Liefdesles

Felix: 'Ze vroeg: 'Wanneer vertel je je vrouw dat het niet meer gaat?''

28 juli 2021 13:11 Aangepast: 28 juli 2021 16:15
Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Felix (56) leerde thuis dat doen en laten vooral de bedoeling was. Totdat de stugge bollenkweker ineens verliefd werd op een zwierige zangeres. "Davina heeft me een stem gegeven."

"Ik vond haar maar een tingel-tangel-tut, met haar lange rokken en al die blauwe armbanden om haar pols. Een volle bos rode krullen ook, die vond ik meteen al schitterend. Ik heb een bedrijf in bloembollen, samen met mijn broer Mark. Tijdens een personeelsfeestje huurden we een stoelmassage in, die werd verzorgd door Davina. Voor mij hoefde dat niet zo, maar Mark stond erop. Leuk voor de jonge mensen vond hij, en weer eens wat anders dan barbecueën."

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

Myrthe: 'Ik geef mezelf nog een jaar om de man te vinden die mijn kinderwens vervult'

"De hele avond liet ik al mijn collega’s voorgaan. Vreemde handen op mijn schouders, daar heb ik het niet zo op. Maar Davina hield vol en na de derde uitnodiging stemde ik toe. 'Lieverd, wat krop jij allemaal op', zei ze toen ze begin te kneden. Vreselijk, dat gelieverd. Ik zei niks terug. 'Wanneer ga je je vrouw vertellen dat het zo niet meer gaat?', vroeg ze even later. De tranen schoten in mijn ogen. Astrid en ik hadden de laatste jaren vaker ruzie dan gezelligheid en twee dagen daarvoor had ze me met een vileine opmerking over mijn sportiviteit te kakken gezet bij onze vrienden. Steeds vaker moest ik het ontgelden, kreeg ik een snauw of mopperde ze in gezelschap waar het toch allemaal aan schortte. Het raakte me, maar meer dan weglopen uit de situatie deed ik niet.

Davina zag mijn gezicht niet, dat lag immers in dat rare kussen met een ademgat, en toch zei ze: 'Ik heb je geraakt hé. Je hoeft mij niets te vertellen, zolang je maar eerlijk bent naar jezelf.'

Huwelijkspauze ingelast

"Daarna zag ik haar niet meer, totdat ze me een tijdje later een Facebook-uitnodiging stuurde. Zangeres, massage, NLP, coach, stond er in haar bio. 'Hoe is het nu met je?', vroeg ze. Ik had op dat moment net een pauze in mijn huwelijk ingelast. Astrid ging in haar eentje een wandeling naar Santiago de Compostela maken en we zouden allebei nadenken over of en hoe we verder invulling wilden geven aan ons huwelijk. 'Je hebt wat bij me losgemaakt', antwoordde ik aan Davina. Ze stelde voor om een wandeling te maken, dan kon ik haar vertellen wat er dan precies los was nu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Einde liefde in lockdown: 'Geen perspectief. Niet in de wereld, niet in onze relatie'

"We liepen langs het strand. Zij in zo’n toverkollenjurk, ik met de pijpen van mijn spijkerbroek omgeslagen. Blote voeten door de branding. Klinkt simpel, maar ik zou dat nooit uit mezelf doen. Met Davina wel. Ze stelde me vragen over het nest waar ik uitkom, de band met mijn vader en de gelijkenis tussen mijn moeder en mijn vrouw. En ik bleef maar praten. Ze raakte me opnieuw en ik voelde hoe ik opende. Een, het klinkt een tikkeltje theatraal, maar een verlichting was het, wat ik voelde.

We spraken af om vaker te wandelen. Toen Astrid na vier weken weer thuiskwam en vertelde dat ze zo genoten had in haar eentje, wisten we allebei dat onze tijd erop zat. Keurig en rustig scheidden onze wegen. Ik kon niet wachten om het Davina te vertellen. Bijna met een soort trots op deze kalme en dappere beslissing. Het voelde als een goede ontwikkeling, omdat ik eindelijk eerlijk naar mezelf was, precies zoals ze me opdroeg in onze eerste ontmoeting."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis geeft drie zoenen laatste zetje: einde van een tijdperk

"Het duurde nog bijna twee jaar voordat we voor het eerst kusten. Davina ging mij ook steeds meer vertellen en pas toen zij ook haar relatie verbrak, werden onze wandelingen anders van aard. We werden lijfelijker en ik gaf haar af en toe een compliment. 'Ik kan niet snel van de ene liefde in de andere overvloeien', zei ze toen ik haar trakteerde op een ontbijt aan het strand. Dat begreep ik wel. Vanaf dat moment eindigden we elke ontmoeting met een kus op de mond."

"Ze nodigde me uit voor een nieuwjaarsreceptie waar ze zou zingen. Ze was betoverend: haar stem, haar uitstraling, alles. 'Dit jaar wens ik nog dichter bij je te zijn', fluisterde ik in haar oor. En toen kuste ze me waar iedereen bij was. Inmiddels zijn we 3,5 jaar samen."

'Je bent in haar ban'

"Mijn broer begrijpt er niks van. 'Je bent in haar ban', sneerde hij eens, toen ik weer koos voor een wandeling in plaats van een werkoverleg. Voordat ik Davina leerde kennen maakte ik 60 uur per week, nu zo ongeveer de helft. Niet dat ik mijn werk afschuif op Mark, ik verdeel mijn taken gewoon beter. Ik kies ervoor om elke dag te beginnen met een incheck-gesprek met mezelf en met Davina. Wat zijn mijn doelen voor vandaag? Hoe wil ik me voelen? Waar loop ik tegenaan?

Mark vindt het maar gezever. Dat zou ik ook gevonden hebben toen ik nog niet geleerd had om zo veel te praten en te voelen. Davina heeft me geleerd om te durven praten. Ook wanneer iets nog geen kop en een staart heeft. Ze heeft me een stem gegeven. Ik hoef niet meer te sudderen totdat ik kan benoemen wat ik voel en wil. Ik uit gewoon wat er is, en zij doet dat ook. En waar dat touwtje later aan vastknoopt zien we vanzelf. Nooit gedacht dat zo’n vrouw me zo gelukkig zou maken."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore