Gezondheid

Bij twijfel, gewoon doen: vragen om een second opinion

03 mei 2021 08:00 Aangepast: 03 mei 2021 13:50
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Wat als je na een bezoekje aan je huisarts, ondanks zijn of haar geruststellende woorden, blijft zitten met twijfels? In dat geval kun je altijd vragen om het oordeel van een andere arts, oftewel om een 'second opinion'. Of je kunt direct door naar de specialist, want je hebt lang niet altijd een verwijzing nodig.

Soms ben je het niet eens met het oordeel van je eigen huisarts. In dat geval kun je een second opinion vragen. Een andere arts die verder niet is betrokken bij jouw behandeling geeft dan een oordeel over jouw gezondheidstoestand. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je het niet eens bent met een gezondheidsspecialist. Een andere gezondheidsspecialist kijkt dan nogmaals naar jouw gezondheidsklachten.

Altijd recht op een second opinion

In principe heb je als patiënt altijd recht op een second opinion. In sommige gevallen wordt een second opinion echter alleen vergoed wanneer je een verwijzing hebt van je huidige arts. Wanneer je te vaak om een second opinion vraagt, kan je arts bezwaar maken. Het is namelijk niet de bedoeling dat je het oordeel van je arts eindeloos bij verschillende artsen laat toetsen.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl en Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bespaar geld (en tanden): vraag ook bij de tandarts om second opinion

Of je een doorverwijzing nodig hebt voor een second opinion, hangt af van je zorgverzekeraar en je type zorgverzekering. Als je wilt weten of je recht hebt op een second opinion, kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Je hebt hoe dan ook géén doorverwijzing nodig wanneer je bereid bent de kosten van de behandeling zelf te betalen. Blijkt echter dat er toch iets aan de hand is en je veel behandelingen nodig hebt, dan kun je niet achteraf alsnog de rekening indienen bij de zorgverzekeraar. Pas daar dus mee op, want de kosten van een gezondheidsspecialist kunnen aardig oplopen.

Geen doorverwijzing nodig

Er zijn enkele vormen van specialistische zorg waar je over het algemeen geen doorverwijzing voor nodig hebt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Dit geldt bij de volgende soorten specialistische zorg:

  • Fysiotherapeut
  • Mondhygiënist
  • Oefentherapeut
  • Huidtherapeut
  • Diëtist
  • Logopedist
  • Ergotherapeut
  • Podotherapeut

Er zijn wel wat uitzonderingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er nadrukkelijk in je polis staat dat voor een of meerdere van deze vormen van specialistische zorg een doorverwijzing nodig is. Ook hangt het van je zorgverzekeraar en mogelijke aanvullende verzekeringen af of de zorg helemaal wordt vergoed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'Zonder second opinion was ik nu dood geweest'

Wil je een second opinion, dan is het zaak dit te melden bij je eigen huisarts. Je kunt ervoor kiezen om zelf een tweede arts te kiezen, maar je kunt ook je huisarts vragen een tweede arts uit te zoeken. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je een second opinion wil van een gezondheidsspecialist. De huisarts kan dan een goede schakel zijn tussen je huidige gezondheidsspecialist en een second opinion gezondheidsspecialist.

Gezondheidsspecialisten verwijzen ook rechtstreeks, zonder hulp van de huisarts, naar een andere specialist. Je huisarts moet dan echter wel op de hoogte zijn dat je om een second opinion hebt gevraagd.

Bezwaar 

Wanneer jij je huisarts vraagt om een doorverwijzing voor een second opinion, moet hij deze jou altijd geven. Alleen wanneer je huisarts zwaarwegend bezwaar heeft (bijvoorbeeld wanneer je heel vaak om een second opinion vraagt) kan het zijn dat je huisarts dit niet doet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore