Huishouden

Deze 6 dingen kun je makkelijk schoonmaken met keukenzout

05 oktober 2021 17:00 Aangepast: 14 oktober 2021 14:59

Waarschijnlijk gebruik je thuis regelmatig zout om mee te koken. Maar wist je dat je zout ook voor veel andere dingen kunt gebruiken? Zamarra laat je zien hoe je onder andere vlekken uit je kleding krijgt en gemakkelijk theeaanslag verwijdert.

Je spullen weer spic en span

Door zout met verschillende vloeistoffen te combineren ontstaat er telkens een andere substantie. Iedere uitkomst kan weer voor een ander object of oppervlak worden gebruikt.

Een houten tafel met vlekken maak je gemakkelijk schoon door olie en zout te combineren. Wrijf dit mengsel vervolgens over de vlekken en zie ze verdwijnen. Het zout heeft een licht schurende werking en de olie is voedend voor de tafel.

Voor het schoonmaken van je houten snijplanken strooi je er wat grof zeezout over en wrijf dit vervolgens in met een limoen of citroen. Het zout werkt weer schurend en de zuren werken desinfecterend.

Laat het mengsel 15 minuten intrekken, spoel hem af en hij is weer good to go.

Wist je dat je gietijzeren voorwerpen niet mag schoonmaken met water en afwasmiddel? Daarnaast mag je het ook niet laten weken. Strooi in plaats daarvan wat grof zeezout over het oppervlak en schrob er met een harde borstel overheen. Spoel hem vervolgens af en laat hem goed drogen. Het zout schuurt het vuil weg, maar tast de bovenste laaf van het gietijzer niet aan.

Naast een tafel of snijplank kun je ook je glazen weer laten stralen. Iedereen die theedrinkt weet dat de aanslag die achterblijft behoorlijk hardnekkig kan zijn. Zelfs de vaatwasser krijgt het er niet altijd uit. Door een nat doekje in zout te dippen en vervolgens door het glas te halen, schuur je de theeaanslag in een mum van tijd uit je beker.

Let op: Spoel de beker daarna wel goed uit.

Van keukenmateriaal tot kleding

Zout verwijdert niet alleen vlekken uit voorwerpen, maar krijgt ook vervelende vlekken uit je kleding. Een roestvlek bijvoorbeeld, deze verwijder je gemakkelijk door zout met wat citroensap te mengen. Smeer dit vervolgens over de vlek en leg het kledingstuk voor zo’n 15 tot 30 minuten in de zon. Schraap het mengsel ervan af en was het een keer uit.

Naast roest gaat ook een bloedvlek er zo uit. Week je kledingstuk in een badje van koud water met veel zout. Let op: gebruik hierbij wel koud water. Door warm water gaan de eiwitten in het bloed stollen en vergroot je de vlek.

Heb je een kleine vlek, dan schrob je deze vrij snel uit de kleding. Is de vlek wat groter, laat hem dan eerst een tijdje weken.

Zo zie je maar weer, zout is een hele natuurlijke en duurzame manier om schoon te maken.

Fotocredits

Headerfoto: Jason Tuinstra

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore