Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje vindt alles spannend'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Kerst, verjaardagen, de bso en Halloween: de zesjarige dochter van Chris vindt heel veel dingen erg spannend. Is er een manier om zulke dingen makkelijker te maken voor haar?

Huilbuien, zenuwen en slecht slapen: zodra er iets voor de deur staat dat zijn dochter stress geeft, dan is het thuis bal, zegt Chris: "Fiene vindt werkelijk alles 'spannend', zoals ze het zelf noemt. Naar de BSO gaan is iedere week al een uitdaging, maar ook voor feesten als Sinterklaas, Kerst of haar verjaardag is ze weken van de leg. Nu is ze bijvoorbeeld helemaal in de ban van Halloween en slaapt ze al bijna niet meer van de spanning, terwijl het nog weken duurt voordat het zover is. Hoe kan ik haar leren hier beter mee om te gaan?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje (8) wil niet logeren'

Het is volkomen logisch dat een zesjarige veel dingen spannend vindt, stelt kindercoach Janina Dubbeld van praktijk De Vuurtoren: "Bijna alles wat er op die leeftijd om je heen gebeurt, ben je nog aan het leren kennen en veel dingen zijn oprecht spannend omdat je niet weet wat er precies gaat gebeuren. Een regelmatig terugkerend iets als een bezoek aan de BSO kan een trigger zijn van andere dingen die ze spannend vindt."

"Vaak zit er een logische verklaring en behoefte achter het gedrag van onze kinderen. Misschien is er iets gebeurd op de BSO? Of is haar lievelingsleidster weg? Misschien is het vermoeidheid en gaat ze daarom in de weerstand? Vertrouw erop dat dit voor haar vervelender is dan voor jou en dat ze echt heel graag van dit spannende gevoel af zou willen. Het loont de moeite om je kind wat vaker te vragen hoe het gaat en of ze snapt wat de bedoeling is. Leer haar bewust te worden van wat ze vindt en voelt. Dat is een belangrijke ontwikkeling waarbij ze jouw hulp als ouder echt nodig heeft."

'Hou rond 'spannende weken' vaker een rustdag.'

Wat Sinterklaas, Kerst en haar verjaardag betreft, kan coach Dubbeld ouders geruststellen: "In mijn praktijk herkennen alle ouders deze spanning. Onthoud dat ook leuke dingen heel spannend kunnen zijn. Mijn tip: maak een aftelkalender. Hiermee maak je inzichtelijk hoe lang het 'feest' nog duurt. Werk met tekeningetjes als je kind nog niet kan lezen. Hou rond dit soort weken ook vaker een rustdag. Deze spanningen vreten energie en tussendoor bijkomen is dan echt noodzakelijk."

Ook is het belangrijk om achter je kind te blijven staan, zegt de coach: "Ouders hebben vaak de neiging het beetje aanstelleritis te vinden. Probeer ruimte te houden voor het feit dat je kind zich niet aanstelt, maar dit gewoon echt spannend vindt. De mensenmassa’s, de herrie, de verkleedpartijen; het is allemaal snel too much. Kijk er eens naar door de ogen van je zesjarige meisje en gun haar tijd om ook hier in te groeien."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.