Gezin

De opvoedkwestie: 'Dochters willen niet met hun vader op vakantie'

13 juli 2021 07:20 Aangepast: 13 juli 2021 09:21
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Een jaar geleden is Famke gescheiden. Haar dochters van zeven en negen gaan deze zomer voor het eerst alleen met hun vader op vakantie, maar dat willen ze ineens niet meer.

Haar nieuwe huis is fijn en in de buurt van haar ex, de omgangsregeling is rond en er zijn geen ruzies. Famke heeft alles gedaan om de scheiding voor haar kinderen soepel te laten verlopen. Toch is er een probleem: de zomervakantie. "Mijn dochters gaan deze zomer voor het eerst sinds de scheiding alleen met hun vader op vakantie. Dat is een nieuwe situatie voor iedereen. Nu de vakantie dichterbij komt, hebben ze er veel moeite mee. Ze zeggen dat ze mij gaan missen en willen het liefst thuisblijven. Hoe maak ik het makkelijker voor ze?"

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (12) wil dure merkkleding'

Voor kinderen is het heel gek als er ineens een ouder niet meer mee 'mag' op vakantie, zegt positief ouderschap-expert Kate Foltynska: "Kinderen houden onvoorwaardelijk van hun ouders. Ze zijn loyaal aan hun moeder en vinden het waarschijnlijk zielig dat zij niet meegaat. Het kan zijn dat ze doen alsof ze niet met hun vader op vakantie willen, om hun moeder beter te doen voelen. Maar daar heeft niemand iets aan."

Als thuisblijvende ouder kun je zeker iets doen om dit schuldgevoel bij je kinderen te verlichten, tipt Foltynska: "Plan alvast dingen voor jezelf in als je kinderen weg zijn: een dagje spa, borrelen met vrienden, een weekendje weg. En deel die plannen ook met je kinderen, zodat ze zien dat jij niet zielig achterblijft. Zo geef je ze de boodschap: jullie gaan het fijn hebben en ik ook."

'Het is belangrijk dat zij beseffen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor jouw geluk.'

Ook hier gaat de klassieker op: alles wat je aandacht geeft groeit, zegt de ouderschap-expert: "Moedig dus het plezier van je kinderen aan. Gun ze de voorpret van zo’n vakantie en ga daarin mee. Gaan ze bijvoorbeeld naar een pretpark of een hotel met veel glijbanen? Praat erover met ze. Zoek het hotel online op en bekijk samen de foto’s."

"Maak plannen, zeg dat ze vast gave bommetjes in het water kunnen maken. Communiceer dit alles op een luchtige manier. Maak duidelijk dat zij het hartstikke leuk gaan hebben en dat jij de tijd zonder hen ook goed doorkomt. Het is belangrijk dat zij beseffen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor jouw geluk. Zo heeft iedereen een fijne zomer."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore