Kookboek Bistro Manon

Moeder van vijf schreef kookboek: 'Mijn kinderen eten wat ik eet, niet andersom'

17 september 2021 09:50 Aangepast: 17 september 2021 12:53
Manon met haar vijf kinderen aan tafel. Beeld © Jeroen van der Spek

Manon Proper kreeg in twee jaar tijd een tweeling en een drieling. Eerst kregen haar kinderen flesjes en fruithapjes, maar al vroeg begon Manon met smaken te experimenteren. Nu is de tweeling zeven en de drieling vijf jaar oud en lusten ze (bijna) alles dat Manon op tafel zet. Manon besloot haar zelfbedachte recepten te bundelen in een kookboek. "Het is bij mij thuis net een gaarkeuken."

Met haar man Jorn, tweeling Bas en Julie en drieling Hannah, Faye en Cécile woont Manon sinds 2019 in Boedapest, Hongarije. Haar man werkt voor een internationaal bedrijf, Manon houdt thuis het gezin draaiende. Het huis dat ze huren biedt genoeg ruimte aan zeven personen, maar bij de eerste bezichtiging viel één ding meteen op.

Manon: "In de keuken waren maar twee kleine gaspitjes: dat ging natuurlijk niet werken. De huisbaas was eigenlijk niet van plan om iets aan het huis te doen, maar hij wierp één blik op de vijf kinderen en zei toen: 'Ik zal het fornuis nog laten aanpassen'. Gelukkig maar, want ik heb nou eenmaal veel ruimte nodig om voor zoveel mensen te koken. Er staan regelmatig 8-liter-pannen op het vuur - het lijkt soms net een gaarkeuken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Manon kreeg vijf kinderen in twee jaar tijd: 'Soms was het totale chaos'

De kinderen van Manon eten in principe alles wat ze hen voorschotelt. Logisch, vindt Manon. 'Ik kook geen vieze dingen, haha!' Al vroeg besloot Manon dat ze geen typische kinderprakjes zou maken. "Mijn idee was dat mijn kinderen leerden eten wat ik eet, in plaats van andersom. Daarom bood ik ze vanaf acht, negen maanden al verschillende smaken aan."

"Uiteraard gaf ik mijn baby’s geen hete curry’s of pasta met rauwe knoflook, maar door het recept een beetje aan te passen, kregen ze toch van alles binnen. Dat werkte: ze vonden - en vinden - eigenlijk alles lekker. Of nou ja, bijna alles. Als ze een bepaald gerecht echt niet willen eten, mogen ze het laten liggen. Maar ik ben wel streng: je krijgt dan geen boterham. Je eet wat de pot schaft."

Van vinaigrette tot omelet

Steeds als Manon een gerecht had bedacht dat goed aansloeg, schreef ze het op. Van vinaigrette tot omelet en van geroosterde bloemkoolroosjes tot gekarameliseerde spruitjes: alles legde ze vast. "Het leek me leuk om mijn recepten later te kunnen doorgeven aan mijn kinderen.

Een paar jaar geleden plaatste ik een paar recepten in een blog. Tot mijn verrassing gingen andere mensen mijn gerechten ook maken en delen. Ik kreeg zoveel positieve reacties, dat ik dacht: misschien kan ik mijn recepten wel bundelen in een boek. Zo ontstond Bistro Manon. De gerechten zijn zeker niet specifiek gericht op kinderen, maar zijn zo toegankelijk én lekker dat het hele gezin ervan kan genieten."

Manon: "Mijn kinderen vinden bijna alles lekker." Manon: "Mijn kinderen vinden bijna alles lekker."

Het schrijven van het boek liep anders dan verwacht, vertelt Manon. "Mijn plan was eraan te werken als de kinderen op school zaten. Maar ja, toen kwam corona en zaten we wekenlang met z’n zevenen thuis. Even omschakelen dus. Eerst wilde ik het uitstellen, maar al gauw besloot ik gewoon te gaan koken met de kinderen erbij. Zo leerden zij er ook nog iets van. ‘s Avonds en in de weekenden werkte ik mijn aantekeningen uit. Best intensief, maar ook fijn om iets voor mezelf te hebben. De kinderen voelen zich heel betrokken bij het boek: al hun favoriete gerechten móesten erin."

'Zelf opscheppen vinden ze geweldig'

Op haar Instagram-kanaal heeft Manon ruim 40 duizend volgers, die dagelijks meekijken naar het reilen en zeilen in huize Proper. "Als ik daar laat zien hoe mijn kinderen smullen van gegrilde courgette of kikkererwtencurry, krijg ik veel vragen: hoe krijg je dat toch voor elkaar? Ik denk dat het zeker heeft geholpen dat ik al zo vroeg ben begonnen met smaken aanbieden, maar ook nu heb ik zo mijn trucjes om het eten naar binnen te krijgen."

