Liefdesles

Marco: 'Meer dan een vluchtige zoen heb ik nooit gedaan en nooit gewild'

11 augustus 2021 07:12 Aangepast: 10 september 2021 12:52
Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Vorig jaar ontdekte Marco (28) eindelijk waarom hij altijd liever vrienden blijft met vrouwen. Hij blijkt aseksueel. Hij voelt geen seksueel verlangen naar een ander, zelfs niet toen hij de mooiste vrouw ooit ontmoette.

"In mijn studententijd heb ik weleens gezoend tijdens het uitgaan, maar dat kwam vooral door bier en niet door behoefte. Een liefdesleven heb ik niet. En dat vind ik prima. Liefde, romantiek, flirten: het interesseert me niet en ik heb er dus ook nooit mijn best voor gedaan. Ja, op de basisschool had ik één keer verkering met een meisje, en toen dat uitging keek ze me nooit meer aan. Maar goed, dat mag eigenlijk geen naam hebben. Natuurlijk kreeg ik de afgelopen jaren wel vragen hoe het nu met de meisjes was, of dat het nu wel tijd werd."

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

Norman: 'Ineens besefte ik: mijn kinderen zijn bij mij niet thuis, maar op bezoek'

"Vrienden en collega’s maakten er graag geintjes over. 'Ben je soms homo?', riepen ze en dat heb ik me op een gegeven moment ook wel afgevraagd, want waarom wilde ik anders geen vriendinnetje zoals zij? Maar ik wist meteen al dat dat het ook niet was. Meer dan die vluchtige zoen in de kroeg heb ik nooit gedaan en nooit gewild. Het is een gevoel. Ik ben nuchter genoeg om me niks van die grappen aan te trekken, maar ik vroeg me wel af waarom ik hun enthousiasme voor mooie meiden niet deel. Een tijd lang hoopte ik dat het er nog een keer van zou komen, verliefdheid, maar sinds vorig jaar heb ik het losgelaten."

Alleen maar vriendschap

"Ik ontmoette via mijn werk een meisje, echt prachtig is ze. Lief, gezellig en de mooiste vrouw die ik ooit gezien heb. Als ik al verliefd zou worden, dan zou het op haar zijn. Maar dat gebeurde dus niet. Het was midden in de coronatijd en veel van mijn werk was weggevallen. Zij had net de relatie met haar vriend verbroken en wij vonden troost en goede gesprekken bij elkaar. Vanaf het eerste moment hadden we een klik en een bepaalde diepgang.

Ik ben geen prater, maar bij haar ging het automatisch. Ik kende haar vriend ook en wilde niet dat er een ongemakkelijke situatie zou ontstaan. Toen mensen om ons heen suggereerden dat er misschien meer aan de hand was tussen ons, was dat voor ons allebei naar en dus koos ik ervoor om duidelijk uit te spreken dat ik echt alleen maar vriendschap wilde. Dat was fijn, want nu zijn we nog steeds close."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pieter: 'Hoe kom ik in hemelsnaam aan een vriendin?'

"Maar het zette me wel aan het denken. Als ik zelfs al niet op haar verliefd werd, dan word ik op niemand verliefd. Maar wat zegt dat over mij? Online kwam ik een verhaal over aseksualiteit tegen en daar herkende ik toch wel veel in. Ik begon meer interviews over het onderwerp te zoeken en ineens was het helder: er is niks mis met mij, ik ben gewoon aseksueel. En ik ben duidelijk niet de enige. Ik zie mezelf echt niet over een paar jaar met een vrouw en kinderen leven, en ik heb ook geen behoefte aan fysiek contact. Niet dat ik iemand wegduw als ze in de buurt komt, maar ik zoek het gewoon niet op.

Overigens kan ik wel graag bij iemand in de buurt zijn en het fijn vinden om iemand vaak te zien. Ik leid mijn leven het liefst met vrienden en doe veel leuke dingen. Op het moment werk ik overdag bij een productiebedrijf en heb ik daarnaast een startend bedrijf in entertainment. De vrije tijd die ik over heb vul ik met vrienden en gezelligheid. En daarnaast kan ik gewoon goed alleen zijn."

Niet uit de kast komen als aseksueel

"Die vriendin is de eerste aan wie ik het vertelde, en ze reageerde goed. Enigszins verbaasd wel, want ze kon zich er niet zoveel bij voorstellen. Die reactie krijg ik wel vaker en dat snap ik ook wel. Ik ga toch tegen de norm in. Toch heb ik niet het gevoel dat ik uit de kast moet komen ofzo. En ik hoef ook niet bij clubjes in van die Facebook-communities te horen. Als mijn liefdesleven - of het gebrek daaraan - ter sprake komt vertel ik dat ik aseksueel ben en daarmee is meteen de kous af. Dat is fijn, want dan is er geen gedoe meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Juul (36) is aseksueel: 'Ik heb het geprobeerd, maar was doodongelukkig'

"Ik heb veel vriendschappen met vrouwen, dan praten we over heel andere dingen dan met mijn mannelijke maten. Ik houd wel van die mix. Maar ja, het commentaar van buitenaf is dan toch vaak dat we of een relatie hebben, of dat ik homo ben en het niet zou durven zeggen.

Om die reden deel ik ook zelden foto’s op sociale media als ik eens met een vriendin op pad ben. Altijd gedoe, alsof mensen niet kunnen begrijpen dat dat gewoon niet aan de orde is. Wat dat betreft geeft het me dus wel echt rust dat ik het beestje nu bij de naam kan noemen. Eindelijk is er rust en hoef ik me niet meer te verantwoorden. Ik vind mijn leven heerlijk zoals het nu is."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore