Ga naar de inhoud
Burendag

Goede buur, beste vriend: deze buren hebben elkaar helemaal gevonden

Buren én besties: Shannen, Guido, Dennis, Shannon, Elise, Chantal, Margriet en Natascha zijn het. Beeld © privéfoto's

Zaterdag is het weer Burendag, de dag waarop veel Nederlanders het contact met de buren vieren. Nou valt er niet altijd wat te vieren – je buren heb je tenslotte niet voor het uitkiezen. Met een beetje pech kun je elkaar niet luchten of zien. Klikt het wel, dan heb je mazzel. Deze buren hebben een wel heel innige band. "We runden samen een huishouden."

'Woensdagavond houden we vrij: dat is onze barbecue-avond'

Shannen (28) en Guido (26) zijn sinds een aantal maanden goed bevriend met hun overburen in Zaltbommel, Shannon (28) en Dennis (32).

Shannen: "We wonen al een paar jaar tegenover elkaar, maar zeiden lange tijd nooit iets tegen elkaar. Nu eten we vier keer per week samen."

Shannon met een o: "Een andere buurvrouw vertelde me dat er nog een Shannen in de straat woonde. Ik heb haar opgezocht op Instagram en daar raakten we met elkaar in contact. Op een gegeven moment vroeg ze mijn nummer en nodigde ze me uit om een sigaretje te komen roken. Dat sigaretje werd een half pakje; we hebben vier uur lang zitten kletsen. Sindsdien lopen we de deur bij elkaar plat."

Shannen: "Onze mannen kunnen het ook goed met elkaar vinden. Die gamen en kijken Formule 1 samen en zijn dikke barbecuebuddy’s geworden. Woensdagavond is onze gezamenlijke barbecue-avond, die houden we allemaal vrij."

Shannon: "Heel gezellig, we lachen echt om de domste dingen met z’n vieren."

Oók nog eens samenwerken 

Shannen: "We lijken op elkaar qua karakter, spreken een beetje dezelfde taal. We vinden dezelfde dingen leuk en denken over veel dingen hetzelfde."

Shannon: "Shannen kan het ook goed vinden met Dennis, en ik met Guido. Soms ga ik met hem naar een horrorfilm in de bios, want dat vinden Dennis en Shannen maar niks. Ik werk trouwens ook een paar dagen in de week bij Shannen in het restaurant."

Shannen: "Grappig hè? Zij was op zoek naar een baan, en ik had nog iemand nodig voor in de bediening. Ik zei voor de grap dat ze wel bij mij kon werken. Tot mijn verbazing reageerde ze heel enthousiast. Keigezellig."

Shannon: "Bang dat we ruzie krijgen zijn we niet. We zijn allemaal heel open, als ons iets niet aanstaat, zeggen we dat gewoon. Dat kunnen we van elkaar hebben."

Burendag:
Lees ook:
Burendag: Rowy trouwt met haar buurjongen

'Alles in onze levens is met elkaar verweven'

Tussen Elise en Ralf (beiden 45) en hun buren Chantal en Alex (beiden 47) in het Brabantse Dommelen is het dikke mik. Elise en Chantal runnen zelfs samen een bedrijf.

Elise: "Chantal is net een week naar Curaçao geweest, ik voelde me best even alleen! Normaal lopen we te pas en te onpas bij elkaar naar binnen."

Chantal: "We zijn al bevriend sinds ik in de straat kwam wonen in 2009. Ik was op dat moment zwanger van mijn tweede kind, en Elise bleek dat ook te zijn. We raakten op straat aan de praat, klets-klets, en bleken nog meer overeenkomsten te hebben dan alleen die gelijktijdige zwangerschap."

Elise: "We kwamen erachter dat we allebei een grafische achtergrond hebben, net als onze mannen. Genoeg om over te praten dus. We gingen eens samen eten, pasten op elkaars dieren en op een gegeven moment hielden we samen filmavondjes. We hebben alle seizoen van Game of Thrones met z’n vieren gekeken. Daar hadden we een vaste avond voor. Babyfoon mee en gaan. Jammer dat die serie is afgelopen."

Chantal: "Onze kinderen gingen naar dezelfde opvang, en later naar dezelfde school. Inmiddels zitten zij nog op atletiek samen."

Elise: "Chantal en ik runnen samen een bedrijf aan huis, ontwerpbureau Bonte Raaf. Dat is begonnen op de school van de kinderen, waar we samen een soort nieuwe huisstijl voor ontwierpen. Die samenwerking beviel zo goed, dat we besloten die voort te zetten. We zijn samen in het diepe gesprongen en er volle bak voor gegaan. Dat is nu zes jaar geleden en bevalt nog altijd heel goed."

Chantal: "We hebben ieder onze eigen zolder ingericht als volwaardige werkplek. Bij mij staat de ene helft van onze benodigheden, bij Elise de andere helft. Vaak zitten we samen te werken aan een heel klein bureautje. Mensen die dat zien moeten hard lachen, maar wij vinden het prima."

Elise: "We zien elkaar bijna elke dag, alles in onze levens is met elkaar verweven. Het voelt meer alsof we familie zijn dan buren. We kunnen ook op elkaar mopperen alsof we zussen zijn. Dat geldt ook voor de kinderen denk ik."

Bepalende momenten

Chantal: "Onze mannen zijn ook close. Die mountainbiken samen en slingeren graag samen de barbecue aan. Zij zouden gerust samen op vakantie gaan, maar wij vinden het ook goed om af en toe even niet bij elkaar te zijn. Al zijn er wel gezamenlijke vakantieplannen hoor, we hebben nog een tripje naar Disneyland op de planning staan."

Elise: "In bepaalde opzichten lijken we veel op elkaar, in andere vullen we elkaar juist aan. Ik denk dat het daarom zo goed klikt. Ik noem Chantal nooit mijn 'beste vriendin', dat vinden we allebei cheesy, maar ze is het wel. Wat wij hebben gaat zelfs wel verder dan dat, denk ik."

Chantal: "We zijn er voor elkaar op bepalende momenten. Toen we net bevriend waren, ging Elise al mee de bruidstaart voor mijn bruiloft uitzoeken omdat Alex ziek was. Op de bruiloft zelf was ze gelijk een soort ceremoniemeester."

Elise: "En toen mijn moeder stervende was aan ALS, is Chantal met me meegegaan om daar in huis te gaan werken en mijn moeder wat afleiding te bieden."

Chantal: "Het gaat bij ons vanzelf. We voelen elkaar goed aan. Het helpt ook dat je er niet voor hoeft te reizen om elkaar te zien. Als het contact zo laagdrempelig is en je elkaar vaak ziet, wordt de band al snel beter."

Verhuizen?
Lees ook:
Verhuizen? 'Dertigers stellen zichzelf niet voor aan nieuwe buren'

'Onze band is voor het leven'

Margriet (35) woonde nog net niet samen met haar voormalige buurvrouw Natascha (42) in Den Helder. Ze deelden jarenlang lief en leed. Margriet was zelfs bij de bevalling van Natascha.

Margriet: "Natascha en ik hebben tien jaar naast elkaar gewoond op de bovenste verdieping van een portiekflat. Zij kwam er wonen nadat haar relatie was stukgelopen. Een maand later werd ik haar buurvrouw. 19 jaar was ik toen. In het begin hadden we oppervlakkig contact, maar al snel gingen we regelmatig bij elkaar op de thee. Ik trouwde, werd moeder en Natascha was kind aan huis. Zij was gek op mijn kinderen.

Toen mijn huwelijk stukliep, werd ons contact nog inniger. Natascha was op dat moment 34 en wilde heel graag moeder worden, maar ze had geen relatie. Ze besloot bewust alleenstaande moeder te worden. Samen zochten we op internet uit hoe dat allemaal precies werkte en bekeken we alle profielen van mogelijke donoren. Ze heeft me in dat hele traject betrokken. Uiteindelijk ben ik zelfs bij haar bevalling geweest."

"Onze voordeuren stonden altijd open; we woonden zo goed als samen. Alleen slapen deden we ieder in ons eigen huis, verder deden we alles samen. We kookten voor elkaar, pasten op elkaars kinderen en runden een gezamenlijk huishouden. Zij deed vooral klusjes en ving de enge spinnen, ik was meer van het schoonmaken en de verzorging. Als de kinderen op bed lagen, zaten wij met thee op de bank lekker te kletsen. We vonden dezelfde tv-programma’s leuk en hadden de grootste lol samen."

Buuf & Buuf

"Uiteindelijk kreeg ik een nieuwe relatie en ben ik verhuisd. Dat was wel even moeilijk voor ons allebei, na zo lang alles met elkaar te hebben gedeeld. Het contact is gelukkig goed gebleven. We wonen op een half uur rijden van elkaar dus we zien elkaar minder vaak dan eerst, maar we doen nog steeds veel dingen samen. Zo gaan we samen op vakantie, logeert haar dochertje nog vaak bij ons en komt Natascha zelf regelmatig Formule 1 kijken met mijn vriend. We noemen elkaar nog altijd buuf. Buuf & Buuf zijn we. De band die we hebben is voor het leven, daar ben ik van overtuigd."