje meerdere keren te noemen en te benadrukken waarom je een bepaalde opdracht uitvoert."

'Jonge kindjes kunnen niet langer dan 1, hooguit 2 minuten naar een video kijken.'

Aniekes nichtje is nu 2,5 jaar oud. Filmpjes die Anieke voor haar opneemt bestaan uit onder meer: liedjes zingen, grappige challenges en verhalen lezen. "Eigenlijk alles wat je ook met een kind van 2,5 jaar zou doen wanneer je in het echt samen bent. Laatst nam ik een filmpje op waarbij ik een lepel op mijn neus legde en liet ik mijn nichtje raden hoelang ik dit kon volhouden. Daarna vroeg ik aan haar of zij ook een lepeltje op haar neus kon leggen. Iets heel simpels, maar een kind van 2,5 vindt dit geweldig."

"Het regelmatig versturen van video’s versterkt echt de band met mijn nichtje. Zij vraagt hierdoor steeds vaker actief naar mij. Ben ik een keer vergeten iets op te nemen, dan vraagt ze aan mijn zus waar mijn filmpje blijft. Ook als je elkaar dan weer in het echt ziet, is het goed om over een bepaald filmpje te beginnen. Kindjes schieten dan vaak in de lach, omdat het ze doet herinneren aan een grappig of leuk moment."

'Mijn moeder heeft haar kleinzoon nooit ontmoet'

Davids familie woont verspreid over de hele wereld.

David Chislett (51) is één van de eerste gebruikers van de app van Anieke. Sinds een paar weken heeft hij de app op zijn telefoon. "Wij gebruiken de app om onze kinderen contact te laten houden met familieleden in het buitenland. Videobellen en foto’s sturen is leuk, maar zo leer je niet iemand kennen. Met behulp van de app kan familie zichzelf meer doelgericht laten zien – en ontdekken onze kinderen hoe iemand echt is."

Internationale familie

De vrienden en familie van David wonen over de hele wereld, dus elkaar regelmatig in real life zien is haast onmogelijk. "Ik ben geboren in Engeland en daarna met mijn familie verhuisd naar Zuid-Afrika, waar ik tot mijn 42e woonde. Negen jaar geleden kwam ik naar Nederland voor de liefde. Mijn vrouw is Nederlands en we wonen nu samen in Zeist. Zij heeft veel familie in Israël. Daarnaast hebben we ook nog wat familieleden in Australië."

David is zelf Engelstalig opgevoed, maar spreekt sinds hij in Nederland woont de Nederlandse taal met zijn vrouw en kinderen. "Het plan was om mijn kinderen zowel Nederlands- als Engelstalig op te voeden, maar we spreken thuis zo veel Nederlands dat het gek voelt om dan ineens naar Engels te switchen. Doordat mijn kinderen via de app Engels spreken met de rest van de familie, kunnen ze er toch mee oefenen."

'Verwoestende
Lees meer:
'Verwoestende besmettingsgolf' dwingt Zuid-Afrika tot nieuwe, strenge lockdown

Davids dochter is vier jaar oud en daarmee oud genoeg om een videogesprek te voeren, maar zijn zoon van twee is nog niet zo ver. "Voor hem is zo'n app heel leuk. Schermtijd is onvermijdelijk voor die generatie. Het is een deel van de toekomst waar ze in stappen. De app is voor ons een doelgerichte en vriendelijke manier om met de technologie om te gaan en het draagt ook nog eens bij aan de family bonding. Veel beter dan de hele dag naar Netflix kijken."

Binnenkort naar Zuid-Afrika

Over vier weken vliegt David met zijn gezin naar zijn familie Zuid-Afrika. "Door de app weten mijn kinderen straks hopelijk een beetje wie ze gaan ontmoeten. We hebben normaal gesproken niet veel telefonisch contact met onze familie. Ook zien we elkaar weinig: ik zag mijn familie drie jaar geleden voor het laatst. Mijn moeder heeft mijn zoon nooit ontmoet. Dat vind ik wel eens moeilijk, helemaal omdat ze nu ziek is."

"Het is een kwestie van tijd tot ze er niet meer is. We voelen dat we nu die kant op moeten gaan. Zij vindt het ook heel verdrietig dat ze haar kleinzoon nooit heeft ontmoet. We hopen dat mijn broer haar kan helpen de app te installeren en video’s van mijn zoontje te bekijken."

Zij
Lees meer:
Zij zitten vast in Marokko: 'Mijn kinderen moeten maandag weer naar school'

Het grootste voordeel van de app vindt David dat je hem niet real time hoeft te gebruiken. "Je kunt de filmpjes opnemen en afspelen wanneer jij dat wilt. Je kunt dus altijd de tijd nemen om een mooie video op te nemen en deze door te sturen. De ontvanger kan op zijn beurt weer kiezen wanneer hij of zij deze video afspeelt. Zo kun je als moeder bijvoorbeeld aankondigen bij je kind: 'We gaan nu een video van je oom bekijken'. Als ouder houd je zo de regie in handen. Ik vind het een mooie manier om de huidige techniek te gebruiken."

Volgens David zit de app vol leuke verrassingen. "In het begin denk je soms: is dit niet saai? Dan staat er bijvoorbeeld dat je tegen een bal aan moet trappen. Maar kinderen reageren hier heel goed op. Die zijn er gek op. Het zijn onverwachte opdrachtjes, ook voor mij. Heel tof vind ik dat."

De app is beschikbaar voor iOS- en Android-toestellen.