Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Nancy: 'Ik heb al tien jaar drukkende pijn aan mijn ogen'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

De hele dag door voelt Nancy drukkende pijn aan haar ogen, en dat al bijna tien jaar lang. Toch heeft ze nog geen idee wat er met haar aan de hand kan zijn. Wellicht heeft oogarts Piet Meurs het verlossende antwoord?

Nancy loopt al bijna tien jaar rond met dezelfde klacht, maar weet nog steeds niet waardoor de pijn wordt veroorzaakt. "Ik heb sinds 2012 oogpijn, oftewel de hele dag door voel ik een drukkende pijn in mijn ogen. Ik heb de afgelopen jaren al heel wat experts gezien, onder wie een huisarts, een oogarts, een KNO-arts, een manueel therapeut, een osteopaat, maar niemand wist me te vertellen wat de oorzaak van de pijn is." Ook heeft Nancy zich een bril laten aanmeten, maar ook dat mocht niet baten.

Rubriek: Asking for a friend 

In deze nieuwe wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, oogarts of een psycholoog, mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen. 

Ferdy:
Vorige week:
Ferdy: 'Kan ik nou beter mijn neus snuiten of ophalen?'

Oogarts Piet Meurs denkt dat hij het antwoord heeft, al blijft het ook voor hem nog een beetje gissen. "Ik kan een aantal zaken uitsluiten: als Nancy last zou hebben van een sterk verhoogde oogdruk dan zou ze namelijk ook al die tijd ziek, zwak en misselijk zijn, maar dat is niet het geval. Bovendien is dit bijna altijd eenzijdig. Ook een chronische ontsteking is het niet, want dan zouden haar ogen rood zijn. Dus dan denk ik dat Nancy heel veel last heeft van droge ogen."

Volgens de oogarts uit Eindhoven komt deze kwaal veel voor – zo’n 7 tot 15 procent van de veertigplussers kan hier op een gegeven moment last van krijgen. "En die droge ogen kunnen een drukkend gevoel als gevolg hebben. Bovendien hebben deze patiënten vaak last van tranende ogen en/of het gevoel dat er zand in hun ogen zit."

Esther
Lees meer:
Esther (37) is nagenoeg blind aan één oog: 'Ik dacht dat dit alleen ouderen overkomt'

Het is helaas een kwaal die blijvend is want het gaat om een chronische aandoening, weet Meurs, die – voor sommigen - hoort bij het ouder worden. "Het is een gevolg van het feit dat de kwaliteit van het traanvocht slecht is of er wordt minder traanvocht aangemaakt als gevolg van een minder goed werkende traanklier."  

Is er dan helemaal niets aan te doen? Jawel, in ieder geval wel om de pijn te verzachten. Zo zou Nancy oogdruppels of een wat dikkere ooggel bij de apotheek of de drogist kunnen kopen. Deze zouden eventueel in combinatie met voedingssupplementen omega-3 kunnen worden gebruikt, tipt Meurs.

Tranen opsparen met plugjes

Op recept is het geneesmiddel ciclosporine verkrijgbaar bij ernstige ontsteking van het hoornvlies. "Paradoxaal genoeg irriteren deze oogdruppels dus deze moeten voor het slapengaan worden ingenomen. Pas na een gebruik van zes maanden kan worden beoordeeld of de kwaliteit van het traanvocht is verbeterd en of het hoornvlies beter is", zegt Meurs.

Een andere behandeling is het plaatsen van zogenoemde 'plugjes' in de traanbuis, waardoor de tranen worden gespaard en je er dus voor zorgt dat het traanvocht niet wegloopt. Meurs: "Dit gebeurt maar bij 2 procent van de mensen die hier last van heeft."