Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Kan ik mijn zoon (7) alleen thuislaten?'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Viola twijfelt enorm of ze haar zevenjarige zoon al alleen thuis kan laten, al is het maar een korte tijd. Want wat als er dan iets ergs gebeurt?

Natuurlijk vindt ze het vervelend en onhandig om haar zoon te storen in zijn spel, maar Viola ziet geen andere mogelijkheid: "Ik sleep Justin altijd mee als ik een boodschap moet doen of zijn zusje van de peuterspeelzaal ga halen. Soms stoor ik hem tijdens het spelen of heeft hij gewoon geen zin om mee te gaan. Hij zegt dan dat hij best alleen thuis wil blijven, maar ik vind dat eng. Straks breekt er brand uit of staat er een vreemde aan de deur. Of stel ik me aan? Wat is de juiste leeftijd waarop een kind thuis kan blijven?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Mijn dochter knipt al haar poppen'

Hoe graag je als ouder ook duidelijkheid wilt hebben, op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Dit hangt van zo veel factoren af: waar woon je, in een rustige gezinswijk met buren die een oogje in het zeil houden, of in een druk stadscentrum? In een veilige omgeving zou een kwartiertje alleen zijn wel moeten lukken. Ook het karakter van je kind speelt mee. Het ene kind van zeven kan dit wel, en een ander kind van negen nog niet. Kijk dus naar het gedrag van je kind. Wat doet hij als jij wel thuis bent en een kwartier op zolder de was ophangt? Als hij dan meteen in de gordijnen hangt en er een bende van maakt, dan kun je je afvragen of hij er al wel aan toe is om even alleen thuis te zijn."

'Bespreek verschillende scenario’s en wat jouw kind in dat geval kan doen.'

Als je denkt dat jouw kind het wel aankan, dan begin je met het maken van afspraken, zegt de coach: "Bijvoorbeeld dat hij voor niemand de deur open mag doen. En dat hij altijd naar de buurvrouw mag lopen als er iets is – breng dan ook deze buren ervan op de hoogte dat je even weg bent. En zorg voor een telefoon, zodat je kind jou kan bereiken. Bespreek verschillende scenario’s en wat jouw kind in dat geval kan doen. En probeer als moeder ook om je over deze drempel heen te zetten. Loslaten is moeilijk, maar kinderen kunnen vaak meer dan we denken. Een kind groeit van het krijgen van vertrouwen en zelfstandigheid."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.