Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... verbouwen

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van verbouwen.

De situatie

Nederland kleurt ineens weer rood, en zo wordt het toch weer bouwmarkt in plaats van Barcelona. Ga je voor de overtreffende trap van klussen, dan kom je uit bij verbouwen. De badkamer van links naar rechts, koken onder een lichtkoepel, openslaande deuren in plaats van een kattenluikje, een verdieping op je huis. Soms geniet de hele buurt met je mee. Hoe hoort het eigenlijk, als je verbouwt? Dit zijn de moetjes en de nietjes.

De spelregels

1. Vergeet de vergunning niet

Ken je die mop van die dakkapel? Die kwam er dus niet, want als je zonder vergunning aan de gevel van je huis iets wil verbouwen, dan kan er zomaar een dikke streep door je plannen worden getrokken. Eerst even checken dus. Via de slimmeriken van watmagikbouwen.nl ontdek je bijvoorbeeld dat gewoon onderhoud wel mag, maar het vergroten van de woning niet. Eerst even uitzoeken (en aanvragen) dus.

De
Vorige week:
De vijf spelregels van... nee zeggen

2. Houd de buren blij 

Driewerf hoera als jij in deze tijd een aannemer of timmerman hebt kunnen strikken om de klus voor je te klaren. Pro’s beginnen vaak achterlijk vroeg, dus het is wel zo fijn als je Ger en Els van hiernaast tijdig waarschuwt over de overlast. En staat de vuilcontainer ook drie weken op hun stoep of parkeerplaats, zorg dan zelf dat de boel een beetje netjes blijft. Het zal niet de eerste keer zijn dat de lege patatzakken van jouw aannemer vanuit diezelfde container tegen hun ramen omhoog waaien. Breng ze na afloop een bloemetje voor de overlast en jullie kunnen weer jaren door een deur samen.

3. Een goede gastvrouw is goud waard

En waar vrouw staat, bedoelen we natuurlijk net zo goed heer. Of hen. Dat moge duidelijk zijn. Waar het om gaat is dat je je Bob de Bouwers regelmatig voorziet van een natje en een droogje. Serveer koffie, water, frisjes en fruit dat het een lieve lust is. De tijd dat alle constructietypes vette koeken en patat aten is voorbij, maar zolang je naast al het gezonds ook hier en daar wat lekkers aanbiedt is het goed. Want: hoe beter de band met de klant, hoe mooier het eindresultaat.

Verbouwen
Lees meer:
Verbouwen wordt steeds populairder en dit is waarom

4. Reken je niet rijk

Optimisme is een prachtige eigenschap, maar wanneer het gaat om verbouwen kun je maar beter wat pessimisme in je plan meenemen. Een verbouwing kost namelijk altijd meer tijd en meer geld dan je van te voren verwacht. Calculeer dat in, dan zal het je alleen maar meevallen.

5. Kies voor karakter

De kunst van verbouwen is ook goed weten wat je zelf kunt en wat je vooral aan een ander moet overlaten. Een dak vervangen, een aanbouw plaatsen, een kamer doorbreken: daar heb je in veel gevallen toch een vakman voor nodig. Tip van de makers van VT Wonen: kies voor de vakman met wie je de beste klik hebt en niet per se voor de goedkoopste. Het is namelijk belangrijk dat alle partijen als een goed team voor je samenwerken, want dat levert uiteindelijk het beste resultaat. Een stroef lopend bouwproces is vragen om meerwerk, gedoe en frustratie. Karakter boven kosten dus.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.