Bij ons thuis

'De hele klas uitnodigen op een paar kinderen na, wie doet dat nou?'

09 juni 2021 09:24 Aangepast: 09 juni 2021 14:33
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week wordt bijna de hele klas uitgenodigd voor een feestje, maar Puk is er niet bij. "Ze is toch je vriendín? Ik snap het niet."

Op zaterdagmiddag komt Puk bleek thuis na een rondje steppen door de buurt. "Wat is er gebeurd?", vraag ik haar, als ze stilletjes in een hoekje gaat zitten. "Ik ging vragen of Lieke buiten wilde spelen, maar ze ging haar feestje vieren", zegt ze. "Lieke? Waar je gisteravond nog mee hebt gespeeld?" "Ja", antwoordt Puk en ze zet de tv aan.

Kinderfeestjes. Er hangt naast een boel vreugde ook altijd een randje verdriet omheen. Omdat er altijd kinderen zijn die niet zijn uitgenodigd. Omdat er een hysterische vibe ontstaat. Omdat er altijd wel iemand is die de sfeer probeert te bederven. "Ik snap het niet", zeg ik. "Ze is toch je vriendin?" Puk haalt haar schouders op en verdwijnt in de avonturen van DuckTales.

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

'Terwijl hij aan het scrollen was, zag ik foto’s die niet voor m'n ogen bestemd waren'

We hadden een heerlijk rustig party season, maar nu corona bijna voorbij is, vliegen de uitnodigingen ons om de oren. Behalve voor het feestje van Lieke dan, dat ze samen met Sophie organiseert. Omdat ze allebei tien worden, mogen ze heel veel kinderen uitnodigen. Puk vertelt: zowat de hele klas. "Dit is dus precies waarom ik kinderfeestjes haat", zeg ik ’s avonds tegen manlief. "De hele klas uitnodigen op een paar kinderen na, wie doet nou zoiets?"

In de klas ontstaat in de dagen na het feest verwarring wie er nou eigenlijk waren uitgenodigd en wie niet. Het is een ding op het schoolplein en er wordt druk gespeculeerd. Zijn alleen de kneusjes niet uitgenodigd? Of waren het alleen de nieuwe kinderen, die later in de klas zijn gekomen? Welke jongens waren er eigenlijk bij?

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Kind jarig? Nodig gewoon alle klasgenootjes uit

Franke van Hoeven Franke van Hoeven

Roddels worden rechtgezet. Nee, er waren meer kinderen niet uitgenodigd. Ongeveer een derde van de klas. Puk zegt dat ze het allemaal niet zo erg vindt. Overdag doet ze vrolijk, maar ’s nachts ligt ze te woelen in haar bed. Ze droomt over trollen en andere gemene beestjes en wordt dan huilend wakker. Mijn moederhart heeft het er maar moeilijk mee.

Na een paar dagen ben ik het zat en neem ik Puk mee voor een middag overstelpende moederliefde. We gaan gezellig winkelen (het kan weer, yes!) en kopen nieuwe slippers en een tof setje zomerkleren. Puk heeft zich zo groot gehouden, dat ze wel iets moois verdient.

Rondje retail therapy

Stralend loopt ze rond in haar nieuwe outfit. Ja, ik weet heus wel dat je met kopen je problemen niet oplost. Maar van een rondje retail therapy is ook niemand ooit slechter geworden. Puk is me een partijtje blij. In sommige gevallen is het precies wat een meisje nodig heeft. Sindsdien slaapt ze als een roos, trouwens.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore