Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'Boze buien en huilsessies: hoezee, de scholen zijn weer open!'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week blijkt het begin van het nieuwe schooljaar niet echt soepel te verlopen. "Het lijkt wel of iedereen compleet overprikkeld is."

We waren nog geen week bezig, of de klassenapp en ouderapp Parro spuwden als vanouds een overdosis berichten. Ophaalouders die in verwarring raakten over het ophaalschema, onduidelijkheid over een uitje later deze maand, gevonden voorwerpen en een heleboel officiële brieven over de nieuwe, oude coronaregels.

Ook was er de foto van Matthijs, met de vraag of iemand wist van wie de gymkleren waren die Matthijs aanhad. En of iemand de gewone kleren van Matthijs misschien in zijn/haar gymtas had gestopt? Het was één groot mysterie.

'Ben
Vorige week:
'Ben ik in 2022 een #fitmom? Na één yogales liep ik drie dagen kreupel'

We waren nog maar twee weken onderweg, maar het leken wel twee tergend lange maanden. Olle (7) had besloten school niet leuk meer te vinden en ging elke dag onder hevig protest zijn klas in. Als altijd informeerde ik bij andere ouders hoe het dan bij hén was, die eerste weken.

Na een kort onderzoek bij andere schoolpleinouders bleken wij geen uitzondering te zijn. Olle was amper de school in te sleuren, andere klasgenootjes braken op andere momenten. Direct ná school of tijdens het eten kwamen de boze buien of huilsessies. Het begin van het schooljaar: het hakt erin. Iedereen lijkt volkomen overprikkeld.

De
Lees ook:
De scholen gaan vandaag weer open, maar niet iedereen is daar blij mee

En dan werden die arme kotertjes ook nog eens met bosjes tegelijk ziek. Hele klassen zijn geveld en in quarantaine. Op Twitter las ik dat ook andere virussen hun best deden slachtoffers te maken, nu het weer kon. De ene na de andere Tweet ging over buikgriepjes, hoge koorts en 'geen idee wat-ie heeft, maar hij ligt als een dweil op de bank'.

Ouders die hoopten vanaf september weer een beetje normaal te kunnen werken, zitten weer vrolijk met de gebakken peren. Ouders die lichtelijk wanhopig van de situatie worden. "Ik zit er doorheen." "De rek is eruit." "Ik ben net terug van vakantie en nu alweer kapot."

Elke dag een beetje beter

Nee, de start van dit nieuwe schooljaar is pittig. Van scholen die nu snel uitjes en kampen organiseren, nu het kan - en kinderen die daar helemaal van de leg van raken. Tot lege klassen en hele roedels onhandelbare stuiterballen: het is eh… wennen.

Ondertussen oefenen we stug met Olle de dagen van de week. We hebben een rooster opgehangen, zodat hij weet wat hem die dag te wachten staat en hij krijgt een sticker voor elke dag dat hij zonder gedoe de klas in gaat. Elke dag gaat het een klein beetje beter.

Zul je net zien: is alles eindelijk kakstrak op de rit, breekt de herfstvakantie alweer aan.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.