Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels... in de regen

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels in de regen.

De situatie

Dikke kans dat Buienradar deze dagen je vaakst geopende app is. De vakantie druilt in een slakkengang naar een einde toe, en we kunnen wel stellen dat de herfst vroeg valt dit jaar. Maar wat doe je eigenlijk, als het regent dat het giet?

De spelregels

1. Halt aan de hufter

Regen doet iets met je karakter. Raar maar waar, in hetzelfde tempo als de druppels vallen, komt de hufter in je naar boven. Je steekt je paraplu op en let niet meer op wie je in zijn oogbal prikt. Je gaat harder lopen en stoot bijna iemand omver. En wanneer je met je rechterwiel door een plas rijdt, geef je die bakfietsmoeder een ongevraagde modderdouche. Een flinke bui vraagt dus ook om flink wat inlevingsvermogen op straat. Heb jij het in je?

De
Vorige week:
De vijf spelregels... op vakantie

2. Niet zeiken

Ja, het regent. Ja, je wordt nat als je je kop buiten de deur steekt. Het is grijs en grauw en verre van zomers, maar aan zeiken dat het buiten zo zeikt heeft niemand iets. Regen is gewoon confetti uit de lucht. Koud en kleurloos oké, maar we doen het er maar mee. Het echte zonnetje in huis ben je nog altijd zelf. Behalve als het gedonder echt begint, dan is het volgens bliksemexperts zaak om serieus op te letten. Binnen blijven, stekkers eruit en niet meer douchen. Water geleidt namelijk als een malle.

3. Inpakken en wegwezen

Moet je toch de deur uit, bijvoorbeeld om naar school te gaan of naar je werk, dan hoef je echt niet per se een nat pak te halen. Natuurlijk kun je zo’n praktische regenjetser aantrekken, met dito broek, maar je kunt het ook wat hipper aanpakken. Met een heerlijke hoed op je hoofd bescherm je je haren en je snoet tegen de dalende druppels en je loopt er nog leuk bij ook. Heb je grover geschut nodig? Kies dan voor de good old poncho, die je in een zwierige zwaai over je kleding drapeert. 

Zaterdag
Lees meer:
Zaterdag wordt het even echt mooi weer, maar lang zal het niet duren

4. Berust in je boeren verstand

Echt, dat Buienradar is natuurlijk een uitkomst, maar laat je niet gijzelen door de lokale lijstjes. Met ieder kwartier naar het plenspercentage kijken kom je namelijk nergens. Want wat betekent die 40 procent kans op miezer nu eigenlijk? "De neerslagkans is de kans dat iemand op een willekeurige plek in Nederland in 24 uur regen krijgt", legt onderzoeker Peter Siegmund uit in Quest. "Dus als je honderd dagen pakt met een neerslagkans van veertig procent, zal het op veertig van die dagen regenen." Dat betekent ook dat je op zestig van zulke dagen droog door de dag banjert.

5. Mooi moment voor een movie-marathon

Wil je die koters altijd al eens het wonder van James Bond laten zien, of stiekem toch maar beginnen aan The Bold Type, dan is dit je moment. Als je dan toch moet wachten tot de bui is overgewaaid, maak dan van de nood een deugd en trek je huisgenoot gezellig op schoot. Samen schuilen, met hond of husband, maakt van zo’n zompige zondag helemaal geen straf.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.