Zomer

Met dit trucje wordt ook jouw vakantie onvergetelijk: 'Koop die blote zomerjurk'

15 juli 2021 07:51 Aangepast: 15 juli 2021 10:52
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Heb jij al een flaneerjurk of grote zonnehoed gekocht voor je vakantie? Niet? Doe dat dan maar snel want het dragen van een speciale vakantie-outfit draagt bij een ultiem vakantiegevoel. En wat je vooral niet moet doen? Je favoriete vakantiewijn meeslepen naar huis. "We moeten een inhaalslag maken. De vakantie moét leuk zijn dit jaar."

Een jumpsuit met een hysterische kaketoe-print. Leren instappers waar de gemiddelde Italiaan mee wegkomt, maar jij - als gemiddelde Nederlander - net wat minder. Of toch die hotpants die te hot for home zijn. Eenmaal op je vakantieadres aangekomen besluit je dat deze kledingstukken wel degelijk kunnen en je zult zien: door het dragen van speciale vakantiekleding voel je je direct relaxter, vrijer en meer ontspannen.

"Zo merk je hoe kleding je gemoedstoestand kan beïnvloeden. Het is een psychologisch mindset-trucje", weet beïnvloedingspsycholoog Wendy Oude Veldhuis. "Het is een goede reden om bijvoorbeeld zo’n échte Ibiza-jurk te kopen, die je vervolgens thuis nooit meer zult dragen. Door het dragen van die jurk kom je maximaal in de vakantiestemming."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik wil gewoon vakantie vieren in Frankrijk, is dat zo erg?'

Dit trucje heet 'Enclothed Cognition' - een term bedacht door de Britse business-professoren Hajo Adam en Adam Galinsky – en verwijst naar het proces waarin het dragen van een bepaald soort kleding ons denken beïnvloedt. Zo onderzochten beide professoren de invloed van het dragen van een labjas. Wat bleek? Degenen die gedurende het experiment een labjas droegen werkten nauwkeuriger dan degenen zonder labjas.

Uit een ander experiment, opgezet door psycholoog Karen Pine, blijkt dat het dragen van een Superman-shirt (zelfs onzichtbaar onder je andere kleding) al effect kan hebben. De studenten die het Superman-shirt droegen, voelden zich beter en superieur. De studenten die hun gewone kloffie droegen, voelden zich beduidend minder. Maar let op, dit trucje werkt niet alleen in positieve zin. Kleding kan ons ook negatief beïnvloeden: voel je je al lamlendig, blijf dan vooral niet in je pyjama zitten, daardoor ga je je alleen maar nóg lamlendiger voelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zijn we door corona aan het verslonzen? 'Comfort is nu de norm'

"Nu we weten dat dit trucje werkt, kun je dit bewust inzetten", zegt beïnvloedingspsycholoog Oude Veldhuis. "Zeker nu we langzaamaan weer wat meer mogen - na een dik thuis jaar te hebben gezeten en vakanties die vorige zomer niet doorgingen - bestaat er een bepaalde druk: we moeten een inhaalslag maken. Dit jaar moét de vakantie leuk worden." Op het moment van het telefonische interview vormt zij zelf niet het goede voorbeeld, geeft ze toe. "Ik zit in een regenjas op een camping in Nederland", lacht ze.

Pieken en goed eindigen

De truc die Oude Veldhuis wél toepast op haar vakantie is de volgende: de zogenoemde peak-end rule. Deze regel is gebaseerd op de wetenschap dat je alleen de pieken en het einde van de vakantie goed onthoudt. Plan dus in ieder geval één spectaculair uitje en zorg voor een mooi, relaxed einde, tipt de psycholoog. "Wij gaan dit jaar in ieder geval naar een pretpark en voor de terugweg hebben we een fijn hotel geboekt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Imke wil nooit meer met haar dronken vriendin op vakantie

Wat je in ieder geval niet moet doen deze zomer? Die voortreffelijke wijn die jullie elke avond bij dat ene leuke tentje dronken, mee naar huis nemen. "Doe het niet", waarschuwt de beïnvloedingspsycholoog. "Grote kans dat diezelfde wijn bij thuiskomst niet te haggelen is. Thuis zijn al je zintuigen anders: je hebt andere geluiden, geuren en kleuren om je heen dan daar op dat terras in Frankrijk. Deze prikkels en je emotionele toestand maken dat die wijn je zo goed smaakte. Thuis ontbreken die prikkels en dus ook de (goede) smaak van de wijn."

Boots je vakantie na

Wil je toch kunnen genieten van die meegesleepte flessen? Probeer dan zoveel mogelijk die vakantiesferen thuis na te bootsen, zegt Oude Veldhuis: dus zoek op Spotify dat fijne zomerhitje op, leg een rood-wit geblokt laken op tafel en – waarom ook niet? – trek die hysterische jumpsuit nog één keer aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore