Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje wil niet met me knuffelen'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Dolgraag zou Femke haar zevenjarige zoon eens een dikke knuffel willen geven, maar helaas wil hij daar niets van weten. Kan ze hem dit toch leren?

Haar dochter is een soort zwaan-kleef-aan die dol is op knuffels, maar bij haar zoon loopt Femke tegen een muur op: "Tim houdt simpelweg niet van knuffelen. Ik probeer hem weleens een lekkere knuffel te geven of even vast te pakken, maar negen van de tien keer duwt hij mij weg: 'Mama, niet doen!' Misschien hoort het bij het ouder worden, maar toch vind ik dit jammer. Vooral voor het slapengaan zou het fijn zijn als hij mij iets van affectie toont. Ik snap dat ik het niet kan afdwingen, maar is hier toch iets aan te doen?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje vindt alles spannend'

Veel ouders vinden knuffelen met hun kinderen heerlijk. Dat Femke zich niet aan haar zoon opdringt vindt kindercoach Janina Dubbeld van praktijk De Vuurtoren bewonderenswaardig: "Wat mooi dat je aanvoelt dat je dit niet kunt afdwingen. Daarmee behandel je je zoon met respect voor zijn grenzen en dat is zeer waardevol. Je kunt je afvragen waar voor jou de behoefte vooral ligt. Wil je een knuffel? Of wil je verbinding? Als het om het tweede gaat, zijn er veel alternatieven te bedenken. Je zou bijvoorbeeld samen iets kunnen doen; een spelletje of voorlezen. Dat zijn heel fijne contactmomenten waarbij je echt even samen kunt zijn."

Dubbeld hoort dit probleem geregeld in haar praktijk, en volgens haar heeft het dan vaak met overprikkeling te maken: "Als ons emmertje vol zit, is aanraking een vrij heftige prikkel. Vaak zie je dat op zulke momenten bij kinderen dat ook hun kleren ineens niet meer lekker zitten. Ze kriebelen opeens, of zitten te strak. Dat zou allemaal kunnen duiden op te veel prikkels."

'Soms is het echt een kwestie van liefdevol afwachten.'

Het kan helpen om manieren te ontdekken die je kind helpen te ontprikkelen, tipt Dubbeld: "Wat helpt hem te ontladen na een dag school? Misschien is dat een bad of douche, met het water stromen dan alle indrukken en zorgen van de dag weg. Vaak is beweging ook een goed idee.

Als de eerste druk eraf is, is er misschien ruimte voor ontspanning en dan is mama heel dichtbij en een knuffel wellicht opeens wel fijn. En anders is het echt een kwestie van liefdevol afwachten. Voel je niet afgewezen, maar weet dat het om je kind gaat en dat hij dit op zijn eigen manier mag doen. Blijf beschikbaar en geduldig, dan komt het vast goed."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.