Ga naar de inhoud
Kopen Zonder Kijken

Zo is het nu met Merel & Yort: 'We moesten flink schakelen'

Yort & Merel doen mee aan Kopen Zonder Kijken omdat ze er maar niet uit komen waar ze willen wonen. Yort vertrekt het liefst naar Zaandam en Merel wil naar Heemskerk verhuizen. Water bij de wijn? Dat zat er eigenlijk niet in. Aan Alex dan ook de moeilijke taak om de knoop voor deze twee wel door te hakken.

Kopen Zonder Kijken was al jaren hét favoriete programma van Merel. Toen zij en Yort er dan ook niet uitkwamen waar hun volgende huis zou moeten staan, bleek meedoen aan het programma de ultieme oplossing.

Pas net een nieuw huis

In eerste instantie lijkt het stel in een prachtige woning te wonen. Helemaal af en gemoderniseerd. Wanneer het Kopen Zonder Kijken avontuur begint wonen ze er nog geen jaar.

Yort heeft het huis eigenhandig opgeknapt en is maanden van huis geweest. Hoogste tijd om er echt van te kunnen genieten, zou je denken. Maar gezinsuitbreiding gaf daar een andere wending aan. Merel wordt zwanger van hun tweede zoontje en dan blijkt het huis -nog voor ze er echt in wonen- eigenlijk al te klein.

Hup weer door..

En dus moet het stel -wat sneller dan gedacht- op zoek naar een nieuwe plek. Iets wat absoluut niet makkelijk is, als je er niet uitkomt waar die plek zou moeten zijn. Ook blijkt - in de huidige huizenmarkt- hun eisenlijst te lang. Vooral het bad dat Yort zo graag wil, gooit flink wat roet in het eten. 

We vroegen Merel waarom dat bad voor Yort nou echt zo’n must-have was, wat ze uiteindelijk vinden van hun nieuwe woning en of ze toch blij worden van “de nieuwe buurt”.

‘a bumpy road’

Merel: “meedoen aan het programma vond ik spannend, echt heeel spannend! Maar ook mega leuk. Het programma vertrouwde ik volledig, maar je hebt geen enkel idee waar je terecht komt. Daarnaast is gefilmd worden ook wennen. Daar moet je maar niet te veel over nadenken.”

“Yort vond het gelukkig allemaal wel prima. Hij was echt mijn steunpilaar en stond met twee benen op de grond. Hij kan altijd de rust bewaken.”

En dan sta je ineens.. 2 straten verderop

Wie de aflevering gezien heeft, weet dat het stel een hele autorit voor de kiezen krijgt, maar uiteindelijk 2 straten verderop komt te wonen. Ondanks dat het gebied groen gekleurd was, moesten ze daar echt even van bijkomen.

Merel: “ik had het echt niet verwacht, ik wilde heel graag Assendelft uit. Voor mijn gevoel konden we hier gewoon niet veel. In Heemskerk heb je het bos en het strand waar je met de kinderen naartoe kunt om uit te razen en te ravotten. Dit nieuwe huis was in de basis goed, maar de omgeving klopte voor mijn gevoel niet. Ik was veel meer op zoek naar een grasveld en een grote speeltuin in de buurt. Je hebt hier veel weilanden, maar ik mis de echte natuur. Dat was flink schakelen.”

Een bittere pil

Van buiten was het stel wellicht wel gevallen voor het huis, maar ook de binnenkant was het niet. Merel: “het was smal en lang en dat voelde heel erg benauwd. De inrichting was krap, er stond veel op elkaar. Ik voelde hem echt niet.”

Nadat Yort maanden in het oude huis had geklust, wilden ze dat niet nog eens doen. “Alex miste zijn vader in die periode echt heel erg. Yort was elke vrije minuut in het oude huis aan het klussen om het helemaal naar onze wens te maken. We liepen elkaar daardoor vaak mis."

"De wens voor een nieuwbouwwoning was dan ook groot en we wisten niet of daar nog voldoende budget voor was. Toen zonk de moed ons echt even in de schoenen”.

En dan is er een wonder gebeurd

Merel: “toen we de deur opendeden waren we zo blij! Een intense blijdschap en ook ongeloof. Het lijkt wel alsof je een hotel binnenkomt, maar het is van jou. De volgende ochtend dachten we dat nog steeds. Je hebt echt een ‘wow-moment’. Alles is zo gaaf.”

“Natuurlijk moet je mentaal ook wennen, maar dat ging sneller dan gedacht. Het duurde hooguit een paar dagen. Je maakt het ook al gauw eigen als alles helemaal is uitgepakt. Speelgoed, kleding en andere dingen moeten eerst een plekje krijgen.”

Toch net even anders?

Juist omdat het huis helemaal nieuws is en Roos alles inricht naar aanleiding van de moodboards, vragen we altijd even of er niet toch al wat veranderd is.

Merel: “we hebben helemaal niets veranderd in huis en daar heb ik me enorm over verbaasd. Je denkt van tevoren dat er vast wel iets gaat tegenvallen, maar dat was niet zo. Het is ‘spot on’, zo knap hoe Roos dat doet!”

“Oké, zelf hadden we misschien niet gekozen voor de lichte, wollen eetkamerstoelen in verband met de kinderen. Maar we zijn er nu gewoon extra zuinig op.”

Mis je de natuur nog steeds?

Merel: “ik mis nog steeds wel groen in de buurt, maar wat deze nieuwe wijk zo leukt maakt is de hoeveelheid kinderen. Ze stonden de dag erna al meteen voor de deur om Alex op te halen. Dat is precies wat ik voor hem wilde, dat voelt zo goed en fijn.”

En dan de vraag: hoe vaak ligt Yort in bad?

Yort had eigenlijk maar twee eisen, maar wel twee harde. Een werkkamer én een bad. Een hele puzzel voor Alex en Bob om dat te realiseren, maar het is gelukt!

Merel: ”Haha, om de dag ligt hij zeker wel in bad. Hij vindt dat zo fijn. Hij zet dan ook via bluetoothspeaker een luisterboek aan en neemt echt even zijn moment. Maar ook met de kinderen is het top.

Ook met het kantoor is hij helemaal in zijn nopjes. “Voorlopig gaan we hier echt niet weg en zitten we hier helemaal prima!”

Fotografie

Sonja Velda