Bij ons thuis

'Ik wil gewoon vakantie vieren in Frankrijk, is dat zo erg?'

14 juli 2021 10:14 Aangepast: 14 juli 2021 13:15
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week kijkt ze angstvallig naar de grafieken, bang dat haar vakantie in het water valt. "Wat zou Frankrijk doen als we rood zouden kleuren? Of donkerrood?"

We zagen de lijntjes angstvallig hard omhoog schieten. De deltavariant was aan een flinke opmars bezig. Slutty Summer was gereduceerd tot Slutty Week. Op Twitter werd geroepen dat het dan maar een 'hoerige herfst' moest worden, of tenminste dan een 'lekkere lente'.

Ik appte in het rond naar iedereen die maar wilde reageren of ik me zorgen moest maken om de deltavariant. Iedereen vond van niet. Toch zat het me niet lekker en hield ik mijn hart vast.

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

'De gênante gesprekken op het schoolplein, ze zijn weer terug: 'Zei ze dat echt?! Niet!''

Op woensdag werden een paar kinderen uit de klas van Olle geplukt. Die avond kregen we bericht van de BSO dat sommige kinderen in contact waren geweest met een besmette medewerker. "Die heeft natuurlijk staan tongen op een feestje", zei manlief spottend. Het kon natuurlijk zo zijn dat-ie door een kind was aangestoken, maar allebei vonden we het tong-verhaal toch lekkerder bekken.

Ik vroeg me af hoe dat nou ging met die protocollen. Alleen de kinderen die op maandag op de BSO waren geweest, moesten in quarantaine. Maar las ik niet ergens dat die delta-unit soms een Reproductiefactor van 8 had als-ie in de superspreader-modus stond? Had het dan zin om alleen de maandag-BSO-kinderen in quarantaine te laten gaan? Was de hele klas nu niet al lang en breed besmet?

Meerdere besmettingshaarden 

De volgende dag volgde een mail. Dat er toch meer kinderen in quarantaine moesten, dat er meerdere besmettingen in verschillende clusters waren geconstateerd. Dat er onderling geen contact was tussen de clusters, dus dat er meerdere besmettingshaarden waren. Maar wij hoefden ons vooralsnog geen zorgen te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Frankrijk wil 'vakanties niet bederven': coronaregels aangepast

Franke van Hoeven Franke van Hoeven

We besloten toch maar zelf zoveel mogelijk in quarantaine te gaan. En een test te boeken. In het weekend kwam er nóg een mailtje binnen, dit keer met de mededeling dat een klasgenootje van Olle officieel corona had.  

Met samengeknepen billen volgde ik het nieuws. Wat zou Frankrijk doen als we rood zouden kleuren? Of donkerrood? Ouders vluchtten aan alle kanten het land uit, zo snel als ze konden. De ene vriendin zag ik al in een buitenjacuzzi op het Franse platteland voorbijkomen op Insta, de andere appte ergens halverwege Luik dat haar reis voorspoedig verliep.

Het verlossende woord

"Je kunt toch ook gewoon in Nederland vakantie vieren?", zeiden mensen op Twitter. Ja. Dat kan ook. Maar na een jaar binnen zitten, homeschoolen en werken op onmogelijke tijden zou een change of scenery me geweldig goed doen. "Ik wil gewoon in Frankrijk vakantie vieren, is dat zo erg?", vroeg ik manlief. Hij vond van niet.

Gelukkig kwam Frankrijk al lang vóór de kaart donkerrood kleurde met het verlossende woord: ze gingen het toeristen vooral niet te moeilijk maken en wilden de vakanties niet bederven. Gelukkig maar. De tweede prik zit erin, de papieren liggen klaar, de apps zijn gedownload. En nu maar fingers crossed dat de deltavariant op school tijdig in de kiem is gesmoord.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore