Ga naar de inhoud
Het mag weer

Elke dag in de sportschool: 'Thuis sporten werkte niet voor mij'

Daan en Jamilla konden niet wachten om weer elke dag naar de sportschool te gaan

Au, spierpijn! Na maandenlang wachten mochten de sportscholen eindelijk weer open. Door heel Nederland stonden mensen – soms in lange rijen – te popelen om los te gaan in het krachthonk en op de cardio-apparaten. Zo ook Daan de Vries (26) en Jamilla van Regteren (27). "Ik stond stipt om 08.00 uur voor de deur."

'Hardlopen vind ik verschrikkelijk'

Daan wil weer fit op het podium kunnen staan.

Daan de Vries (26) is twee dagen per week meester van groep 7 en 8. In de tijd die overblijft staat hij – normaal gesproken, in niet-coronatijden – op het podium als DJ. Om zelfverzekerd op te kunnen treden, vindt Daan het belangrijk dat hij lekker in zijn vel zit. "Sinds de sluiting van de sportscholen ben ik aardig wat aangekomen. Daar baal ik van. Ik hoef echt geen sixpack, maar wil wel een goede conditie en veel energie hebben als ik, hopelijk deze zomer, weer het podium opga."

Om die reden staat Daan sinds het heropenen van de sportscholen, elke dag in het krachthonk. Hij streeft ernaar ook de komende weken dagelijks te blijven fitnessen, om zo weer snel op zijn oude gewicht te zijn. Tot nu toe gaat dat hem goed af. "Voor de coronacrisis moest ik de auto pakken om naar de sportschool te gaan. Nu ben ik verhuisd en kan ik ernaartoe lopen. Hierdoor is de drempel lager om te gaan. Ook sport ik momenteel met een personal trainer en dat motiveert enorm."

'Allemaal dezelfde ellende'

Daan is niet de enige die moeite had om tijdens de lockdown op gewicht te blijven. "Laatst was ik op een verjaardag, waar een goede vriend plagerig zei: 'Hey, bij jou waren de sportscholen ook dicht zo te zien'. Later kwamen er nog twee vrienden bij staan, die hetzelfde probleem bleken te hebben. Stonden we dan met z’n vieren te lachen, omdat we allemaal dezelfde ellende ervoeren, maar er zonder sportschool ook heel weinig zin in hadden om er iets aan te doen."

Ontbijten
Lees meer:
Ontbijten op het terras en zweten in de sportschool: dit mag weer vanaf vandaag

Voordat de sportschool dicht moest, was Daan goed op gewicht en ging het sporten hem voor de wind. Toch vond hij het lastig om vervolgens zijn motivatie te behouden. "Er zijn pogingen gedaan tot thuis sporten, maar dat bleek niks voor mij. Vrienden van mij zagen het wel zitten en schaften halters en gewichten aan. Af en toe deed ik een training met hen mee, maar dan zag ik de bank en dacht ik: 'Ik kan ook gewoon daar gaan liggen'. Dat werkte natuurlijk niet."

Eigen tempo en niveau

Waarom de sportschool dan wél aan de voorwaarden voldoet? "Voor mij is het momenteel de enige manier om echt fit te blijven. Hardlopen vind ik verschrikkelijk en teamsporten zijn niet handig, omdat je dan altijd gebonden bent aan trainen op vaste tijden en dagen. Met fitness bepaal je zelf wanneer je gaat, dat is perfect. Mijn sportschool heeft ruime openingstijden en ik kan daar helemaal mijn gang gaan op mijn eigen tempo en niveau."

"Het is fijn dat je gericht kunt trainen op wat je aan jezelf wilt verbeteren. Grotere benen? Dan ga je met je benen aan de slag. Betere conditie? Dan pak je wat meer cardio. Ook vind ik het leuk dat je na een tijdje in dezelfde sportschool aanspraak krijgt met andere leden. Sommige contacten groeien zelfs uit tot vrienden."

Kun
Lees meer:
Kun je veilig sporten in de sportschool?

Daan staat niet per se te juichen om het feit dat hij wat gewicht is aangekomen, maar als hij terugkijkt op de afgelopen maanden, had hij het niet anders willen doen. "Samenkomen met vrienden was voor mij één van de weinige manieren waarop ik afgelopen jaar leuke, sociale en gezellige avonden had. Ik woonde met een groep van acht vrienden, dus de verleiding om naar bier en hapjes te grijpen is dan groot."

"Ik houd gewoon van lekker eten en genieten. Mensen zeggen: 'Ach, het is maar eten of drinken'. Maar eten en drinken is in mijn ogen ook een groot deel gezelligheid. En gezelligheid overslaan? Dat is het niet waard voor mij. Dan maar wat vaker naar de sportschool. Ik heb echt respect voor mensen met een sixpack. Je moet daar zo veel leuke en lekkere dingen voor laten. Dat is niet mijn doel."

'Op mijn vrije zaterdagochtend om 8 uur bootcampen'

Jamilla sport elke dag, ook toen de sportscholen dicht waren.

Jamilla van Regteren (27) is groot sportfanaat. Op de dag dat ze weer mocht, stond ze om 08.00 stipt in de sportschool. "Ik wilde het niet missen. Het is echt heerlijk om je werkdag te beginnen met een goede workout. Wel was het even lastig met wakker worden, maar dat heb ik ervoor over. Ik kijk ernaar uit om weer elke dag te gaan, al weet ik dat dat niet altijd haalbaar is. Soms lukt het niet met tijd, of moet mijn lichaam herstellen. Dan neem ik een dagje rust."

Elke dag in beweging

Dagelijks sporten is voor Jamilla niet nieuw of bijzonder. Sportschool of niet: ze was en is elke dag volop in beweging. "Bootcampen, hardlopen, thuisworkouts: bewegen is voor mij de perfecte uitlaatklep. Ik vind altijd wel een manier om mezelf af te matten. Vroeger zag ik de lol van sporten niet echt in, maar de laatste jaren ben ik me er meer in gaan verdiepen en dan wordt het steeds interessanter en leuker."

Om de afgelopen maanden in vorm te blijven, volgde Jamilla workoutvideo’s online, of zette ze een parcours uit. "Ik maakte dan intervaltrainingen en bedacht circuits met oefeningen die ik leuk vind en die goed zijn voor mijn lichaam. Thuis heb ik kettlebels en elastieken: daar kan je heel veel mee doen."

Steeds
Lees meer:
Steeds meer vrouwensportscholen: geen spiegels, geen gluurders

Als Jamilla het binnensporten zat was, nam ze haar spullen mee naar buiten. "Vaak was dit op mijn vrije zaterdagochtend. Dan pakte ik om 8 uur ’s ochtends mijn matje, elastieken en kettlebel, om een stevige bootcampworkout te doen in het bos. Heerlijk! Ik las ooit eens dat sporten geluksstofjes uitlokt in je hersenen. Dat is bij mij zeker het geval."

Jamilla streeft ernaar om, nu het weer kan, elke dag in de sportschool te staan. "Soms is dat even puzzelen. Overdag werk ik gewoon en daarbij moet ik rekening houden met de beschikbaarheid van mijn sportschool. Ik sport bij een grote keten, waardoor je ruim vooraf moet reserveren om een plekje te kunnen bemachtigen. Gelukkig vond ik tot nu toe altijd wel ergens een gaatje."

Flink overgewicht

Hoewel dagelijks intensief bewegen voor Jamilla tegenwoordig gesneden koek is, is dit niet iets wat ze haar hele leven al doet. "Mijn liefde voor sporten begon eigenlijk pas op mijn 23e. Ik kwam toen in een korte tijd ineens veel aan en dat vond ik heel vervelend. Ik had flink overgewicht en voelde me niet gelukkig in een voller lichaam. Er móest er iets veranderen. Ik maakte kennis met veganistisch eten en begon met fitness."

Fit
Lees meer:
Fit vanuit huis: thuis sporten is makkelijk én effectief!

"Mijn moeder geeft al mijn hele leven les in sportscholen, dus fitness was voor mij een logische keuze. De combinatie van gezonder eten en sporten hielp me om weer op mijn gewenste gewicht te komen. Al snel zag ik resultaat en dat motiveerde om nog beter mijn best te doen, waardoor ik nu weer blij ben met mijn lichaam. Ik leef tegenwoordig een vrij Bourgondisch leven, maar veel sporten helpt me om mijn lichaam in balans te houden."

Met behulp van vrienden en doorzettingsvermogen, kreeg Jamilla de juiste mindset te pakken. "Nu besef ik: je hebt één lichaam en daar moet je goed voor zorgen. Hoe meer gewicht je hebt, hoe meer je moet meeslepen. Dat wilde ik niet meer. Je kunt 600 excuusjes verzinnen om níet aan je lichaam te werken, maar in de meeste gevallen komt het neer op je manier van denken. Je mag jezelf soms best een schop onder je kont geven."

Elke dag sporten? Dit zegt de expert 

Elke dag sporten klinkt als een goede oplossing om – in combinatie met een goed eetpatroon – snel gewicht te verliezen. Maar hoe pak je dit dan het beste aan? En is het eigenlijk wel écht zo gezond? Personal trainer Robin van Melzen geeft uitleg.

"Onthoud goed: meer is niet altijd beter, al helemaal als je een beginnende sporter bent. Kijk ook naar de doelen die je wilt behalen. Sport je omdat je fit wilt zijn? Voor sommigen is twee keer per week intensief trainen dan al voldoende. Ook kun je je niveau beter iets te laag, dan te hoog inschatten. Die twee weken waarin je eigenlijk te licht of te weinig traint kunnen geen kwaad, maar te hard van stapel lopen kan schadelijk zijn.

Mensen hebben met sporten vaak een 'alles of niets-mentaliteit', maar dat is nergens voor nodig. Kijk niet te vaak op de weegschaal en wees vooral niet te streng voor jezelf, want dat veroorzaakt stress – en van stress kom je aan. Doe wat goed voelt voor jouw lichaam en laat je adviseren als je het niet weet."

Is het goed om elke dag in de sportschool te staan?

"Dat ligt eraan. 'Goed' is relatief, dus dit is voor ieder mens anders. Heb je al een paar jaar ervaring in de sportschool en heb je een redelijke belastbaarheid? Dan heeft je lichaam er meer baat bij om dagelijks te sporten, dan als je een beginner bent. Ga in ieder geval nooit van 0 naar 100. Dat kan voor problemen zorgen zoals overbelasting en blessures."

Stel: je merkt dat je met 2-3 keer full body trainen geen resultaat meer behaalt, dan kun je overwegen om vaker te gaan sporten en daarbij een splitschema te volgen. Indien je naar vijf of meer dagen per week gaat, is het raadzaam om je goed te verdiepen en eventueel een personal trainer mee te laten kijken, om te zien of je het goed doet."

Splitschema? Wat is dat?

"Bij het splitten van je workout focus je niet iedere dag op dezelfde spiergroep. Zo kun je bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag je bovenlichaam trainen - en dinsdag, donderdag en zaterdag je benen en buik. Op die manier bespaar je tijd en kun je effectiever trainen, dan als je elke dag een full body workout doet."

Zie je sneller progressie als je elke dag traint?

"Dat ligt eraan hoe je je lichaam belast – en hoeveel jouw lichaam aan kan. Ieder lichaam heeft een bepaalde tijd om te herstellen na een workout. Voor de een is die tijd net wat langer dan voor de ander. Binnen die tijd van herstel, bestaat er een perfect moment waarop je weer kunt gaan trainen, om je progressie zo goed mogelijk vast te houden. Indien je te lang wacht – en de hersteltijd voorbij is, kan het zijn dat je lichaam de eerder behaalde progressie kwijtraakt.

Nu betekent dit niet dat je iedere dag móet trainen om sneller progressie te halen, maar wel is het belangrijk om in de gaten te houden of je regelmatig genoeg traint, om je progressie vast te kunnen houden. Door op die manier te trainen, kom je iedere keer weer wat beter uit je herstel en heb je de snelst stijgende lijn qua kracht, massa en coördinatie."