Ga naar de inhoud
Nooit meer

Jayda wil nooit meer bevriend zijn met 'n collega: 'Heb spijt dat ze alles van me weet'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij 'nooit meer' willen meemaken, nooit meer willen doen of juist nooit meer willen laten. Deze week: het klikte meteen tussen Jayda en haar nieuwe collega Nikkie. Ze werden dikke vriendinnen, maar na een tijd kwamen er barstjes in hun vriendschap. Nu baalt Jayda ervan dat ze elkaar elke dag moeten zien. "Het voelt niet prettig meer dat zij op de hoogte is van mijn verleden."

"Gisteren heb ik er weer een sollicitatie uitgedaan. Ik hoop zó dat ik het word zodat ik weg kan gaan bij mijn huidige werkgever. Niet eens zozeer omdat ik het werk niet meer leuk vind, maar dan hoef ik Nikkie niet meer steeds te zien.

Het is moeilijk voor te stellen dat ik een jaar geleden nog uitkeek naar onze gezamenlijke werkdagen. Dan dronken we samen koffie, hielpen we elkaar bij lastige klusjes en liepen onze lunches steevast uit door ons vele geklets. Tegenwoordig probeer ik haar zoveel mogelijk te ontlopen, en zij mij. Dat weet ik zeker. Net zoals ik durf te zweren dat ik nooit meer een collega zo dichtbij laat komen."

Yolanda
Vorige week:
Yolanda wil nooit meer verhuizen: 'Settelen zat niet in mijn systeem'

"En dat terwijl ik zo blij was toen Nikkie vier jaar geleden op het notariskantoor kwam werken waar ik als secretaresse werk. Nikkie werd mijn naaste collega, samen met nog twee anderen vormden we het secretariaat. Met de twee andere secretaresses had ik niet echt een klik. Ik vond het nogal wollige types, die het alleen maar over hun kinderen en saaie hobby’s konden hebben.

Nikkie was van mijn leeftijd en bracht wat leven in de brouwerij. Ze kon rake grappen maken en had een aanstekelijke, bulderende lach. We waren allebei vrijgezel en deelden al gauw onze Tinder-drama’s, dagelijkse ergernissen en Netflix-tips met elkaar. Waar ik vroeger soms de wijzers van de klok naar voren keek, vlogen de werkdagen nu voorbij. Het begon met een lunch buiten de deur en elkaar ook ’s avonds appen over allerlei ongein, en daarna spraken we ook steeds vaker buiten het werk met elkaar af."

Hart luchten bij elkaar

"Ik was blij dat ik er een leuke vriendin bij had. Stappen was oergezellig met Nikkie omdat ze altijd aanspraak had en in no time de halve kroeg kende. Of ze sleurde me spontaan een karaoketent binnen, waar we samen Paradise by the dashboard light zongen. Dat had ik zonder haar nooit gedurfd. Dus eerlijk is eerlijk, Nikkie maakte me wel wat losser en spontaner. Los van de gekkigheid konden we ook goed serieus met elkaar praten.

Ik kan best een muur om me heen hebben en vertrouw mensen niet zo snel, maar toen Nikkie mij in vertrouwen nam over haar moeilijke jeugd die ze deels in pleeggezinnen heeft doorgebracht, voelde ik me compleet op mijn gemak bij haar. Daarom vertelde ik haar iets wat maar weinig mensen van mij weten, namelijk dat ik vroeger op school heel erg ben gepest. Daar heb ik me heel lang voor geschaamd, omdat dat pesten voor mij de bevestiging was dat ik raar was, en niet 'goed genoeg'. En stom genoeg droeg ik die schaamte nog altijd met me mee, terwijl het natuurlijk de pesters zijn die zich zouden moeten schamen. Het was fijn om mijn hart bij haar te luchten, maar nu heb ik daar spijt van."

Astrid
Lees ook:
Astrid werd gepest op de digitale werkvloer: 'Het komt je huiskamer in'

"Onze vriendschap begon twee jaar geleden langzaam te veranderen. Of misschien veranderde ik wel. Ik werd wat mondiger en vond het vervelend dat Nikkie soms best overheersend en schreeuwerig kon zijn. Dan liet ze een ander amper uitpraten en trok ze alle aandacht, ook op momenten dat het helemaal niet om haar draaide. Maar dat nam ik voor lief, omdat iedereen minder goede eigenschappen heeft."

Kattige opmerkingen over nieuwe vriend

Het omslagpunt kwam toen ik Michel ontmoette – via Tinder, waar je soms dus wél de ware kunt vinden. Al na de eerste date wist ik dat hij te leuk was om te laten gaan. En gelukkig voelde hij hetzelfde voor mij. Onze relatie werd dus al snel serieus. Nikkie was minder enthousiast hierover. Ze kraakte Michels schoenen af en maakte zijn accent belachelijk, wat ik erg kinderachtig van haar vond.

In het begin probeerde ik haar zo veel mogelijk te betrekken bij dingen. Ik hou er namelijk niet van om vriendinnen te dumpen zodra je een relatie hebt, zo’n type ben ik niet. Zo nodigde ik haar uit om bij Michel en mij oudejaarsavond te vieren en stelde ik geregeld voor om samen een film te pakken. Nog steeds vind ik dat zij degene is die voor afstand heeft gezorgd, omdat ze ineens al mijn voorstellen afwimpelde. Op appjes reageerde ze amper nog of pas heel laat, en haar kattige opmerkingen over Michel bleven doorgaan. Dat kwetste mij enorm, ik lag er echt wakker van."

'Ik voel me soms buitengesloten op mijn werk, iets wat door mijn vroegere pestervaringen gevoelig ligt bij mij.'

"Inmiddels is onze vriendschap flink bekoeld. Dat is normaal gesproken al pijnlijk, maar nu al helemaal omdat we elkaar dagelijks op het werk zien. Nikkie haalt geen koffie meer voor mij, vraagt nooit meer hoe mijn weekend is geweest en trekt ineens veel meer naar onze andere collega’s. En dat vind ik weer behoorlijk schijnheilig, want ik weet dat ze het maar een stel mutsen vindt. Ik voel me soms buitengesloten, iets wat door mijn vroegere ervaringen nogal gevoelig ligt bij mij."

Jaloezie,
Lees ook:
Jaloezie, ergernis en competitiedrang: heb jij een vijand op je werk?

"Nog steeds weet ik niet of Nikkie uit jaloezie handelt. Dat zij het niet leuk vindt om als single 'achter te blijven', terwijl ik wel een relatie heb. Ik vermoed dat dat de reden is van haar gedrag, maar ik hoop dat ik het mis heb. Want dat zou betekenen dat ze mij mijn geluk niet gunt. Dan ben je in mijn ogen geen goede vriendin, en heb ik me dus jarenlang in haar vergist. Alleen al om die reden zou ik haar liever niet meer willen zien, maar nu heb ik geen andere keuze omdat we nu eenmaal samenwerken."

Werk en privé voortaan gescheiden

"Ondertussen voelt het voor mij helemaal niet prettig meer dat zij op de hoogte is van mijn verleden en gevoeligheden. Ik baal ervan dat ik me kwetsbaar heb opgesteld naar haar toe. Aan de andere kant moet ik daar ook gewoon schijt aan hebben. Het verleden heeft mij gevormd tot wie ik ben en de pijn van vroeger moet ik eindelijk eens loslaten. Maar ik weet wel dat ik voortaan heel wat voorzichtiger zal zijn met vriendschappen op het werk, want je weet nooit hoe de verhoudingen kunnen veranderen. Zo close als met Nikkie wil ik nooit meer worden met een collega. Ik hou werk en privé voortaan gescheiden."

De namen Jayda en Nikkie zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Nooit Meer-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Nooit meer? 

Wil jij ook je verhaal kwijt en vertellen wat je 'nooit meer' wil meemaken, doen of juist laten? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Mail ons op weekendmagazine@rtl.nl