Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Zoontje is verdrietig omdat buurjongen gaat verhuizen'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het was een perfecte match tussen de achtjarige zoon van Malou en hun buurjongen. Ze zijn dikke vrienden, maar helaas gaan de buren verhuizen. Hoe helpt Malou haar verdrietige zoon?

"Onze buren gaan verhuizen. Mijn zoon Felix is erg close met de buurjongen, ze lopen bij elkaar in en uit en spelen vaak samen. Hij is dus erg verdrietig dat zij weggaan. Dat houdt hem ook erg bezig, hij heeft het er vaak over en snapt niet waarom ze een ander huis wilden. Hij gaat zijn buurjongen erg missen en ik vind het rot om mijn zoon zo verdrietig te zien. Hoe help ik hem hierbij?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje moet elke ochtend huilen'

Vaak willen volwassenen een kind dat verdrietig is opbeuren met goedbedoelde woorden, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "In dit geval bijvoorbeeld door te zeggen dat je kind heus nog kan bellen en afspreken met zijn oude buurjongen. Of dat er misschien wel heel leuke nieuwe mensen naast jullie komen wonen."

"Ouders willen hun kind het liefst zo snel mogelijk weer blij zien, want dat is de makkelijkste emotie. Maar hij is verdrietig en heeft daar een goede reden voor. Gun hem zijn verdriet. Voor je kind voelt het weggaan van zijn vriendje als een soort rouw."

'Het beste kun je je kind simpelweg vasthouden en naar hem luisteren.'

In plaats van het verdriet weg te redeneren, kun je er beter voor je kind zijn: "Hij heeft waarschijnlijk behoefte aan een arm om zich heen en om te horen dat het inderdaad heel rottig is dat zijn vriendje weggaat. Het beste kun je hem simpelweg vasthouden en naar hem luisteren."

"Hij hoeft niet meteen blij te zijn, zelf zou je het ook niet leuk vinden als je beste vriendin ver weg gaat wonen. Natuurlijk kun je ervoor zorgen dat je zoon nog met zijn buurjongen kan afspreken of bellen, maar dat hoeft geen quick fix te zijn voor zijn verdriet. Dat mag er namelijk gewoon zijn."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.