Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Ik wil niet dat mijn dochter bij klasgenootje speelt'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Wieteke’s zesjarige dochter heeft een vriendinnetje op school met wie ze leuk speelt. Alleen maakt Wieteke zich zorgen over de thuissituatie van dat meisje en wil ze liever niet dat haar dochter daar speelt. Kan ze dat verbieden?

Haar dochter had meteen een goede klik met haar klasgenootje, waar Wieteke aanvankelijk geen kwaad in zag: "Dit is best een lief meisje, maar het probleem is het gezin waar ze uit komt. Het is kort gezegd nogal een aso-familie. De frituurpan staat de hele dag aan, er wordt aan kinderen cola geschonken, haar broertjes zijn continu aan het vechten en aan het schelden en er is amper ouderlijk toezicht. Het meisje is bij ons welkom, maar liever wil ik niet dat mijn dochter daar over de vloer komt. Kan ik dat maken? En hoe leg ik dat mijn dochter uit?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Mijn zoon noemt me bij mijn voornaam'

Hier is het allereerst belangrijk om de situatie goed en reëel in te schatten, zegt Dave Niks van De familiepsycholoog: "Stel jezelf de vraag of daar thuis echt sprake is van een onveilige situatie. Dan gaat het hier vooral over fysieke veiligheid: "Is er een reële angst dat jouw kind iets overkomt? Probeer deze vraag zuiver te beantwoorden, zonder je eigen oordeel hierin mee te nemen. Is deze angst terecht? Check dit dan ook even bij je partner en bijvoorbeeld de juf of meester. Als ook zij vermoeden dat de veiligheid van je kind niet te waarborgen is, dan moet je als ouder je kind beschermen en sta je in je volste recht om je kind daar niet te laten spelen."

'Als je dochter zich niet senang voelt bij dat vriendinnetje thuis, dan zegt ze dat echt wel.'

Is het echter puur een relatief onschuldig verschil in opvoedstijl, dan wordt het een ander verhaal, zegt Niks: "Misschien hebben ze daar thuis een heel andere gezinscultuur, maar waarom zou je je kind de ruimte niet gunnen om bij haar vriendinnetje te spelen en andere gezinnen mee te maken? En tja, daar kun je wat van vinden maar geef je kind de gelegenheid om dat zelf te ontdekken." 

De psycholoog raadt aan om in dit geval je kind hoe dan ook niet te gaan verbieden om daar te spelen: "Als het je nog steeds niet lekker zit, kun je in plaats van verbieden beter stimuleren dat het meisje iets vaker bij jullie thuis komt spelen dan andersom. Maar ik zou me er niet zo druk om maken. Als je dochter zich niet senang voelt bij dat vriendinnetje thuis, dan zegt ze dat echt wel. Maar dan komt het in ieder geval vanuit jouw kind zelf, en niet vanuit jouw oordeel."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.