Lockdownlessen

Zes lichtpuntjes van de lockdowns: wat er wél deugde aan de afgelopen tijd

28 mei 2021 09:00 Aangepast: 28 mei 2021 09:51
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Nu het land weer langzaam opengaat, is het moment aangebroken om terug te kijken op de afgelopen tijd. Met een roze bril, want het was niet alléén maar ellende wat de klok sloeg. De coronaperiode bracht ook goede dingen. Ja, echt.

Oké, het afgelopen jaar was voor velen van ons zwaar. Loodzwaar zelfs. Sommigen belandden in het ziekenhuis met covid, anderen verloren dierbaren, zagen hun inkomsten verdampen of hun levenswerk in duigen vallen. Vrijgezellen vereenzaamden in de sociale isolatie, en zonder kroegavonden, festivals, bruiloften en andere partijen was het voor iedereen een behoorlijk saaie en deprimerende bedoening. Toch waren er ook heus lichtpuntjes.

1. Er was veel meer rust (en stilte!)

Natuurlijk was het jammer dat we nauwelijks nog met anderen konden afspreken, maar dat had ook wel weer voordelen. We konden niets, dus we hóéfden ook niets. Sociale verplichtingen? Nul. Wie geen zin had in obligate bezoekjes, kon de maatregelen prima als excuus gebruiken om zijn eigen plan te trekken. Veel nieuwe ouders ervoeren de lockdowns als een knusse fase: ze konden in hun bubbel rustig wennen aan de komst van een nieuw gezinslid zonder een karavaan aan kraamvisite. Bovendien kregen ze veel meer mee van alle belangrijke mijlpalen van het eerste jaar van hun kleintje. Rust was er in overvloed, net als echte stilte. Zonder (vlieg)verkeer en kantoortuinruis was er veel minder herrie. Die stilte omarmden we massaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Lockdowns zorgden voor unieke stilte: tot helft minder trillingen gemeten

2. Geen FOMO meer

Vóór corona had bijna 70 procent van de mensen tussen de 18 en 34 jaar last van FOMO (fear of missing out), bleek uit onderzoek. Die angst om gebeurtenissen te missen was nu op slag verdwenen. Ja, we zaten op zaterdagavond thuis op de bank te Netflixen, maar we hoefden ons niet druk te maken dat anderen wél de tijd van hun leven hadden. Er was gewoon nergens iets te doen, niemand had het leuker, en dat gaf ook wel weer rust.

3. We hadden meer tijd

Het thuiswerken was niet altijd even gezellig en voor sommigen stressvol, zeker toen de kinderopvang en scholen dicht waren. Toch hoopt een kwart van de werknemers dat we ook na de pandemie grotendeels vanuit huis blijven werken. Want dat had zo z’n voordelen. De thuiswerkplek was niet altijd even comfortabel ingericht, maar we kregen vaak wel veel meer gedaan zonder de afleiding van de kantoortuin en onnodig lange vergaderingen.

Ook brachten we veel meer tijd door met onze gezinnen; tijd die we achteraf ongetwijfeld als zeer waardevol zullen beschouwen. Bovendien hielden we tijd over, zo zonder reistijd, sportlessen en afspraken. Geen file, geen gehaast voor de trein, niet van hot naar her rennen om iedereen op tijd af te leveren of op te halen. Velen realiseren zich nu pas hoe vól onze dagen voorheen waren gepland, en hoe lekker het blijkt te zijn om het niet drukdrukdruk te hebben. We gingen er zelfs spontaan van puzzelen, haken en knutselen, wat weer bijzonder mindful bleek te zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zo regelen deze stellen en gezinnen de thuiswerk-bv: 'Het liep aan alle kanten mis'

4. We herontdekten Nederland

Toen we niet naar het buitenland konden, gingen we massaal weekendjes weg en op vakantie in eigen land. En we gingen wandelen, Zo Veel Wandelen en maakten zo veel Ommetjes. We bekeken Nederland met andere ogen en ontdekten dat het ook dicht bij huis hartstikke mooi is – alleen jammer van dat weer.

5. De natuur leefde op

Er werd veel minder gevlogen en vanwege het vele thuiswerken was er minder verkeer op de weg. Voor het milieu was dat goed nieuws. Het KNMI registreerde een vermindering van uitstoot van schadelijke stoffen. Boven Nederland leidden de maatregelen tot een afname tussen de 20 en 60 procent, meldde het instituut. Wereldwijd was er een afname van 8,8 procent in CO2-uitstoot in de eerste helft van 2020 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Op sommige plaatsen leefde de natuur helemaal op door de afwezigheid van mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

De vijf spelregels van... wandelen

6. We leerden meer waarderen wat we hadden

Bijna alles wat we altijd als vanzelfsprekend hadden beschouwd, was dat ineens niet meer. Daardoor vonden we het geluk in de kleine dingen die wél konden. En wat zullen we straks genieten als we weer 'gewoon' naar de film kunnen gaan, een museum kunnen bezoeken, vrienden en familieleden in de armen kunnen sluiten, op elkaar gepakt kunnen staan in de kroeg, met collega’s kunnen lachen bij de koffieautomaat en in de zon kunnen dansen op een festival. Nog meer dan in het oude normaal, omdat we nu beseffen dat het niet vanzelfsprekend is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore