Liefdesles

Maria: 'We staan samen op datingsites voor stellen. Met foto en al'

07 juli 2021 07:00 Aangepast: 07 juli 2021 10:17
Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Maria (45) besloot om haar nieuwe relatie meteen goed te beginnen en open te zijn over haar behoefte aan 'liefde met meer'. Nu staat ze met haar nieuwe vriend op een datingsite en kan ze eindelijk zichzelf zijn.

"Laatst keek ik naar The Crown en ik ergerde me groen en geel. Tot in het Lagerhuis aan toe werd er gesproken over de avontuurtjes van prins Philip en hoe verderfelijk zijn losbandigheid wel niet was. Stelletje moraalridders, want ondertussen doen die mannen hetzelfde. De mens is daar best vreemd in, vind ik. Als je echt eerlijk bent naar jezelf, weet je dat we niet monogaam geboren zijn.

In de oertijd zochten we juist zoveel mogelijk partners om zoveel mogelijk kinderen te maken die konden meehelpen met de jacht. Later dwong de maatschappij ons richting monogamie omdat dat wel zo overzichtelijk is. En nu worden mensen verketterd in dit soort situaties als in The Crown, als ze ook gewoon aantrekkingskracht naar een ander voelen. Belachelijk dat daar zo’n oordeel aan hangt."

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

Julia: 'Had ik maar eerder naar haar geluisterd'

"Ik had een relatie van ruim tien jaar, maar ook daarin was dit niet bespreekbaar. Mijn vriend was conservatief en ook wel een beetje onzeker. Vaak gaat de monogame regel ook over hoe zeker je bent van jezelf en hoe je naar jezelf kijkt. Als je bang bent dat je het onderspit delft, vormt een andere keuze ineens een bedreiging. Terwijl als je weet wat je zelf te bieden hebt aan een ander, voelt het vrij. Die open blik is echt een stuk van mezelf, maar na de felle reactie van mijn ex was ik gauw genezen om het verder te onderzoeken. Of het polyamorie is weet ik niet, ik denk eerder dat ik vooral niet monogaam ben."

'Ik geloof niet in monogamie'

"Na die relatie heb ik een tijdje heel bewust genoten van friends with benefits-contacten, totdat ik op de datingsite Badoo mijn huidige vriend tegenkwam. Bij de eerste foto dacht ik: 'Waarom zet je die in godsnaam online?' Maar bij de vierde zag ik: 'oh maar jij bent echt leuk!' Hij kwam een potje Rummikub spelen en ik voelde aan alles dat ik deze man niet moest laten gaan. Dus ik heb meteen op tafel gegooid dat ik niet geloof in monogamie. Voor mij is het echt belangrijk dat ik hierin mezelf kan zijn, en nu kon hij nog kiezen of hij verder met me wilde of niet. Gelukkig bleef hij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jeppe: 'Monogamie is een regel en liefde is een gevoel'

"Inmiddels zijn we anderhalf jaar samen. We hebben geen open relatie, want daar hebben we nu allebei geen behoefte aan, maar we zijn wel allebei positief over plezier met meer. Het gaat er voor mij vooral om dat hij weet hoe ik erover denk. Ik wil graag dat het open en respectvol is tussen ons. Ik houd van contact met mannen, dat gaat me altijd al makkelijk af.

Mijn vriend moest wel even wennen, en wist niet zeker of hij mij kon delen, ook al begreep hij me wel. Hij was altijd al open-minded, maar heeft bij zijn exen nooit stappen in deze weg gezet. Dus ook voor hem is dit een bijzondere ontwikkeling. Nu zegt hij: ik deel je graag. Het is helemaal goed en prima en lief. Ik ben gewoon zo en als hij daar niet mee kan omgaan, dan moet hij daar een conclusie aan verbinden. Natuurlijk heeft dat wel voor moeilijke momenten gezorgd. Maar toch moet je echt alles zeggen, dat is de enige manier om iets te laten werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij vonden liefde in rampjaar 2020: 'Relatie misschien wel aan corona te danken'

"Nu spreken we weleens met z’n drieën af. Met een van de mannen uit mijn FWB-tijd klikt het bijvoorbeeld goed. En we staan nu samen op een paar datingsites voor stellen. Met foto en al ja. Tegen vriendinnen ben ik er niet zo open over, maar ik schaam me er ook niet voor. Ik praat er met mannen überhaupt makkelijker over dan met vrouwen, lekker direct en daardoor wel zo veilig. Met geroddel achter mijn rug om heb ik niks. Maar goed, het kan dus zijn dat ik hier vaders van het schoolplein tegenkom, maar ja, dat is dan maar zo. Waarom moeilijk doen?

Een trio zou eigenlijk heel gewoon moeten zijn. Juist omdat sommigen het wel willen, of eens iets anders willen, gaan ze het stiekem doen. Zo jammer. Het gaat er ook niet om dat we per se op jacht moeten, we vinden het gewoon allebei fijn om te delen wat wij hebben. Er zijn veel meer mensen die niet zo stringent vasthouden aan monogamie, maar toch hoor je er weinig over. Als je een trio wil moet je het doen, maar toch blijkt dat in 2021 nog heel lastig."

Een man erbij, volgende keer een vrouw?

"Wanneer we matchen met iemand op die site beginnen we met kletsen en als het klikt spreken we af voor een drankje thuis. Echt alleen een drankje, daar ben ik vooraf heel duidelijk in. Ik moet toch eerst wat voelen voordat we verder kunnen gaan. En mijn vriend doet het ook echt voor zichzelf, laat dat duidelijk zijn. Een man erbij voelt voor hem nu beter, maar misschien is het de volgende keer wel een vrouw.

Ik wil het samen beleven en anders hoeft het voor mij niet. Doordat wij nu al zo veel en zo goed gepraat hebben over wat we willen en wat we belangrijk vinden in onze relatie, voelt deze relatie bijzonder fijn. Ik ben meer dan ooit mezelf en ben zo blij dat ik eindelijk iemand heb gevonden die dit avontuur met me aangaat. Blijkbaar had mijn onderbuik inderdaad gelijk."

De naam Maria is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore