Ga naar de inhoud
Beachtennis voor gevorderden

Barry Atsma over zijn nieuwe favoriete hobby: 'Niks zo leuk als padel'

Barry: 'Mijn droom is om wereldkampioen te worden bij de senioren'

Grote kans dat je het al eens voorbij zag komen: 'padel'. Een intensieve en speelse sport, waarbij verschillende aspecten van tennis en squash samenkomen. De sport veroverde het hart van menig (bekende) Nederlander, waaronder ook dat van Barry Atsma: "Padel is de ideale sport die niet té inspannend is, maar waarbij je toch je fanatisme en sporttalent aanspreekt."

Jarenlang tenniste Barry Atsma veel en fanatiek, maar toen hij ging studeren namen andere activiteiten de overhand. "Ik droomde er heel naïef van om ooit nog op Wimbledon te spelen, zo fanatiek was ik. Maar ik was lang niet goed genoeg, al speelde ik wel regelmatig competities en ging ik er helemaal voor. Sinds het begin mijn studie verdween tennis steeds meer naar de achtergrond en besteedde ik mijn tijd meer aan vrienden, gezelligheid en leren."

Het was ongeveer een jaar geleden, toen Barry zijn aandacht getrokken werd naar een filmpje op Instagram. "Ik zag één en al spektakel. Wat die gasten daar aan het doen waren, zag er zo vet uit. Het leek op een mix tussen tennis en squash, maar dan sneller en speelser. Bleek dat ze padel aan het spelen waren. Dankzij de Instagram-algoritmes, kreeg ik de dagen daarop niks anders dan padelfilmpjes op mijn feed. Het duurde niet lang voor ik dacht: 'Dit wil ik ook!'"

'Het ziet er raar uit'

Na een korte zoektocht ontdekte Barry een padelclub bij hem in de buurt. Bij padel speel je meestal twee tegen twee, dus trommelde Barry drie vrienden op om hem te vergezellen. "Dat ging niet meteen van harte. Ze waren niet bepaald overtuigd toen ik ze liet zien wat mijn plan was. Eén van mijn vrienden is tennisser, die vond het echt helemaal niks. 'Het ziet er raar uit', zei hij. Ook de andere twee waren wat argwanend, maar uiteindelijk ging iedereen mee."

Elke
Lees meer:
Elke dag in de sportschool: 'Thuis sporten werkte niet voor mij'

De vrienden huurden een baantje en een racket – en konden meteen van start. "Wat was dat genieten zeg. We kwamen de baan af stonden allemaal met een big smile: ‘Wanneer gaan we weer?’ Klonk het. We waren verslaafd vanaf moment één. Het ging er fanatiek aan toe, maar was vooral ook fanatiek lol hebben. We konden er ontzettend goed onze energie in kwijt en toen we het een beetje onder de knie hadden, speelden we steeds langere rallies met veel onverwachte punten. Prachtig."

Nooi te oud om padel te leren

Veel padel-uurtjes met vrienden, filmpjes kijken en een aantal lessen verder, is Barry nog steeds niet van de baan te slaan. "Het heeft me echt gepakt. De hele sfeer rondom padel is zo fijn. De padelbaan is voor mij een plek van sociale bijeenkomsten en sporten in één. Ik zag mijn vrienden de laatste tijd niet zo vaak meer, maar door padel komen we makkelijker samen. We combineren sport met een borrel – en soms zelfs met werk."

Volgens Barry ben je nooit te oud of te jong om padel te leren. "Dit kan echt iedereen. Mijn vader ga ik binnenkort ook meeslepen. Hij is eind 70, maar dat gaat prima. Het is bij padel niet zo erg als je verschilt in niveau: ook dan is het voor beide partijen nog steeds heel leuk. Bij tennis is dat anders. Vroeger tennisten mijn vader en ik, maar dat is nu lastig, omdat je ver moet lopen en je een steengoed coördinatievermogen nodig hebt. Als je 70 bent wordt dat toch wel wat minder.

Padel is geen technisch moeilijke sport en daarbij is de sport vrij ongevaarlijk. Ik zie padel als de makkelijkere versie van tennis. Je beweegt je slechts op een paar vierkante meter met een zachte bal en een licht racket. De puntentelling is eenvoudig, regels zijn simpel. Ook zonder goede techniek kan je een goed balletje slaan. Kan je beachtennissen? Dan kan je zeker weten ook padellen. Het is een soort beachtennis voor gevorderden."

Om te beginnen met padel, heb je niet veel nodig. "Een tegenstander, dat is wel handig. Meestal speel je twee tegen twee. Enkelspel kan ook, dat komt minder voor. Op elke padellocatie kun je wel een racket huren – en je gewone sportkloffie en -schoenen volstaan prima voor de eerste keer. Mocht je vaker willen spelen, kun je overwegen om padelschoenen en een eigen racket aan te kopen, maar de eerste keren is dat echt niet noodzakelijk."

'Kan je beachtennissen? Dan kan je zeker weten ook padellen. Het is een soort beachtennis voor gevorderden'

Hoe gaat dat spelletje dan precies in zijn werk? "Een padelbaan is een soort mini-tennisbaan, omgeven door glazen muren. Nadat de bal is opgeslagen, mag je de bal terugslaan hoe jij dat wilt, dus dat mag ook via de muren. De bal mag voor je ‘m terugslaat maar één keer stuiteren en stuitert hij twee keer, dan krijg je een punt tegen. Omdat de ruimte kleiner is dan bij een squash- of tennisveld, heb je vaak lange rallies en is hard slaan niet per se nodig. Het is vooral belangrijk om de bal slim weg te leggen. Hard smashen tegen de muur werkt vaak juist in je nadeel."

Ondanks dat je padel op minder intensief niveau kunt beoefenen dan tennis, houdt het je ongelooflijk fit. "Het is een gevarieerde en uitdagende cardiosport waarbij je je spieren aanspreekt en je hart gezond houdt. Je zweet je helemaal kapot en daarnaast triggert het je genot enorm. Dat maakt ook goede stoffen aan. Ik heb, nadat ik stopte met tennis, veel sporten geprobeerd om in shape te blijven, maar niks vond ik zo leuk als padel."

Je
Lees meer:
Je billen in shape trainen voor de zomer: zó doe je dat!

Momenteel speelt Barry regelmatig samen met oud topsporters, waaronder veel ex-voetballers. "John van Lottum en Ronald de Boer zijn net als ik verslaafd geraakt aan de sport. Ik begreep dat Robin van Persie en Arjen Robben ook bloedfanatiek padellen, dus die hoop ik binnenkort ook uit te dagen. Padel is de ideale sport die niet té inspannend is, maar waarbij je toch je fanatisme en sporttalent aanspreekt. Ideaal voor oud topsporters dus. Wil je op hoog niveau padellen, dan kan dat ook. Er zijn in verschillende landen al profcompetities gaande."

Wereldkampioen bij de senioren

Of Barry zichzelf ziet deelnemen aan één van die competities? Wellicht. "Mijn droom is nu om wereldkampioen te worden bij de senioren boven de zestig. Dan heb ik nog even de tijd. Fulltime padeller zijn lijkt me echt een geweldig leven. Net als Van Persie huur ik dan een trainer in, zodat ik straks hopelijk de sterren van de hemel speel. Ik wens dat deze sport blijft – en nog veel bekender wordt, maar dat zit voor mijn gevoel wel goed. Als ik een voorspelling mag doen, denk ik dat padel over een paar jaar in de top vijf van sporten in Nederland staat."

Voordat je je waagt aan je eerste padel-experience, wil Barry je graag waarschuwen: "Pas op: zodra je begint, kom je er niet meer van af. Als je denkt dat je het redelijk onder de knie hebt, vind je wel weer iets anders om op te trainen en om jezelf mee uit te dagen. Filmpjes kijken van andere padellers helpt, heb ik gemerkt. Dat wekt veel inspiratie op. Momenteel doe ik een challenge waarbij je de bal tussen je benen door moet terugslaan om een punt te maken. Klinkt makkelijk, is het niet! Een tweener noemen ze dat, geloof ik. Succes!"

Ben je enthousiast geworden over padel en wil je binnenkort zelf ook eens een balletje slaan? Onlangs opende Plaza Padel haar deuren in Enschede en Rijswijk. Meer locaties volgen.