Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... zingen

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van zingen.

De situatie

Onder de douche, op de fiets of voor volle zalen: zingen is zalig. Het is ontspannend, opbeurend en in sommige gevallen nog mooi ook. Maar wat zijn nu eigenlijk de welles & de nietes als het om vocalen gaat?

De spelregels

1. Meezingen is mooi genoeg

Niet iedereen zit even vlot in de vocalen, maar dat mag de pret niet drukken. Doe het gewoon. Meezingen met je favoriete plaat is goed genoeg voor een potje ontladen en opladen. Channel je inner Beyoncé gerust met de radio op standje burenruzie en zing je longen leeg en je hart vol.

De
Vorige week:
De vijf spelregels... in de tent

2. Lipjes getuit, borst vooruit

Zingen doe je niet alleen met je stembanden, maar met je hele lijf weet zangeres Danielle Stam. "Het zelfvertrouwen om te zingen, komt uit je hele lijf. Dus ga eens voor de spiegel staan en en kijk of je voeten wel net zo breed als je heupen staan. Dat geeft kracht. Je knieën los, je borst open en vooruit. Gooi het er maar uit!

3. Vergeet de warming-up niet

"Zingen is net als sporten", vertelt Stam. "Voordat je begint, zorg je dat je spieren goed warm zijn, anders kun je jezelf bezeren en blessures oplopen. Je kunt bijvoorbeeld de spieren in je keel even losneuriën of -hummen. Zing alle tonen op hmmmm in plaats van de woorden. Ook dat kan prima in de douche of op de wc."

Zingen
Lees meer:
Zingen in een koor? Duitse liederen verspreiden meer virusdeeltjes

4. Zet je zenuwen opzij

Zelfs Ed Sheeran klonk niet meteen loepzuiver. Zingen is een kwestie van oefenen en van durven. Schaam je niet voor je prille geluid, maar neem die zangles gewoon. Eén op éen, online thuis, wat voor jou het fijnst is. Niet twijfelen. Doen. Kimmann kon ook niet meteen fietsen, en heeft nu gewoon goud bij elkaar ge-BMX't, mét een kapotte knieschijf. Je hoeft niet meteen de beste te zijn, je hoeft zelfs nooit de beste te zijn. Gewoon genieten is genoeg.

5. Klop aan bij een koor

Zoals met alles geldt voor zingen ook: doe het zo vaak mogelijk, en je wordt alleen maar beter. Vlieguren, meters maken, je kent het wel. Klop aan bij een koor als je meer wil zingen, zo ontmoet je meteen gelijkgestemden en leer je nog eens wat. Ook fijn voor als je niet meteen in het middelpunt van de belangstelling wil staan.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.