Bij ons thuis

'Hopelijk is het nu voor eens en altijd afgelopen met die traktatieterreur'

19 mei 2021 09:09 Aangepast: 19 mei 2021 13:55
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Freelance journaliste Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week valt het haar op hoeveel chips Puk en Olle krijgen op school. "Ze mogen alleen nog maar voorverpakte dingen uitdelen, dus de creatieve rek is er een beetje uit."

"Kraak-kraak-kraak", blij kauwend wandelt Olle (6) me tegemoet op het schoolplein. "Alweer chips?", vraag ik. "Ja", grijnst hij, "en ik heb ook nog een zakje boogies in mijn tas." "Boogies?" "Ja, die kleine ijsjes die wij met smeerkaas eten." "Oh. Bugles bedoel je." "Ja, dat zei ik toch?" Hij rolt met zijn ogen en sprint terug het schoolplein op om te king ballen.

Ik kijk de moeder naast mij aan. "Valt het jou ook op dat ze tegenwoordig meer chips meekrijgen als traktatie?" "Ja", zegt ze. "We mogen alleen nog maar verpakte dingen meegeven sinds corona, dus de creatieve rek is er een beetje uit." Ze zucht en blaast een pluk haar uit haar vermoeide gezicht.

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

'Hoe komen we in godsnaam weer van onze schermverslaving af?'

De creatieve rek is eruit. Ik vind het een zegen. Zou het nu eindelijk afgelopen zijn met die traktatieterreur? Want allemaal leuk en aardig, die pinguïns van banaan en gesmolten chocolade en zakjes volgeramd met nutteloze plastic cadeautjes, maar er zijn genoeg moeders die er - om welke reden dan ook - terecht vlekken van in hun nek krijgen.

Neem Twitter-maatje R. "Moet ik nou echt voor mijn kind wanneer ze één wordt allemaal van die cadeautjes in elkaar priegelen?" twitterde ze, samen met de hashtag #worstmom. Ik vond het allesbehalve #worst en vooral heel #cool en #eerlijk, want halló, niet iedereen heeft zin of tijd om met dropveters, eetbare confetti en knakworstjes in de weer te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ouders balen van ongezonde traktaties

Zelf heb ik ooit dapper een poging ondernomen, maar ik ben dolblij dat de kinderen het inmiddels zelf uitzoeken. Olle (6), die in de zomer jarig is, trakteert standaard ijsjes. Puk (9) maakt traktaties zelf met een vriendin. Lekker rustig.

Bovendien: het is altijd maar de vraag voor wie je het nou eigenlijk doet. Hét epische traktatieverhaal dat op onze school al jaren de ronde doet, gaat over een vader die een Airfryer mee naar school nam en een zak bitterballen. De kinderen vonden het ma-gisch.

'Kijk mij eens een leuke moeder zijn'-race

Voor de kinderen hoeven we het niet te doen. Ik weet wel wat mijn kinderen lekkerder vinden na een dag zwoegen op hun rekenwerkje, en dat is niet die moeilijke komkommer-worst-dropvetercombi.

Een van de reacties op Twitter-maatje R was een docent, die zei: "Heel goed om niet mee te doen met die 'Kijk mij eens een leuke moeder zijn'-race. Als leerkracht had ik daar destijds ook al zo’n hekel aan."  En zo is het maar net. De kinderen maak je er niet blij mee en wij moeders zijn al leuk genoeg van onszelf, toch?

Precies, dat dacht ik nou ook.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore