Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'Hoe komen we in godsnaam weer van onze schermverslaving af?'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Freelance journaliste Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week heeft ze het opeens gehad met het geloer op de mobiele telefoons, tv’s, laptop en tablet. "Die rotschermen roosteren onze hersenen, dit kan nooit goed zijn."

Op een van die avonden dat de regen met bakken uit de hemel kwam, zag ik in een helder moment hoe lamlendig mijn gezinsleden en ik erbij hingen. Papa op zijn telefoon. Puk (9) achter de laptop met het geluid uit, OIle (6) met de tablet met koptelefoon op.

Het was geleidelijk gegaan, tussen het thuiswerken, homeschoolen en de regenstormen door. In die tijd waren we allemaal langzaam onze schermpjes ingezogen. Zeg maar gerust: we hikken massaal tegen een verslaving aan.

'Stak
Vorige week:
'Stak die ober nou zijn vinger in mijn broodje? Het moet niet gekker worden'

Die schermpjes maakten het mogelijk dat wij konden werken met de kinderen 24/7 thuis. Bovendien waren Puk en Olle op een gegeven moment niet meer te porren voor knutselen, muffins bakken en boswandelingen. Alles, maar dan ook alles, hadden we qua entertainmentcentrum uit de kast getrokken. Die kast was helemaal leeggeraakt, tot op de bodem. Die schermpjes boden uitkomst.

Maar ja. Het gevolg was dat we nu met vierkantje oogjes voor ons uit zaten te turen. Nutteloze dingen te kijken. Filmpjes van 'DIY slijm', meekijken met een gamer, een meneer die oude auto’s sloopt, eindeloos twitterend bij gemis aan gezellige kletspraatjes in het echt. "Die rotschermen roosteren onze hersenen", mompelde ik. "Dit kan nooit goed zijn."

Ouders
Lees meer:
Ouders vinden beperken schermtijd kinderen grootste uitdaging

Nee, nu ik ons zo zag hangen, vond ik er geen klap meer aan. Ja, het zijn de laatste loodjes van de tunnel. Ja, we snakken naar de dierentuin en de bieb. Ja, we zijn compleet lethargisch door dit lome coronajaar, maar het moest toch leuker kunnen?

"Laten hier een radicaal idee voor verzinnen", zei ik tegen manlief. "Hoe herstellen we onze fout?" Manlief haalde zijn schouders op en zei: "Vroeger keken ze alleen een uur voor het eten, dat was toch prima?" Verrek. Dat was waar. Die regel werkte prima. Gek dat ik dat niet meer wist. Al die Groundhog days hadden gezorgd voor wattenbollen in mijn hoofd.    

'Mama komt zo!'

Diezelfde dag was de oude wet in ere hersteld. De kinderen protesteerden niet. "Leuk mam, gaan we een spelletje spelen!" "Kom je met lego bouwen?" "Fietsen!!" Blijkbaar hadden de kinderen de entertainment-kast zelfstandig weer tot de nok gevuld. Wat een enthousiasme. Gelukkig maar, we waren het nog niet verleerd, ons oude leven. En het is maar wát gezellig.

"Mama komt zo, schatjes, even dit berichtje tikken!"

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen