Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'In Parijs vingen we een glimp op van het leven zonder corona, en het was goddelijk'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Freelance journaliste Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week besluit ze spontaan een weekend naar Parijs te gaan. "Kijk, iedereen zit hier in het café gewoon met elkaar te knuffelen!"

Ik was het zat. De laatste loodjes tot het eind van de tunnel. Het chagrijn van iedereen om ons heen. De beperkingen van onze vrijheid. "Laten we naar Parijs gaan", zei ik na een rondje checken van de reisregels van alle Europese landen. "Officieel zijn toeristen begin juni welkom", zeg ik tegen manlief. "Maar de grenzen zijn open; we hoeven geen verklaring van urgentie meer te hebben. De musea, terrassen en winkels zijn open. Het aantal besmettingen is er lager dan hier en deze zijn óók nog eens hard aan het dalen."

"Frankrijk loop in alles, kortom, voor op Nederland. Als we ons keurig aan de regels houden, dan doen we toch niemand kwaad?" Manlief is het ermee eens. "We doen nu een PCR-test, en testen ons thuis nog een keer om er zeker van te zijn dat we van de Franse buitenlucht niets hebben opgelopen", knipoog ik naar hem. Het voelt heerlijk rebels, doch netjes genoeg om de laptop erbij te pakken en te boeken. 

Puk (9) en Olle (6) begonnen te springen en klappen. Manlief pakte zijn laptop erbij. Een uur later hadden we ons aangemeld voor een coronatest, een appartement gevonden en tickets voor het museum geboekt.

'Hopelijk
Vorige week:
'Hopelijk is het nu voor eens en altijd afgelopen met die traktatieterreur'

De volgende dag lieten manlief en ik ons testen in een geschilderde bouwkeet op een desolaat parkeerterrein in een industriegebied, dat verdacht veel weg had van een spookstad. Twee studentikoze types namen de test af en een paar uur later kregen we een document in de mail dat vertelde dat we negatief waren. We pakten tassen in, kochten een extra zak krentenbollen en stapten in de auto.

In Parijs werden we welkom geheten door een knappe Franse jongen. We smeten onze tassen het appartement in en gingen zo snel mogelijk naar buiten, op zoek naar avontuur. "Volgens mij moeten we hier op straat ook een mondkapje dragen", zei ik en wees naar de Parijzenaren. Ik griste snel een exemplaar met tijgerprint uit mijn zak.

Gezelligheid ten top

We ontdekten al snel: op de terrasjes leek corona niet te bestaan. Het was er beregezellig. Glazen wijn en bier, jongeren die elkaar stevig knuffelden, oude opaatjes dicht op elkaar gepakt, rap door elkaar pratend. "Iedereen zit hier met elkaar te knuffelen!", zei Olle verbaasd. We beseften toen pas met pijn in ons hart dat hij zich het leven vóór de pandemie niet meer goed kon herinneren. 

Daar in Parijs vingen we een glimp op van hoe het leven ging zijn, ná corona. Iedereen vrolijk kletsend, rokend, drinkend. Gezelligheid ten top. Jongeren flirtend op pleintjes. Lekker struinend langs de Seine. Het was een genot. Wat voelden we ons vrij. Vrij van regels, maar ook van gemopper op elkaar, van oordelen van anderen. Van gedoe.

Wel
Lees meer:
Wel of niet boeken voor de zomervakantie? 'Wij wagen de gok'

We bekeken de Eiffeltoren, bezochten een zo goed als leeg Louvre en zagen de Mona Lisa in het echt. We aten een croque monsieur en dronken koffie op een zonovergoten terras. We namen de metro, liepen kilometers door de stad tot we uitgeput en ruimschoots voor de avondklok als een blok in slaap vielen op ons te kleine bed in het Parijse appartement.

Het wordt fantastisch

Na die twee dagen Parijs - inclusief quarantaine (het voordeel van freelance thuis stukjes tikken: je komt niemand tegen en hoeft nergens heen, zelfs niet voor de boodschappen die eens per week keurig twee meter verderop in de tuin worden geparkeerd) weet ik zeker dat het komende zomer hier net zo fantastisch zal zijn als daar.

Het weer gaat zelfs meewerken. Eindelijk zon en temperaturen van rond de twintig graden. Kunnen we weer met z'n allen naar buiten. Het huis uit, de straat op, weg van de muren die zo op ons allemaal zijn afgekomen de afgelopen tijd.

Nog héél even doorbijten. We can do it. Santé!

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen