Ga naar de inhoud
Liefdesles

Marit: 'Seks lukt gewoon niet en daar schaam ik me enorm voor'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Deze week: wat begon met een onwelwillende tampon, eindigde met vaginisme. Marit (27) heeft zoveel last van pijn, dat het haar liefdesleven behoorlijk in de weg staat.

"Een jaar of elf was ik. Zo tegen het einde van de basisschool werd ik ongesteld en legde mijn moeder uit dat ik op die dagen maandverband moest gebruiken. Over tampons hadden we het nooit. Maar toen ik wat ouder werd en ook wel eens wilde zwemmen met vriendinnen, ging ik dat toch proberen. Het werd een drama. Wat ik ook probeerde, ik kreeg hem niet ingebracht. Het deed pijn en daardoor werd het alleen maar spannender. Na een paar keer proberen werd het alleen maar erger, dus ik liet het erbij. Dan maar niet."

Moniek:
Vorige week:
Moniek: 'We co-ouderen al sinds dag één en dat is heerlijk'

"Zo rond mijn vijftiende werd ik ook wel nieuwsgierig naar seks. Ik had op dat moment geen vriendje, maar samen met mijn beste vriend experimenteerde ik wat. Niet gepland, maar na een leuke avond liep het gewoon zo. Nou ja, het liep eigenlijk niet want weer voelde ik die branderige pijn. Alsof al mijn bekkenbodemspieren zich in een keer aanspanden en mijn vagina op slot schoot. Ik snapte er niks van en ondertussen bleef hij het maar proberen.

Ik wist wel dat de eerste keer een beetje pijn kon doen, maar dit was echt niet oké. Uiteindelijk lukte het echt niet en schaamde ik me enorm. Ik wilde niet anders zijn, dat wil niemand. En ik was ook gewoon verdrietig, want ik wilde wel graag seks ervaren. Naderhand probeerde ik er nog wel met hem over te praten, maar daar stond hij niet echt voor open."

Anne
Lees meer:
Anne heeft vaginisme: 'Zelfs een wattenstaafje erin is te pijnlijk'

"Thuis vertelde ik niks, want we spraken nooit echt over seks en dat soort dingen. Na een tijdje probeerde ik het opnieuw met mijn beste vriend. Het was geen liefde, maar we kennen elkaar door en door, al sinds de kleuterklas en dus durfde ik het wel aan. Maar helaas. Opnieuw zijn we snel gestopt omdat het echt niet ging. Ik vond het zo erg dat ik zeker drie jaar niet gedatet heb. Ik voelde me echt minderwaardig. Seks is iets wat erbij hoort, en ik kan dat dus niet geven.

De laatste jaren probeer ik wel af en toe een datingapp, maar verder dan een eerste date kom ik vaak niet. Als een appje ook maar een beetje seksueel getint raakt, zorgt dat alweer voor spanning in mijn lijf en dan haak ik af. Angst voor de pijn, angst voor het niet kunnen vrijen, het weerhoudt me steeds van het aangaan van een relatie. En dat is vervelend, want tegelijkertijd is dat wel hoe ik mijn toekomst voor me zie."

Weinig begrip 

"Ik ben nu 27 en om me heen krijgen mensen relaties en baby’s, en ik kom maar niet verder. Ik ben wel verliefd geweest, en ja, ik masturbeer ook, maar zodra iemand anders ook maar naar me kijkt schiet ik in de kramp. Ik durf het wel te benoemen, maar vond tot nu toe weinig begrip. Dat ik af en toe een date trof die grapte 'dat ‘ie het mij wel even zou leren' werkte alleen maar averechts."

Marco:
Lees ook:
Marco: 'Meer dan een vluchtige zoen heb ik nooit gedaan en nooit gewild'

"Uiteindelijk ben ik wel met de huisarts gaan praten en die verwees me door naar een gynaecoloog. Er is vaginisme vastgesteld, maar de oefeningen die ik sindsdien probeer, van mediteren tot speciale staafjes om voorzichtig te wennen, lopen uit op niks. Ik zou wel naar een seksuoloog willen, maar dat wordt niet vergoed door de verzekering en op dit moment kan ik die dure consults nog niet betalen.

Inmiddels heb ik een paar goede vrienden wel in vertrouwen genomen, en dat voelt fijn. Soms is het ook zo frustrerend. Laatst wilde ik gaan suppen met mijn nieuwe supboard en een hele groep vrienden. Uitgerekend die dag werd ik ongesteld en toen gooide ik die hele tamponfrustratie er gillend uit. Wéér werd ik door die stomme klachten beperkt in iets wat ik graag doe. Goedbedoelde tips maken het dan vaak alleen maar erger, want die heb ik allemaal al geprobeerd en dan wordt die mislukking juist alleen maar bevestigd. Ook al weet ik echt wel dat ze me juist proberen te helpen."

'Ik heb voor het eerst een date op voorhand ingelicht over mijn vaginisme.'

"Binnenkort wil ik proberen of ik met een bekkenfysio en die staafjes een paar stappen verder kan komen. Want uiteindelijk wil ik ook gewoon kunnen sporten tijdens mijn menstruatie en überhaupt een relatie kunnen aangaan. Deze week heb ik een date en voor het eerst heb ik de man in kwestie op voorhand verteld over mijn vaginisme.

Hij reageerde begripvol en kende het zelfs van iemand uit zijn omgeving. Heel fijn. Deze man lijkt lief, maar ik heb de date ook al een keer verplaatst van de zenuwen. De angst overheerst en de schaamte voor dat het weer niet zou lukken, voel ik al van te voren. Ik ben trots dat ik het al verteld heb. En verder zie ik het wel. Een date is van zichzelf namelijk al spannend genoeg."

De naam Marit is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.