Ga naar de inhoud
Anticlimax

Het is weer voorbij die 'slutty summer': zo maak je er tóch nog het beste van

Wat kunnen we doen om liefde en lust toch nog te laten zegevieren? Beeld © iStock

Van de langverwachte 'slutty summer' waar we zo naar hadden uitgekeken, komt weinig terecht nu festivals noodgedwongen worden afgeblazen en clubs ’s nachts weer de deuren moeten sluiten. Hoe maak je er toch een zomer vol liefde en seks van? "Gebruik de maatregelen in je voordeel."

Een anticlimax, noemt relatiedeskundige Paulien Timmer het treffend. "We hebben anderhalf jaar toegeleefd naar dit hoogtepunt, en nu gaat het feest ineens toch niet door." De zogenoemde summer of love/slutty summer was van korte duur. Heel even mochten we proeven van de precoroniaanse vrijheid in overvolle clubs en festivaltenten, maar gelijk liepen de besmettingen weer op en werden de versoepelingen teruggedraaid. Tja, en nu dan? Maar wachten tot dat vervloekte virus eindelijk overwaait, of kunnen we toch iets doen om liefde en lust deze zomer te laten zegevieren?

Steeds
Lees meer:
Steeds versoepelen en aanscherpen: komt er ooit een einde aan coronamaatregelen?

Paulien Timmer heeft er een hard hoofd in. "Ik ben heel blij dat ik zelf niet in de positie zit dat ik vrijgezel ben, zo moeilijk vind ik het. Ik snap helemaal dat singles behoefte hebben aan verbinding, mensen zijn daarvoor gemaakt; dat zit zo diep in ons wezen. Dat anderhalf jaar niet hebben, heeft denk ik veel verdergaande gevolgen dan veel mensen beseffen. En ja, dan kun je wel naar buiten gaan met het mooie weer, en op anderhalve meter afstand blijven, maar het is niet hetzelfde als dicht bij anderen kunnen zijn, ze aanraken en knuffelen."

Via via liefde

Eén troost: voor het vinden van echte liefde zijn festivals en nachtclubs niet per se de aangewezen plekken. Tuurlijk, er ontstaan vast weleens relaties die voor de eeuwigheid bestemd zijn, maar volgens Timmer kun je beter iemand ontmoeten via vrienden. "Die manier van ontmoeten staat met stip op één", zegt ze.

Ook de supermarkt, waar je nu weer mondkaploos naartoe mag, is een plek waar regelmatig relaties ontluiken. "In de kroeg ben je vaak opgemaakt, een beetje aangeschoten en misschien niet helemaal jezelf. In de supermarkt ben je dat bij uitstek wel. Daarmee heeft de ander al gelijk een eerlijk beeld van je."

'Summer
Lees ook:
'Summer of love' in aankomst: flirten en seks, hoe moet dat ook alweer?

Blijven swipen tot je iets beters tegenkomt

Natuurlijk zijn er ook nog de good old datingapps. Heb je die inmiddels wel uitgespeeld? Probeer dan eens een datingsite, adviseert liefdesexpert Carla Ketelaar, auteur van het boek Vind je eindman. Als je echt op zoek bent naar een serieuze relatie, heb je daar een grotere kans van slagen, is haar ervaring.

"Bij datingapps hebben mensen veel meer dat 'gras is groener'-gevoel. Dan heb je een leuk iemand gevonden, maar dan kun je blijven swipen tot je iets beters tegenkomt; het heeft iets verslavends. Bij datingsites is dat echt anders. Daar moet je meer moeite voor doen; een profieltekst schrijven, betalen. Het is wat serieuzer. Mensen die ik in mijn bedrijf Laatste Liefde help, vinden allemaal hun partner via datingsites."

En dan is er nog het openbaar vervoer, om maar eens wat te noemen. Daar moet je weliswaar nog een mondkapje dragen, maar dat kun je juist in je voordeel gebruiken, zegt Ketelaar. "We worstelen allemaal met hetzelfde, dat verbindt. Ik zou zo’n mondkapje als aanleiding gebruiken om te flirten. Zeg bijvoorbeeld: 'Wat jammer dat ik je lach nu niet kan zien', of 'Als ik nu mijn mondkapje niet op had, zou ik met je flirten'."

Summer
Lees ook:
Summer of love in New York: 'Dit zijn de whoring twenties'

Zijn we dat flirten niet een beetje verleerd, na anderhalf jaar corona en vele jaren waarin we ons suf swipen via eerdergenoemde datingapps? Volgens Ketelaar verleren we dat nooit. "Nee hoor, dat is net als fietsen. Ik denk dat geen crisis ons van de liefde kan afhouden. We zullen elkaar altijd blijven opzoeken. Grapjes maken met elkaar, een beetje dollen, dat kunnen we nog wel. Het begint allemaal met dat eerste contact."

'Openingszinnen zijn een recept voor rampen'

Flirten in de zin van afgezaagde openingszinnen afvuren op een potentiële partner en 'elke drie minuten je haar naar achter gooien' ziet Paulien Timmer sowieso liever voorgoed verdwijnen. "Chemie hebben, kunnen lachen met elkaar, die vorm van flirten is fantastisch. Maar openingszinnen zijn haast een recept voor rampen."

"Natuurlijk, niet iedereen is van zichzelf goed in het beginnen van een leuk gesprek, sommigen hebben iets meer hulp nodig, maar als je flirten ziet als presteren, plaats je jezelf in een positie waarin je alleen maar kunt falen. Zo’n toneelstukje opvoeren is echt niet de manier."

Wat dan wel? Timmer zegt net als Ketelaar dat onze gedeelde smart verbroedert. "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het is niet dat jij in je eentje anderhalf jaar in isolement hebt gezeten. Dat kan juist een opening zijn voor een gesprek. 'Goh, dit is wel even wat anders na die anderhalf jaar op mijn kamer zitten met mijn hond', ofzo.

En als je merkt dat het contact wat onbeholpen gaat: spreek dat uit. Dat is aandoenlijk, en het geeft gelijk verdieping aan een gesprek. Als je samen kunt lachen om de situatie, welke situatie dan ook, is dat altijd goed. Dit hele coronagebeuren hoeft de liefde niet in de weg te zitten, maar kan juist een gemeenschappelijke deler zijn."

Liefdesverdriet
Lees ook:
Liefdesverdriet in lockdown: 'Houd eenzame singles een beetje in de gaten'

Veel leuker kunnen we het helaas niet maken. Krijgen we op een later moment alsnog die sletterige/liefdevolle zomer? Timmer vreest van niet. "Er was nu zo toegewerkt naar die climax, met eindelijk de vaccinaties en steeds meer versoepelingen. En in de zomer is iedereen sowieso al losser en vrijer. Als het nu de hele tijd heen en weer gaat weet je niet meer waar je op kunt bouwen, ik denk dat veel mensen zullen denken: laat maar. Ik kan me voorstellen dat dat hele gevoel uitdooft, hoe sneu ook."

Eruptie van feromonen?

Ook Ketelaar verwacht niet dat het nog tot een grote eruptie van feromonen zal komen. "Ik heb het idee dat we zo geschrokken zijn van de abrupte terugval dat het wat rustiger zal gaan als alles straks weer opengaat. Dat beeld van een stel dansende jonge koeien in de wei zie ik niet meer gebeuren."