Nou dááág #5

Erik Dijkstra: 'Tweede worden bij De Slimste Mens is echt een trauma'

30 april 2021 07:50 Aangepast: 07 mei 2021 10:48
Erik Dijkstra Beeld © Koffietijd

Presentator Erik Dijkstra was te gast bij Koffietijd en in de serie 'Nou, dááág!' zwaaien we hem uit na de uitzending. Maar voordat het zover is, worden hem nog een aantal lastige dilemma’s voorgelegd.

Erik Dijkstra (44) is geboren in het Twentse Glanerbrug, maar woont inmiddels met zijn vrouw en twee kinderen in Amsterdam. Hij studeerde Geschiedenis in Groningen en werkte daar bij de lokale omroep OOG TV. Bij het grote publiek werd hij bekend als 'Jakhals Erik' in De Jakhalzen, wat een onderdeel was van De Wereld Draait Door.

Waar we de presentator nog meer van kennen? In 2010 en 2011 schoof hij bij VI aan als gast. In 2011 heeft hij overigens niet stilgezeten: hij was verteller bij The Passion en was de gehele maand juli dagelijks te zien in Tour du Jour. In juni 2012 presenteerde hij samen met Frank Evenblij Bureau Sport, een programma dat in het teken stond van de drukke sportzomer van dat jaar.

Bijna de Slimste

In 2014 behaalde Dijkstra de tweede plek in De Slimste Mens. Twee jaar later was hij, als trouwe FC Twente fan, de hoofdpersoon in de documentaire Het laatste jaar van FC Twente. Twente-fans werden een voetbalseizoen lang gevolgd, terwijl de club op de rand van een faillissement stond. In 2017 maakte Dijkstra in Zuid-Amerika een documentaire over het leven van Che Guevara, een Cubaanse guerrillaleider. In de jaren erna presenteerde hij Op1, samen met Willemijn Veenhoven, en schreef hij het boek Ali was mijn vriend, over de vriendschap tussen fotograaf Guus Dubbelman en Muhammad Ali.

Samen met Frank Evenblij maakt hij het programma Dijkstra en Evenblij ter plekke voor NPO Radio 1. Hierin nemen ze het nieuws van die week door, op een plek in Nederland die ook daadwerkelijk in het nieuws is geweest. Ook presenteert Dijkstra het programma Per Seconde Wijzer.

Kunst met een donker randje

Sinds deze maand is hij elke vrijdag te zien op NPO2 met het programma Roofkunst. Hierin gaat hij op zoek gaat naar de oorsprong van vier koloniale kunststukken in Europese musea. Er zijn prachtige historische kunstwerken te bewonderen door geheel Europa, maar ze hebben een donker randje. Want van wie zijn deze werken eigenlijk? En worden ze op de juiste plek tentoongesteld?

Nou, dááág!

Oane Born, BN'er-redacteur bij Koffietijd, zwaait regelmatig bekende Nederlanders uit bij hun vertrek uit de studio. Maar niet voordat er nog een aantal lastige vragen op hem of haar zijn afgevuurd, zodat we de gast een beetje beter leren kennen.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore