Bij ons thuis

'Waar halen de kinderen die taal vandaan? Zeker van die maffe vloggers?'

22 september 2021 10:10 Aangepast: 28 september 2021 13:55
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week: wat kramen die kinderen allemaal uit, echt? "Gast, je weet dit is vet ziek, toch?"

"Oh my gosh, dit is ziek, dude." We hangen op de bank. Olle (7) wijst naar een Tesla op zijn scherm. "Wát zeg je?", vraag ik. "Ziek, dude!", zegt hij nogmaals, afgeleid door het volgende spektakel op zijn scherm: een pluizige koala die haar babykoala knuffelt. "Dat is het schattigste ooit! Let-ter-lijk!"

"Letterlijk? Zo gebruik je letterlijk niet. Hoe vaak moet ik dat nog uitleggen?", ga ik verder, al weet ik zelf ook heus wel hoe stoffig ik klink. "Alles is letterlijk, precies zoals je het zegt, tenzij figuurlijk en iets beeldspraak is", mopper ik.

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

'Doeslief. In het echt zijn jullie allemaal zo aardig, waarom online dan niet?'

"En Puk, leg die fidget toy weg, ik word bloedzenuwachtig van dat gefrummel." "Maar het is gewoon mega satisfying", zegt ze. "Waar komt die rare taal toch opeens vandaan?", vraag ik terwijl ik een fleecedekentje over ons heen trek. Het wordt opeens koud, zo in de avond.

Ik pak de tablet uit Olles handen. "Wie is dit?" "DutchTuber", zegt hij, en kruipt op mijn schoot. Ik klik op 'Ontsnapt aan de lava' en ik zie een dun joch in een bad zitten met spul dat lava maakt van badwater. Hij praat zo hyper dat Freek Vonk er nog een puntje aan kan zuigen. Alsof hij in een zwembad GHB is gevallen, zo snel ramt hij zijn teksten door het scherm naar buiten. Toegegeven: best knap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Jeweettog! Hoe goed is jouw straattaal? Test het hier

Franke van Hoeven Franke van Hoeven

Hij ratelt en ratelt terwijl hij plastic diertjes in bad laat vallen of uit elkaar trekt tot ze kapot spatten. Na een minuut klik ik de volgende aan. Het is een challenge Surprise-eieren openen tot-ie in slaap valt. "Dat doet hij vaker, dit soort challenges", legt Olle uit. Wát een onzin, denk ik, maar houd wijselijk mijn mond. Ooit was ik zelf groot fan van Jackass, dus wie ben ik?

"Ahh, duidelijk ja, van wie jullie het hebben!", concludeer ik na het derde filmpje, "met jullie 'letterlijk' en 'bro' en 'satisfying' en 'soort-van' en 'dude' en 'ziek'!!" Dat hebben jullie van dit leipe gastje overgenomen!", zeg ik triomfantelijk, en ik tik op het scherm, om mijn woorden kracht bij te zetten.

'Punky? Heb ík dat gezegd?!'

Puk rolt met haar ogen. "Nou en?! Hij praat grappig en niet zoals jij heel ouderwets." "Ik? Ouderwets? Hoe bedoel je?", vraag ik, verbaasd dat mijn kinderen mij nu al ouderwets vinden. Moeten ze daar niet minstens mee wachten tot ze pubers zijn?

"Nou, weet je nog, dat we gisteren dat leren jasje zagen hangen in de etalage? Weet je wat je daarvan vond?" Puk kijkt me uitdagend aan. "Nee, dat weet ik niet meer", zeg ik, want ik ben het oprecht vergeten. "Die vond je zo lekker PUNKY. Punky! Dat zeggen echt alleen maar oude mensen!" Puk en Olle rollen van de bank van het lachen.

"Punky??? Heb ík dat gezegd?" Ja, dat is inderdaad wel een beetje eh… belegen, grinnik ik. "Misschien moet mama nog maar een paar van die filmpjes van jullie kijken." Ik trek de kinderen terug de bank op, dicht tegen me aan. "Goed idee, dude", knikt Olle, en hij pakt de tablet er nog maar eens bij.  

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore