Liefdesles

Sarah: 'De liefde met een vrouw is gelaagder dan met een man, merkte ik'

20 oktober 2021 08:15 Aangepast: 20 oktober 2021 10:25
Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Het duurde even, een jaar of dertig, voordat Sarah (43) inzag wat voor relatie ze zichzelf gunt. En de kans is groot dat die met een vrouw is.

"Ze heette Cathy en ze zat een klas lager dan ik op de basisschool. Klein van stuk en een tikkeltje timide, maar een schoonheid om te zien. Seksuele gevoelens kende ik toen nog niet, maar ik voelde een enorm sterke drang me over haar te ontfermen. Dagen, nachten fantaseerde ik over hoe ze moest huilen, en hoe ik haar dan zou troosten. Dat ze me nodig had en eindeloos in mijn armen lag.

Achteraf best opmerkelijk dat het een vrij negatief scenario was dat ik droomde: verdriet. Maar ik denk dat ik graag wilde dat ze kwetsbaar was, net als ik, met mijn ontluikende gevoelens. Dat ze zich aan me zou overgeven en haar hart daarmee net zoveel risico liet lopen als ik."

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

Petra: 'Pas nu, veertig jaar later, is het onze tijd'

"Ik zocht er verder niets achter en in mijn puberteit datete ik met jongens en kreeg ik vriendjes. In mijn studententijd kuste ik weleens met een meisje, gewoon voor de grap, dacht ik. Maar het maakte veel meer los dan ik verwachtte. Ze was een jaar ouder dan ik, en stond net als ik na een paar vriendjes ook open voor vrouwenliefde. Ik weet niet of dat er bij haar al die tijd al in zat, ik denk dat ik de eerste was bij wie ze het voelde.

Ze was intelligent, dat vond ik heel aantrekkelijk. Een tikkeltje stoer maar nog wel vrouwelijk. Met snelle humor, en dezelfde liefde voor de geneugten in het leven als ik: muziek, eten, drinken. Het was één groot avontuur. Er ontspon een vriendschap-plus, waarin we allebei niet goed wisten wat nou precies het label was van deze vriendschap. We sliepen samen in een bed, gingen samen in bad, deelden alles wat we in ons hart droegen en kusten - maar het ging nooit verder dan dat."

Kussen met de een, vrijen met de ander

"Een paar jaar later trouwde ik een man en werd moeder van twee fijne venten. We scheidden om allerlei redenen, maar niet overduidelijk om mijn verlangen naar de vrouwenliefde. Eenmaal gescheiden was ik vrij om te doen wat ik wilde en met wie. Op wilde feestjes met vrijzinnige vrouwen kuste ik met de een en vree met de ander. Niet veelvuldig hoor; ik had altijd maar één scharrel tegelijk. Pas toen ik daarmee mijn 'vrouwenkant' openzette, voelde ik dat ik dit stuk van mezelf verder wilde ontdekken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uit de kast na jaren huwelijk: 'Ik dacht: verdorie, dit kan helemaal niet'

"Daarop kreeg ik verkering met een vrouw met serieuzere insteek. Het bleek geen liefde, maar ik leerde wel dat een relatie met een vrouw vollediger en dieper voelde dan ik tot dan toe had gevoeld met mannen. Bij hen bouwde ik altijd weer een muur rond mijn hart.

Ik heb in mijn verleden veel met verlies en afwijzing te maken gehad. Me kwetsbaar opstellen betekent risico nemen. En dat durfde ik tot voor kort niet meer; mijn hart was al te vaak verpletterd. Niet per se in amoureuze relaties, trouwens. Juist ook door mijn ouders, vriendinnen die het op kwetsbare momenten lieten afweten. Stiefvaders en overige familie."

Eendimensionalere liefde

"De liefde met een vrouw is gelaagder dan met een man ontdekte ik. Van een vrouw weet ik dat ze, bij de juiste match, al die lagen kan raken. Dat is - opnieuw - kwetsbaar. Gevaarlijk. Mannen zijn veel eendimensionaler en daardoor voor mijn gevoel makkelijker op afstand te houden.

Bij een man houd ik een deel van mijn gevoel makkelijk voor mezelf, zonder dat hij het merkt. Een vrouw voelt zoiets meteen. Zonde natuurlijk, want daardoor heb ik mezelf veel liefde ontzegd. Maar ik was er eerder gewoon nog niet klaar voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Juf Elise kwam uit de kast voor de klas: 'Het moet met kinderen besproken worden'

'Uit zelfbescherming heb ik altijd 'haantjes' gekozen. De gevoelige, empathische mannen liet ik links liggen.'

"Overigens denk ik wel dat die match op alle 'lagen' best ook mogelijk is met een man. Ik heb uit zelfbescherming altijd voor 'haantjes' gekozen, en de gevoelige, empathische mannen bestempeld als 'zwak' of 'saai' en links laten liggen. Zo'n match voelt voor mij met een vrouw nog altijd makkelijker en logischer. En oprechter, omdat bij hen minder vaak een tweede agenda speelt die alleen maar seks wil. Toch weer die bescherming van mijn hart, dus."

Concentreren op mezelf

"Ik hoop op een toekomst met liefde in het teken van volledige verbinding. Een relatie waarin openheid, kwetsbaarheid en diepgang zaken zijn die organisch lopen, die er gewoon zijn, en waarvoor ik niet keihard hoef te werken om vervolgens te constateren dat ze er niet zijn. Ik kan me dat alleen maar voorstellen met een vrouw. Maar als ik een man tegen het lijf loop bij wie ik dat vind, laat ik hem niet links liggen vanwege zijn geslacht.

De afgelopen twee jaar was ik samen met een man en ging het drie keer uit. Echt weggaan was te spannend, echt voor een vrouw kiezen ook. Daarom concentreer ik me nu helemaal op mezelf, totdat ook mijn hart weer een risico durft te lopen. Die fijne vrouw schuift vanzelf wel een keer aan."

De naam Sarah is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore