Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje moet elke ochtend huilen'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Met een knoop in haar maag brengt Linda ’s morgens haar vijfjarige zoon naar school, die zich dan huilend aan haar vastklampt. Hoe maakt ze dit afscheid makkelijker?

Ook vanmorgen was het weer raak, waarna Linda met een rotgevoel op haar werk zit: "Sinds het nieuwe schooljaar drie weken geleden is begonnen, breng ik Liam elke dag huilend naar school. Hij heeft een nieuwe juf - dat vindt hij spannend - en hij moet er heel erg aan wennen om na zes weken thuis geweest te zijn, weer weg van mij te zijn. Het lijkt wel alsof hij steeds eenkenniger wordt, vroeger bracht ik hem zonder problemen weg. Hoe maak ik dit makkelijker voor hem?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Mijn kleuter zegt vieze woorden'

Een nieuw schooljaar ís ook gewoon hartstikke spannend voor de meeste kinderen, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Veel ouders roepen dan als reactie dat school toch hartstikke leuk is en gaan dan redenen noemen waarom hun kind niet bang hoeft te zijn. Beter is het om het gewoon even te benoemen: 'Je vindt school spannend hè, en je was liever nog thuisgebleven.'"

"Dan geef je aandacht aan het gevoel wat erachter zit. Doe je alsof er niets aan de hand is, dan houdt je kind niet alleen dat angstige gevoel maar moet hij het ook nog in z’n eentje oplossen. Bovendien is hun onzekerheid logisch: veel kinderen moeten eraan wennen om het vakantieritme weer los te laten en ze twijfelen of ze de nieuwe lesstof wel aankunnen. Dat kan leiden tot paniek."

'Wees heel duidelijk bij het afscheid en ga niet treuzelen.'

Het is aan te raden om wel een duidelijke grens te stellen, zegt Bobeldijk: "Zeg tegen je kind dat je begrijpt dat hij het spannend vindt, maar dat hij nu eenmaal echt naar school moet. Anders wordt het een gebed zonder eind. Zorg ervoor dat je hier zelfverzekerd in staat. Breng je kind naar school, geef ‘m een dikke kus en wens ‘m veel plezier."

"Wees heel duidelijk bij het afscheid en ga niet treuzelen. Zo geef je je kind geen voedingsbodem om van het huilen een gewoonte te maken. Want waar kinderen een kier voelen, duwen ze de deur open."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.