Ga naar de inhoud
Nooit meer

Deborah wil nooit meer de minnares zijn: 'Je voelt je altijd plan B'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij 'nooit meer' willen meemaken, nooit meer willen doen of juist nooit meer willen laten. Deze week: tijdens het uitgaan ontmoette Deborah (28) drie jaar geleden Eloy, voor wie ze als een blok viel. Toen bleek dat hij al een vriendin had, vond Deborah het moeilijk om met hem te breken. Toch deed ze dat. "Iemands minnares zijn is een ondankbare, liefdeloze positie."

"Wat voelde ik me een slecht persoon in de tijd dat Eloy met mij vreemdging. Ik weet nog dat een vriendin van mij bedrogen werd door haar vriend. Ook zij had een jong kindje. Ik troostte haar terwijl zij op 'die blonde del' aan het vloeken was. En ik realiseerde me dat ík ook zo’n del was, op wie mijn vriendin boos was. Dat was het moment waarop ik besefte dat ik ermee moest stoppen, hoe verliefd ik ook op Eloy was. Het is de beste keuze ooit geweest."

Rachelle
Vorige week:
Rachelle wil zich nooit meer schamen voor haar lichaam

"Salsadansen is mijn grootste passie. Steevast riep ik tegen mijn vriendinnen dat je nooit binnen de salsawereld moet daten, omdat het je hobby kan verpesten als het misloopt. Had ik maar naar mijn eigen advies geluisterd, dat had me een hoop stress en verdriet bespaard.

Ik was met een vriendin op een salsafeest toen ik op mijn rug werd getikt door een man. Hij stelde zich voor als Eloy en vroeg of ik wilde dansen. Dat deed ik. Eigenlijk was hij helemaal niet mijn type, met al zijn tatoeages, maar al tijdens die eerste dans voelde ik wel een enorme dansklik. Onze lichamen bewogen perfect samen. We voelden beiden een instant chemistry. Het is gebruikelijk om na één dans te wisselen van partner, maar wij bleven met elkaar dansen. Aan het eind van de avond vertelde Eloy dat hij elke dinsdag in een bepaalde salsaclub te vinden was. Ik wist onmiddellijk dat ik hem daar zou opzoeken."

Hartstikke verliefd

"Eloy herkende mij meteen toen ik hem de week erop in de club opzocht. Ik vond hem leuk en interessant, maar hield de boot een beetje af omdat ik niet binnen de salsascene wilde daten. Een paar weken lang draaiden we om elkaar heen. Op een avond bood hij mij een drankje aan en hadden we voor het eerst een langer gesprek. Op zijn telefoon liet hij een foto van zijn zoontje van anderhalf zien. Hij vertelde nog steeds met de moeder van zijn kind samen te wonen, maar dat ze geen relatie meer hadden. Dat geloofde ik. We wisselden onze Instagram uit en daarna hadden we onze eerste date. Hij was attent, lief en charmant. Ik werd hartstikke verliefd op hem en we bleven daten."

Kim:
Lees ook:
Kim: 'Toen zijn moeder overleed, stierf ook onze relatie'

"Dat Eloy nog samenwoonde met zijn ex, zat me niet lekker. Dus toen ik daarnaar doorvroeg, veranderde hij zijn verhaal. Nu zei Eloy een open relatie te hebben, maar hij beweerde geen seks meer met zijn vriendin te hebben. Ook dat geloofde ik. Hij was zo vaak bij mij – zeker vier avonden per week – en dat betekende in mijn ogen dat hij haar toestemming had. Tot het me opviel dat altijd als we samen douchten, Eloy snel de douche uitglipte als ik mijn Rituals-doucheschuim pakte. Dat vond ik gek, dus ik confronteerde hem ermee.

Toen zei Eloy dat zijn vriendin die geur niet mocht ruiken. Ik begreep dat niet, ze hadden toch een open relatie? Ik antwoordde dat ik haar graag even wilde bellen om wat dingen met elkaar af te stemmen, want dit voelde niet meer goed. Toen kwam de aap uit de mouw. Nee, hij had geen open relatie en zijn vriendin wist dus niets van mij. Maar hij was ongelukkig in die relatie en hield niet meer van haar. Alle clichés trok hij uit de kast."

'Op sociale media plaatste zijn vriendin bij een foto van hem: 'De liefde van mijn leven'. Ze moest eens weten.'

"Zo naïef, maar weer trapte ik in zijn verhaal. Ik geloofde dat hij echt gek op mij was en dat zijn relatie weinig meer voorstelde, anders was hij toch niet zo vaak bij mij? Wel vond ik het heel erg voor zijn vriendin. Het werd me wel duidelijk dat zij grotendeels alleen voor de zorg van hun zoontje opdraaide, terwijl Eloy vrolijk zijn gang ging. Ik gluurde op haar sociale media en zag dat ze een foto van Eloy had geplaatst, met daarbij de tekst: 'De liefde van mijn leven'. Je moest eens weten, dacht ik toen.

Ik voelde me ontzettend schuldig naar haar toe. Eloy deed alsof ze niet bestond, nooit had hij het over haar. Zelfs op haar verjaardag was hij in de avond bij mij. Ik wist in welke schoenenwinkel zijn vriendin werkte, soms bleef ik voor de deur dralen. Ik had het gewoon nodig om voor mezelf te erkennen dat zij een mens was en wel degelijk bestond. Naar binnen stappen durfde ik niet."

Vriendin
Lees ook:
Vriendin neemt ultieme wraak op vreemdgaande vriend via tatoeage

"Voor mijn omgeving heb ik de relatie met Eloy nooit geheim gehouden. Mijn moeder heeft hem zelfs een keer ontmoet, toen ik haar meenam naar een salsafeest. Ze vond hem erg charmant en zei dat ze onze passie wel zag en begreep. Maar ze zei ook dat het op de lange termijn niet goed zou gaan. Mijn vriendinnen waren het niet eens met onze affaire. Ze zagen hoe Eloy mij steeds opnieuw inpakte als ik probeerde afstand te nemen.

Want dat heb ik heel vaak gedaan. We zijn een jaar samen geweest en in die tijd heb ik het wel vijf keer uitgemaakt. Maar steeds kwam ik Eloy dan weer tegen bij het dansen – mijn geliefde hobby wilde ik zeker niet voor hem opgeven – en dan was het heel moeilijk om de aantrekkingskracht te weerstaan. Het ging aan en uit tussen ons, ergens wist ik wel dat we geen toekomst samen hadden. Ik vertelde dat ik ook met andere mannen zou daten, en dat ik niet op hem zou wachten."

Genoeg kansen gehad

"Niet lang daarna ontmoette ik mijn huidige vriend. Een lieve man die meteen liet merken dat hij serieus was met mij. Toen Eloy daar lucht van kreeg, probeerde mij me weer voor zich te winnen. Hij beloofde nu echt weg te gaan bij zijn vriendin, ik was de ware voor hem. Hoewel ik een zwak voor hem had, was ik gelukkig inmiddels sterk genoeg om uit zijn buurt te blijven. Eloy had genoeg kansen gehad. Het was een heftig besluit om voorgoed met hem te breken, maar ik voelde dat ik vol voor mijn nieuwe relatie wilde gaan. Voor mijn nieuwe vriend verhuisde ik naar de andere kant van het land. Dat was fijn, want ik nam daarmee letterlijk afstand van Eloy."

Als
Lees ook:
Als overspel niet het einde is: 'Achteraf ben ik dankbaar dat het gebeurd is'

"Het is nu twee jaar geleden dat ik met Eloy brak. Laatst belde hij me ineens. Hij vertelde dat hij opnieuw vader zou worden, maar dat hij nog steeds aan mij moest denken. Hij beweerde dat hij heus zijn leven had gebeterd, al waren er na mij wel nog andere vrouwen geweest. Ik besefte dat hij nooit zou veranderen.

Voor zijn vriendin vind ik dit heel heftig. Lange tijd heb ik ermee geworsteld of ik haar iets moest laten weten. Ik heb haar eens een brief geschreven om alles uit te leggen, maar die heb ik nooit verstuurd. Ik was bang voor Eloys reactie. Bovendien vroeg ik me af of je zoiets wel wilt horen van de minnares zelf. En was het wel mijn taak om haar dit slechte nieuws te brengen? Eloys vader en zijn vrienden wisten van mijn bestaan, en allemaal hielden ze hun mond. Dat lijkt me heel erg voor haar: dat iedereen het wist, behalve zij. Ik vraag me af of ze nooit iets heeft vermoed. Zelf ben ik ook weleens bedrogen in een vorige relatie, en ik weet nog dat ik in die tijd voelde dat er iets was waar ik mijn vinger niet kon opleggen. Intuïtief wist ik dat er iets niet klopte, en misschien heeft zij dat gevoel ook wel."

Stiekem
Lees ook:
Stiekem verlangen naar een ander

"Ik deel mijn verhaal in de hoop dat andere vrouwen in dezelfde positie dit lezen en de moed vinden om ermee te kappen en voor zichzelf te kiezen. In zo’n ongezonde positie kun je namelijk nooit langdurig gelukkig zijn. Waarom zou je jezelf en anderen dat aandoen? Als je jezelf op waarde schat, dan moet je er überhaupt niet aan beginnen.

Door Eloys leugens en gemanipuleer duurde het even voordat ik doorhad dat ik de andere vrouw was. En het duurde nog langer voor ik me realiseerde wat voor ondankbare, liefdeloze positie dat is. Nooit meer wil ik iemands geheime minnares zijn. Het is eenzaam, want je voelt je altijd een plan B. Ik kreeg een hekel aan horloges, omdat Eloy daar altijd op keek om te checken wanneer hij weer naar zijn vriendin moest. We konden nooit hand in hand op straat lopen. Feestdagen en mijn verjaardag vierde ik met vrienden en familie maar nooit met de man op wie ik zo verliefd was. Met zijn vriendin had hij een thuis, en ik zat in mijn eentje in een luchtkasteel. Nu weet ik: ik ben veel meer waard dan dat."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Nooit Meer-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Nooit meer? 

Wil jij ook je verhaal kwijt en vertellen wat je 'nooit meer' wil meemaken, doen of juist laten? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Mail ons op weekendmagazine@rtl.nl