Bij ons thuis

'De perfecte vakantiedag bestond uit niet meer dan zee, strand en schelpen'

28 juli 2021 07:02 Aangepast: 28 juli 2021 09:14
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week vraagt ze wat de leukste dag van de vakantie was. "De simpelste dag van allemaal bleek het leukst. Daar hadden we unaniem op gestemd."

Toen de vakantie ten einde liep en de bonte avond was aangebroken, vroeg ik tijdens het toetje (kleine toetjes, een heleboel, om de laatste avond van de vakantie mee te vieren) wat iedereen de leukste vakantiedag had gevonden.

We waren op het Franse platteland geweest. We hadden eindeloos gezwommen in het zwembad, gedanst bij de campingdisco en hadden wat plaatselijke toeristische attracties bezocht, zoals een kasteel en een dinopark.

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

'Puk knapte aan het einde van dit rare schooljaar enorm op van 'n dagje spijbelen'

Aansluitend gingen we een week naar Bretagne. We hadden Mont Saint-Michel gezien, we waren naar een soort tropisch zwemparadijs geweest en hadden gekeken naar een steen van wel acht meter groot, die zomaar uit de grond getoverd leek.

Gewoon, als klantenonderzoek, was ik nou eigenlijk wel nieuwsgierig wat mijn kinderen de leukste dag hadden gevonden. Die zomerse dag bij het tropisch zwemparadijs? Het ongelooflijk indrukwekkende Saint-Michel? Het restaurant waar we zo heerlijk visjes hadden gegeten?

Poedelen in een betonnen bassin

Het antwoord verraste me. We kozen unaniem voor die ene dag aan zee. Toen we gingen kijken naar het verschil tussen eb en vloed. En een beetje hadden gepoedeld in een betonnen bassin op het strand, dat zich automatisch vulde met water toen de zee weer steeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik wil gewoon vakantie vieren in Frankrijk, is dat zo erg?'

Franke van Hoeven Franke van Hoeven

We waren vroeg naar het stand gegaan, met emmers en kaplaarzen. Het was zo’n twintig graden. Te koud om lang te zwemmen, maar warm genoeg om comfortabel te chillen op het strand. Weinig zon, een zacht windje: ideaal om lekker lang buiten te zijn.

We hadden schelpen gezocht. Dammen gebouwd. Even een dutje gedaan op een meegebrachte handdoek. Ik was op en neer naar een supermarkt gelopen voor een rol koekjes en extra flessen water.

Krabben vangen

De kinderen hadden bij het bassin gekeken naar Franse kinderen die krabben vingen, slechts met een draad en schelpje eraan. Hadden ze de krabben gevangen, dan gooiden ze de beestjes weer terug het water in, onbeschadigd en wel. Hooguit wat geschrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Frankrijk wil 'vakanties niet bederven': coronaregels aangepast

Mijn hart glimlachte. Soms heb je in het leven geen kermis nodig, geen bergen spulletjes, geen bling bling, geen enorme afleiding en prikkels. Dan is een dag op het strand meer dan genoeg. Ik hoop dat de kinderen zich deze dag voor altijd zullen herinneren. Het was een dag met een gouden randje. En hij had niet meer gekost dan twee emmertjes en een rol koekjes.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore