Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (14) wil niet meer hockeyen'

10 augustus 2021 06:53 Aangepast: 10 augustus 2021 09:54
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Pauline dacht altijd dat haar veertienjarige zoon met veel plezier op het hockeyveld stond. Maar sinds de lockdowns is de klad erin gekomen en wil hij de hockeystick aan de wilgen hangen. Daar is Pauline het niet mee eens.

Ze zou het ongelooflijk zonde vinden en hoopt nog steeds dat haar zoon van gedachten verandert, al heeft Pauline er een hard hoofd over in: "Door de lockdowns heeft het hockey van Fabian een tijd stilgelegen. Blijkbaar beviel hem dat goed, want nu zegt hij dat hij er helemaal mee wil stoppen. Daar ben ik het niet mee eens. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen aan sport doen, bovendien is het hockeyteam een groot deel van zijn sociale leven door alle vrienden en feestjes die erbij komen kijken. Maar ja, ik kan hem moeilijk dwingen. Hoe komen we hieruit?"

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

De opvoedkwestie: 'Ik wil niet dat mijn dochter bij klasgenootje speelt'

Over de enorme impact op zijn sociale leven waar Pauline zo voor vreest, heeft Dave Niks van De Familiepsycholoog zo zijn twijfels: "Als zijn teamgenoten écht zijn vrienden zijn, dan zijn ze dat toch ook buiten het hockeyveld? De vriendschap staat los van het sporten. Dus dan kun je je als ouder ook afvragen of je kind geen zin meer heeft in hockey of geen behoefte meer heeft aan die vrienden. Daar zou ik allereerst een open gesprek over voeren met hem, in plaats van alles voor hem in te vullen."

"Ga hem in elk geval niet lopen pushen. Misschien is hij door de lockdowns wel tot de conclusie gekomen dat hij slecht tegen prikkels kan en dat hockey te veel is voor hem, door de volle agenda en schreeuwende ouders langs de lijn."

'Het kan zijn dat je zoon er ooit mee begonnen is, maar dat die sport niet meer bij hem past.'

Overigens is de 'eis' van ouders dat hun kind aan sport doet wel reëel, zegt de psycholoog: "Sporten is gezond en dat mag je zeker van je kind verwachten. Maar misschien heeft je zoon simpelweg geen zin meer in hockey. Het kan zijn dat hij er ooit mee begonnen is, maar dat die sport niet meer bij hem past."

"Wellicht wil hij andere dingen gaan ontdekken, bijvoorbeeld voetbal of basketbal. Opper die mogelijkheden, maak duidelijk dat je wilt dat hij minimaal aan één sport doet en laat je kind dan vrij in zijn keuze. Je kunt hierbij de afspraak maken dat hij niet halverwege stopt en het seizoen dus afmaakt. Zo kan hij rustig ontdekken wat hij wel leuk vindt."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore