Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels... in de tent

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels in de tent.

De situatie

Zomervakantie! Hoezee! Misschien tuf je eerst de ganse dag - getest en wel - naar een bosplek op een Franse heuvel, om vervolgens twee weken uit te rusten op een grasmat van vier bij vier. Tenen tussen de sprieten en relaxen maar. Toch? Maar wat zijn de mores eigenlijk, in de tent?

De spelregels

1. Regel de rolverdeling

Leg al voor vertrek de rollen vast. Dat wil zeggen, wie hijst de stokken en doet de inrichting, en wie houdt de kinderen koest. Samen opzetten en dan als-ie staat proosten met een koud drankje is een utopie. Nee, leg liever de zwembroeken bovenop in de tas en stuur het grut meteen uit duiken, zodat iedereen wat stoom kan afblazen en die tent in een mum van tijd staat.

Ook belangrijk, volgens Sander Janson van Campinglife: ben een goede buur. "Bied aan of je een handje kunt helpen, in plaats van dat je vanuit je luie stoel kijkt hoe een ander staat te ploeteren. Aanbieden betekent niet dat je daadwerkelijk ook aan de bak moet. Grote kans dat iemand het toch liever zelf doet, maar de vraag alleen al is goud waard.'

De
Vorige week:
De vijf spelregels van... alleen zijn

2. Laat die schuiten buiten

Schoenen uit in de tent. Altijd. Zand, gras, dennennaalden, het waait al genoeg naar binnen dus stap het vooral niet in grote passen mee de hut in. Om diezelfde reden veeg je dus ook je blote voeten nog even, want niemand wordt gelukkig van een scrubsessie in z’n slaapzak.

3. Gewoon wat velletjes vouwen

Heb je nog kleine kinderen, of last van een blaas-na-baring, dan is de kans groot dat er een kletteremmer in je tent staat. Goed idee voor alle niet-glampers want ‘s nachts met je zaklamp naar het toiletgebouw is geen pretje in een Nederlandse zomer. Leg een paar velletjes wc-papier op de bodem van de emmer, zodat je niet de buren wakker trommelt met je klatergoud. "Maak je toch je weg naar het toiletgebouw, vouw dan gewoon 18 velletjes in je broekzak en leef je uit. Niet heel de camping hoeft te weten dat jij gaat lopen te zitten te kakken", vindt Janson.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van…poepen

4. Alles is origami

Aankleden, opruimen, uitrekken, seks: alles is origami in een tent. Blijkbaar is dat ook de charme, anders boekte je wel een hotel. Seksen doe je knus en bescheiden in je tent, en liefst ook met het licht uit. Anders staan jullie de volgende ochtend te boek als de wajangpoppen van veld 3. Dat wil je niet. "Nogal wiedes natuurlijk, maar een tent of caravan is veel gehoriger dan een huis. Dus doe met de lichten ook je snaveltjes toe en vrij als egeltjes." Ben je zelf getuige van een potje Pim Pam Bed bij de buren? Maak er dan een goede grap over, vindt Janson. "De vraag hoelang ze al bij elkaar zijn, doet het altijd goed."

5. Trakteer jezelf op een tarp

Nu de zomer van 2021 geen zonnetje blijkt, doe je jezelf een groot plezier met wat extra droog-blijf-trucs. Houdt de regen wat langer aan, gun jezelf dan een tarp boven de tent, voor wat extra bewegingsvrijheid zonder druppels tipt De Kampeermeneer. Zorg ook dat er geen kuilen en bobbels onder je tent liggen, waar het water mee kan morrelen. Span voor de bui alle haringen nog even vast, zodat het water goed van het doek af kan lopen.

Zit je lekker wifiloos te ontspannen, dan zijn de zwaluwen en meeuwen je Buienradar. Blijven ze laag bij de grond, dan moet je aan de bak. Ook veel muggen bij elkaar verraden dat er regen op komst is. Tarp hijsen, ducttape pakken voor je-weet-maar-nooit en lekker binnen Rummikubben. Want: kamperen in de regen is echt geen ramp.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.