Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje (4) durft niet te fietsen'

04 mei 2021 06:38 Aangepast: 04 mei 2021 08:38
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Hoe Agnes en haar man ook hun best doen, hun vierjarige zoontje durft maar niet te leren fietsen. Hoe krijgt ze hem toch die drempel over?

Het frustrerende is dat haar zoon het heus wel wil, maar simpelweg de stap niet durft te zetten om te gaan fietsen: "Mason kijkt vol bewondering op school en op straat naar leeftijdsgenoten die al écht kunnen fietsen, zonder zijwieltjes. Hij wil dit zelf ook graag kunnen. Maar als wij met hem willen oefenen, weigert hij dat. Hij wil niet leren fietsen, ook niet met een helmpje en onze hulp. Hoe krijgen we hem toch op de fiets?"

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (13) scheldt erop los'

Allereerst ter relativering: er is geen standaard leeftijd waarop kinderen zouden moeten kunnen fietsen, zo zegt Janina Dubbeld van coachingpraktijk De Vuurtoren: "Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo en op hun eigen manier. Probeer dus niet te pushen, want dat werkt eerder averechts. Wat goed zou kunnen werken is het volgende: Als hij weer een keer zo vol bewondering kijkt naar de grote kinderen die al zo goed kunnen fietsen, daar eens even de tijd voor nemen. Samen kijken en ontdekken hoe ze dat doen. Vraag hem wat hij er zo mooi aan vindt, praat over hoe het zou zijn als hij zelf kan fietsen. Hoe stoer en leuk het zou zijn om de fiets mee te kunnen nemen naar de camping." 

"Waar het om gaat, is de spanning er een beetje afhalen. Maak de afstand door dit soort gesprekjes kleiner, maak de motivatie echt van hem in plaats van alleen maar 'groot willen zijn'. Dat helpt hem om te voelen dat hij echt zelf wil leren fietsen. Het zal wellicht nog steeds geduld vragen, maar waarschijnlijk minder weerstand."

'Heb geduld en respect voor het tempo van je kind.'

De kindercoach raadt verder aan om het vooral leuk te houden: "Blijf proberen en ga naar leuke plekken met veel ruimte en weinig verkeer. Realiseer je dat het verkeer best overweldigend is als je klein bent. Maak eerst eens een paar rondjes en vertel waar je op let als je fietst, wat handig is om te doen en wat niet. Een beetje voorkennis is voor veel kinderen heel fijn. Heb geduld en respect voor het tempo van je kind. Belonen kan ook helpen. Laatst hoorde ik iemand die had kralen gekocht voor om de spaken en bij elk oefenrondje kreeg het kind zo’n kraal om de spaak van zijn fiets. Dat is een leuke manier om te motiveren."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore