Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... Moederdag

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van Moederdag.

De situatie

Zondag is het weer Moederdag. Dus speciaal voor iedereen die akelig achter de feiten aanloopt en toch de allerliefste moeder van de wereld heeft, delen we hier de belangrijkste do’s en don'ts voor de dag waarop we en masse het moederschap vieren.

De spelregels

1. De hele zondag in het zonnetje

Op Moederdag zet je je moeder in het zonnetje, en draait de dag echt even helemaal om haar. En om jou dus, als je zelf ook nazaten aan de wereld geleverd hebt. "Een ontbijt op bed is een perfecte start van de dag", vindt Helene van Santen, hoofdredacteur van Kek Mama. "Maar dat wil niet zeggen dat de dag daarmee afgekocht is. Het liefst verwen je moeder de hele dag, want het is namelijk Moederdag en geen moederochtend."

Geen
Lees ook:
Geen moederdagreclames ontvangen? 'Klik dan hier op de knop'

2. Zoete woordjes zijn het lekkerst

Naast een ontbijt hoort er natuurlijk een cadeau bij Moederdag. Dat hoeft allemaal niet te moeilijk, vindt Van Santen. "Een bestelling bij Cartier is echt niet nodig, een bezoekje aan de chocolatier is vaak al genoeg. Ik geef mijn moeder ieder jaar bloemen en chocola. Cliché misschien, maar altijd een hit. Op mijn eerste Moederdag, kreeg ik twee rozen en hele lieve kaartjes die mijn man namens mijn babyjongens had geschreven. Dat is toch wel het allerzoetst. Net als die zelfgekleide cappuccinomok."

3. Geef geen hints

Nog even over die cadeaus. Je staat als moeder dan wel in het zonnetje, maar je bent niet jarig. En het is ook geen kerst. Het is dus mooi dat je partner en kroost denken aan aardigheidjes, maar hints geven en een verlanglijstje laten slingeren is een no go, vindt Van Santen. "Het belangrijkste is dat je de dag samen doorbrengt, en dat je dus ook even naar je eigen moeder gaat als dat nog kan. Niet te hebberig, die dankbaarheid werkt twee kanten op." Overigens mag je wel hinten dat Moederdag eraan komt. Dus bij dezen helpen wij alvast een handje mee.

De
Vorige week:
De vijf spelregels van... wandelen

4. Partnerpunten tellen ook

Als vader moet je nog een maand wachten tot het jouw dag is, maar het is wel belangrijk om aanstaande zondag niet al het werk op de koters af te schuiven. Op Moederdag laat je ook aan je partner zien dat je haar waardeert als moeder. Dat je blij bent met alles wat ze doet voor jullie bloedje(s). En dus laat je haar uitslapen, ga jij met de ongeduldige kindervoetjes naar beneden om croissantjes te rollen en een sinaasappel uit te persen. Of pak lekker uit met ontbijtpannenkoekjes en toast, nog beter. Vervolgens wacht je tot moeder vanaf boven subtiel een signaal heeft gegeven dat ze wakker is, voordat jullie met cadeaus en ontbijt naar boven stormen. Moederdag is een gezamenlijke taak.

5. Laat de spaarpot intact

Over de schade is Van Santen heel duidelijk: die knaken komen echt niet uit een kinderspaarpot. "De partner betaalt voor mama ja, dat hoeven kinderen echt niet te doen. Zij mogen sparen voor Lego en telefoonhoesjes, en verder is een knutsel of een lief kaartje genoeg." Je hoeft immers echt geen 100 euro stuk te slaan voor deze dag. En voor wie nog wat cadeautips wenst, heeft Kek Mama er nog wel een paar.