Ga naar de inhoud
Liefdesles

Moniek: 'We co-ouderen al sinds dag één en dat is heerlijk'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Deze week: ze is net moeder als haar relatie strandt. Toch voelt Moniek (31) dat haar kinderwens sterker is dan ooit. Uiteindelijk biedt collega Daan de kans op het gezinsleven dat zij allebei graag willen.

"Nee, ik had van te voren nooit gedacht dat mijn leven zo zou lopen. Ik heb twee zoons met twee verschillende vaders en ben 35 weken zwanger van de derde. Mijn oudste zoon kreeg ik samen met mijn ex. We waren een half jaar samen, gingen vol overtuiging samenwonen en niet lang daarna was ik zwanger. Helaas was die roze wolk van korte duur, want na anderhalf jaar was de relatie over.

Dat ik moeder wilde worden wist ik altijd wel, maar dat ik zo sterk meerdere kinderen wens, voelde ik pas duidelijk tijdens mijn zwangerschap. Dus toen mijn ex vertrok, voelde ik verdriet om mijn verloren relatie en om mijn kinderwens die ineens wat minder vanzelfsprekend was. Ik sprak met mezelf af dat ik een jaar zou wachten, want voor hetzelfde geld zou ik een nieuwe liefde vinden. Dat is nogal wat natuurlijk, want hoelang moet je samen zijn voordat je weet of het goed zit? Bovendien wist ik zeker dat ik meerdere kinderen wil."

Pablo:
Vorige week:
Pablo: 'Vanwege mijn visum woon ik nog steeds bij mijn ex'

"En daar kwam Daan. Een nieuwe collega en een leuke vent. Single net als ik, en gay. In een van onze eerste gesprekken vroeg ik hoe het zat met zijn kinderwens. Die was sterk aanwezig vertelde hij, en helaas bleek adoptie erg lastig voor een man alleen. En toen, zomaar ineens spraken we voorzichtig over hoe we elkaar zouden kunnen helpen. Dat gesprek mondde uit in wekelijkse kopjes koffie en uiteindelijk voelden we allebei: het is ongebruikelijk, maar niet onmogelijk. Samen zouden we gaan co-ouderen.

Zes maanden later kreeg ik een andere baan en besloten we ervoor te gaan. In ons geval betekent dat ovulatietesten doen, zelf insemineren in mijn slaapkamer, even blijven liggen met de benen omhoog en hopen op een goede afloop. Na twee maanden was het raak. Daan ging mee naar iedere afspraak met de verloskundige en ik heb hem uiteraard ook aan mijn familie voorgesteld. Best apart, maar gelukkig was iedereen vooral blij voor me. Voor ons dus."

Samen op vakantie

"Vijftien maanden geleden werd onze zoon geboren en nadat hij de eerste twee maanden volledig bij mij bleef, gaat hij nu regelmatig naar Daan. De ene week drie dagen, de andere week een dag. We co-ouderen al sinds dag één en dat is heerlijk. De omgangsregeling bouwen we de komende vier jaar uit naar een co-ouderschap waarbij we allebei de helft van de week en om het weekend voor ons kind zorgen. Gelukkig gaat dat echt heel goed. We zijn zelfs een weekje samen op vakantie geweest, waardoor we ons echt een familie voelden."

'Ik voel aan alles dat dit niet mijn laatste zwangerschap is.'

"Ons bijzondere gezin is nog niet compleet. Zeven maanden na mijn bevalling deden we daarom een nieuwe poging en nu was het in één keer raak. Over een paar weken ben ik uitgerekend en doen we het weer precies zoals de vorige keer. Ja, het zal vermoeiend zijn. Maar vooral ook de moeite waard. En ik voel aan alles dat dit niet mijn laatste zwangerschap is.

Daten heb ik wel geprobeerd tussendoor, maar dat blijkt nogal een uitdaging. Ik vertel dan wel meteen over mijn bijzondere gezinssituatie en krijg daar wisselende reacties op. En dat begrijp ik ook wel. Zwanger daten is natuurlijk sowieso niet zo’n succes, maar over een tijdje pak ik het wel weer op. Ik zou het fijn vinden om een man te vinden voor een mooie latrelatie. Huisje-boompje-beestje bouw ik nu al zelf. Ik vind het fijn om dit met Daan te doen. Hij is een hele lieve papa, en mijn oudste zoon heeft natuurlijk zijn eigen vader. Daar hoeft wat mij betreft geen bonuspapa tussen te komen."

Myrthe:
Lees ook:
Myrthe: 'Ik geef mezelf nog een jaar om de man te vinden die mijn kinderwens vervult'

"Daan heeft inmiddels wel een relatie en komt binnenkort met zijn vriend bij ons in de buurt wonen. Een keer in de week eten we samen en we helpen elkaar over en weer. Ik ben blij met het evenwicht dat we gevonden hebben, in de zorg en in de rust. Ook nu, met alle hormonen en grillen die daarbij komen weet Daan goed met me om te gaan. We zijn echt een team met z’n allen. Ik ben trots op hoe we het doen."

Alleen maar liefde

"Steeds vaker hoor ik verhalen van vrouwen die het moederschap alleen aan willen gaan omdat ze geen partner hebben. Dapper natuurlijk, maar met kiezen voor bewust co-ouderschap doe je ook een wensvader een groot plezier en heeft je kind toch een vader en een moeder. Win-win voor iedereen en vooral alleen maar liefde."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.