Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter knipt al haar poppen'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Eefje wordt er stapelgek van: haar zevenjarige dochter blijft maar de haren van haar poppen en Barbies kortwieken, terwijl ze weet dat dit niet mag.

Boos worden, begrip tonen, samen kijken naar een oplossing: Eefje heeft alles geprobeerd, maar niets lijkt te werken: "Pipp heeft de vervelende gewoonte om de haren van haar poppen te knippen. Dan ligt haar hele kamer onder de haren - kan ik weer stofzuigen - en haar poppen zijn verpest. Ik heb al vaak gezegd dat dit niet de bedoeling is. Ze blijft het doen. Ten einde raad heb ik gevraagd of ze mij wil roepen als ze die neiging voelt, en dat ze een bakje eronder houdt voor de haren. Ook dat doet ze niet. Laatst heb ik haar gevraagd om zelf mee te denken aan een oplossing, maar dan zegt ze doodleuk dat ze het ook niet weet. Hoe dring ik tot haar door?"

De
Vorige week
De opvoedkwestie: 'Hoe bereid ik mijn zoon voor op de komst van de baby?'

Het is een beetje dubbel, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Dit kind is lekker aan het spelen, het klinkt namelijk als een spel en niet als moedwillig speelgoed slopen. Maar ze doet tegelijkertijd iets wat niet mag. In dit geval kun je kijken naar waar jouw grenzen als ouder liggen en wat je écht niet wilt, en naar wat voor je kind mogelijk is. Kijk dus naar wat wel kan, bijvoorbeeld door een selectie te maken van dure poppen waar ze echt van af moet blijven, en een paar oude poppen waarop ze haar kapperskunsten wel mag uitleven. Tip: kijk op Marktplaats of op rommelmarkten naar geschikte kappersmodellen."

'Maak de afspraak dat ze alleen bepaalde poppen mag knippen.'

Wees daarbij duidelijk wat je van je kind verwacht, adviseert Bobeldijk: "Zeg dat ze die bepaalde poppen mag knippen, en dat als ze helemaal kaal zijn, het knippen even ophoudt tot ze nieuwe knipmodellen heeft. Zo maak je een afspraak en bied je je kind de kans om zich daaraan te houden. Doet ze dat niet en pakt ze toch de 'verboden' poppen, dan leg je alle poppen even weg. Dat is dan de consequentie, en na een tijdje probeer je het weer opnieuw." 

Wat kan helpen tegen de harenoverlast in huis, is het aanwijzen van een plek waar het knippen wel kan, tipt de coach tot slot: "Bijvoorbeeld in een grote kartonnen doos, die je dan de kapsalon noemt. Dat klinkt voor een kind al tof. Daar mag ze naar hartenlust in knippen, en de haren blijven mooi in de doos liggen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.