"Zo bied ik altijd een hoofdgerecht met minimaal één bijgerecht aan. Bijvoorbeeld Mexicaanse kruidige kipreepjes met als bijgerecht Mexicaanse bonen of tortilla’s met guacamole. Zo is mijn boek ook ingedeeld: ieder hoofdgerecht is te combineren met meerdere bijgerechten. Dan hebben kinderen aan tafel iets te kiezen: als je het ene niet zo lekker vindt, neem je wat meer van het andere. Ik laat ze tegenwoordig ook zelf opscheppen, dan mogen ze zelf bepalen hoeveel er op hun bord ligt. Dat vinden ze geweldig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste Hulp Bij (Op)voeden: hoe zorg ik dat mijn kind gezond eet?

Nog zo’n 'trucje': de kinderen laten helpen bij het koken. "Ook daar krijg ik regelmatig reacties op, sommige ouders moeten daar niet aan denken. Ik zit er natuurlijk ook niet altijd op te wachten, een pastaatje van twintig minuten maken duurt soms twee keer zo lang als ik de kinderen laat helpen. Maar ik heb gemerkt dat kinderen eerder geneigd zijn om iets op te eten als ze weten wat erin zit en hoe het klaargemaakt wordt."

"Twee van de vijf waren bijvoorbeeld niet dol op guacamole, tot ik ze zelf de avocado liet snijden en prakken. Toen vonden ze het ineens 'toch best wel lekker' en vroegen ze zelfs om een extra portie. Heel leuk om te zien hoe dat werkt. En geur doet trouwens ook wonderen. Alleen knoflook, ui en kruiden in een pan ruikt al zoveel lekkerder dan gekookte bloemkool. Kinderen krijgen dan veel meer zin om te gaan eten."

Rode loper voor familie Proper

Als Manon boodschappen gaat doen, neemt ze de tweeling en de drieling vaak gewoon mee. "Veel winkeliers kennen me inmiddels wel. Gezien de hoeveelheden die ik koop, rollen ze nog net niet de rode loper voor me uit, haha. Ik post er wel eens filmpjes van op Instagram, zeker op de markt is het heel grappig hoe ze reageren als ik weer flink kom inslaan."

Manon Proper Manon Proper

De tweeling en de drieling zitten op een internationale school, waar ze Engels spreken. Op maandag gaat de tweeling na school nog naar Nederlandse les, dan zijn ze pas om half zeven thuis.

"Het zijn lange dagen, maar toch probeer ik iedere dag te koken. Zeker omdat de kinderen op school een warme, Hongaarse lunch krijgen, die bestaat uit vrij smakeloze prutjes. Daarom geef ik ze allemaal een goedgevulde snackbox vol groenten mee, waarmee ze de schoollunch kunnen aanvullen. Veel Hongaarse ouders geven hun kinderen ‘s avonds brood, maar bij mij eten ze ‘s avonds ook warm. Dan krijgen ze tenminste nog iets normaals te eten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luncht jouw kind gezond genoeg? Deze onderzoekers denken dat het veel beter kan

Manon heeft nog wel een tip voor ouders die weinig tijd hebben. "In mijn boek deel ik een lijstje met producten en ingrediënten die ik standaard in huis heb, van kokosroom en potjes ansjovis tot sojasaus. Met bijvoorbeeld doperwten en spinazie in de vriezer en broccoli, komkommer of botersla in de groentela, kun je altijd wel binnen 20 tot 30 minuten iets lekkers en gezonds maken. En als je in het weekend een flinke pan pastasaus of rendang maakt om in te vriezen, scheelt dat door de week weer tijd. Oh, en ik kan niet meer zonder snelkookpan. Die raad ik echt iedereen aan die voor een gezin kookt: twintig minuten sneller aan tafel kan met hongerige kinderen de wereld schelen."

Tijd voor een kookboek

Toch zijn er ook heus wel eens dagen waarop Manon geen zin heeft om te koken. "Dan eten we brood, bestellen iets of gaan uit eten, daar zijn we ook dol op. Maar gelukkig vind ik koken gewoon ontzettend leuk. Dat ik op een dag tijd zou hebben om naast het zorgen voor vijf kinderen een kookboek te schrijven, had ik een paar jaar geleden niet durven dromen."

Bistro Manon ligt vanaf nu in de winkels. 

Kikkererwtencurry

Voor 4-6 personen, bereidingstijd: ± 35 minuten.

Benodigdheden:

  • 2 el ghee of zonnebloemolie
  • 1 tl fenegriekzaad
  • 1 kaneelstok, heel gelaten
  • 3 grote uien, gesnipperd
  • 3 knoflooktenen, geperst
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • 2 tl garam masala, plus snufje extra
  • 2 tl gemalen koriander
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 blik gepelde tomaten (à 400 g, van goede kwaliteit), met een mes in het blik in stukjes gesneden
  • 2 blikken kikkererwten (à 400 g), uitgelekt en goed afgespoeld
  • 1/2 tl zout, plus evt. extra
  • verse korianderblaadjes, fijngehakt

Indiase gerechten zijn altijd een groot succes bij ons thuis. Een extra voordeel is dat je ze goed vegetarisch kunt maken, zelfs als het originele recept vlees bevat. De sauzen zijn zo rijk van smaak dat het echt niet nodig is om vlees toe te voegen. Deze curry is goed voor jonge kinderen. Ze leren zo gekruide gerechten waarderen zonder dat ze hele scherpe ingrediënten eten. Bij deze curry serveer ik gekookte rijst met gestoomde doperwtjes en/of  naanbrood. Raita past er ook goed bij.

Doe de ghee, het fenegriekzaad en de kaneelstok in een (braad)pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak 1/2 minuut en voeg dan de gesnipperde ui toe. Bak de ui in ± 8 minuten glazig en roer regelmatig even om. Voeg de knoflook en de gember toe en bak 1 minuut mee.

Voeg de garam masala, de koriander, de komijn, de kurkuma en het gemberpoeder toe en bak 1 minuut mee. Voeg, als het mengsel er droog uitziet, eventueel iets meer ghee toe. De specerijen moeten goed door het uimengsel opgenomen worden.

Eten kleine kinderen mee?

Voeg de gepelde tomaten toe en laat 5 minuten op laag vuur pruttelen. Zodra de tomaten goed zacht zijn, voeg je de kikkererwten en het zout toe. Laat ze even meekoken tot ze warm zijn (± 3 minuten). Voeg eventueel een scheutje water toe als het geheel te dik is. (Als er kleine kinderen mee-eten, kun je de tomatensaus eerst met een staafmixer pureren voordat je de kikkererwten toevoegt.)

Proef of de curry meer zout nodig heeft en voeg dit eventueel toe. Strooi er een snufje garam masala over en de korianderblaadjes om het helemaal af te maken.

Wortel-bloemkoolsoep

Voor 3-4 liter, bereidingstijd: ± 50 minuten (met snelkookpan ± 25 minuten).

Benodigdheden:

  • 2 grote of 3 kleinere uien, gesnipperd
  • zonnebloemolie
  • 3 cm gemberwortel, fijngehakt
  • 3 knoflooktenen, fijngehakt of geperst
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemberpoeder
  • 4 winterpenen, in blokjes
  • 1 bloemkool (± 1 kg), in grove roosjes, steel in blokjes
  • 2 l groentebouillon
  • zout

Optioneel:

  • verse korianderblaadjes, grofgehakt, of korianderolie (doe hiervoor een handje korianderblaadjes met een snufje zout en olie in een staafmixer)

Grote pan soep

Soep blijft toch wel een van mijn favoriete maaltijden. Zeker met een snelkookpan is het bereiden zo gebeurd. Het enige waar even wat tijd in gaat zitten, is het snijden van de groenten. Meestal doe ik dit in gezelschap van één van de kinderen, die dan graag mee snoept van wat ik op dat moment aan het snijden ben. In het geval van deze soep zie ik geregeld stiekem een handje in de bak met stukjes wortel gaan.

Kinderen leren op deze manier verschillende substanties te eten en kauwen, dus laat het vooral gebeuren. Het is voor het goede doel. Deze soep heeft een goede balans. Hij is niet te zoet omdat er ook bloemkool doorheen gaat. Dit is een maaltijd die je heel makkelijk kunt invriezen; maak er dus gerust een grote pan van. Hij is erg lekker in combinatie met misocroutons of broodsoldaatjes met verse kruiden.

Als je bij de soep de misocroutons of broodsoldaatjes met verse kruiden wilt serveren, begin dan met het voorverwarmen van de oven.

Fruit de ui 8 minuten in wat zonnebloemolie in een pan tot de ui zacht en glazig is. Bak de gember en knoflook even 1 minuut mee. Voeg de komijn, koriander en gember toe en bak ze even goed mee in het uimengsel. Voeg eventueel nog een scheutje olie toe als het uimengsel er te droog uitziet. Voeg de peen en de bloemkool toe, roer alles goed door en bak 1 minuut mee.

Twee keer zo snel in snelkookpan

Voeg (een deel van) de groentebouillon toe en breng aan de kook. In een snelkookpan zal het maar 15 minuten duren voordat alles gaar is, met een normale pan minstens twee keer zo lang. Dit is ook afhankelijk van de grootte van de stukjes wortel en bloemkool.

Zodra de wortels en bloemkool zacht zijn, maal je met een staafmixer of in een blender de soep tot een glad geheel. Giet er meer bouillon of kokend water bij als de soep te dik is.

Proef de soep en voeg zout naar smaak toe. Serveer de soep eventueel met grofgehakte verse koriander of korianderolie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore