Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... wandelen

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van wandelen.

De situatie

Wandelen is echt niet alleen een aanrader omdat de sportscholen nog gesloten zijn. Wandelen is een feest voor lijf en leden, op elk moment van het jaar. En nee, je hoeft er echt niet bij te lopen als een matching ANWB-stel, no offence. Claudia Straatmans, hoofdredacteur Nouveau en bezig met een boek over lifestyle-wandelen, heeft al duizenden kilometers in de benen en weet precies wat de mores zijn.

De spelregels

1. Loop voor lekkers

Dat 'lifestyle-wandelen' blijkt dus een gouden greep, legt Claudia Straatmans uit. "Dit is een wandeling waarbij een goede kop koffie of een fijn glas wijn in het vooruitzicht wordt gesteld. De inspanning die je levert mag namelijk best beloond worden. Na het sporten voelt zo’n koffie met brood als een cadeautje." Maar, staar je in deze horecaluwe tijden zeker niet blind op de eieren aan het eind: een slimme meid is met een fles water en een bammetje op zak nog altijd op een lege maag voorbereid.

De
Vorige week:
De vijf spelregels... in een hotel

2. Sokken boven schoenen

Wil je een beetje recreatief wandelen, en dat kan dus ook als je iedere week vijftien kilometer loopt, dan hoef je je voeten echt niet meteen in van die dure wandelklompen te steken. "Sneakers zijn goed genoeg", weet Claudia. "Loop liever op schoenen waar je voeten al aan gewend zijn. Ik heb er echt al honderden kilometers op gelopen en trek sinds kort alleen wandelschoenen aan als ik door drassig Noord-Hollands landschap stap. Koop ze dan wel twee maten groter, want je voeten worden breder tijdens het lopen, en ook met het verstrijken van de tijd. En investeer in goede sokken. Met zachte wollige sokken doe je je voeten een grote lol. Bewaar die vrolijke glittersokjes liever voor het weekend."

3. Regel je route

Je kunt natuurlijk een eindje op de bonnefooi lopen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Nee, juist een route maakt het rondje leuk. "Het heeft zelfs iets filosofisch, want het voelt goed om steeds het volgende bordje te vinden. Je voelt dat je op de goede weg zit. En ook als het misgaat is het mooi. Ik heb inmiddels drie verschillende vriendinnengroepen waarmee ik wandel, en allemaal missen we wel eens een afslag. Wandelen is net als het leven zelf, zeggen we dan. Soms gaan we even te ver en moeten we opnieuw de hoofdweg zien te vinden."

Zo
Lees ook:
Zo lang moet je wandelen om af te vallen

4. Coachend kakelen

Wie horendol wordt van alle thuiswerkende types, maakt graag een ommetje in zijn uppie. Prima natuurlijk. Een lange wandeling leent zich echter ook uitstekend voor het verdiepen van vriendschappen, of van je relatie, het is maar net wie je meeneemt. Dat zit zo. Tijdens het lopen gaan de gesprekken veel dieper. Je kijkt elkaar niet aan en daardoor durf je jezelf meer bloot te geven. "En ook omdat je daadwerkelijk stapt, is je lichaam minder bezig met het onderdrukken van alles wat je niet wil vertellen. Je durft je ziel en zaligheid dus veel meer op tafel te leggen. Het ontbreken van oogcontact is in dit geval echt goud."

5. Ben je bewust van de beestjes

Als je een mooie route vindt, bijvoorbeeld bij de ANWB of Staatsbosbeheer, houdt dan ook goed rekening met de beesten daar buiten. Nu in het broedseizoen is het extra belangrijk om netjes op de paden te blijven. En dat betekent soms ook dat je hond niet op de hele wandelroute mee mag. Toch jammer als blijkt dat je halverwege moet omkeren.