Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... Instagram

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van Instagram.

De situatie

Lekker sociaal doen we vandaag de dag steeds meer online. En nu Instagram deze week aankondigde om te testen of gebruikers wel of geen likes willen zien, is het een mooi moment om eens in de mores van dit medium te duiken.

De spelregels

1. Je bent wat je kijkt

Volg niks waar je niet gelukkig van wordt. Zo simpel is het. Erger jij je groen en geel aan de kiddokieks met opgestoken duimpjes van je vrienden of de veelvuldige avocadolunches van je buurvrouw, dan komt dat toch echt door jezelf. Als jij ernaar kijkt of erop klikt, krijg je vanzelf meer van zulks te zien. "Je bent je eigen algoritme", legt social media-expert Kirsten Jassies uit. "Alles wat je bekijkt, komt de volgende keer vooraan in je feed. Dus wil je op Instagram alleen de stories zien die je écht interesseren, selecteer die accounts dan als beste vrienden. De rest kun je gewoon lekker dempen, en toch vrienden blijven. Scheelt een hoop gezeur aan alle kanten."

Instagram
Lees meer:
Instagram test het aan- en uitzetten van likes

2. Hou het sociaal

Dat haatberichten uit den boze zijn, spreekt natuurlijk voor zich (al moeten sommigen dit maar nog een keer lezen. En nog een keer.) "Het is niet voor niks social media", vindt Diederik Broekhuizen, oprichter van The Best Social Media. "Hou het dus een beetje gezellig, net als in het echte leven. Reageer op iedereen persoonlijk, als ze ook een bericht voor jou achterlaten." Dat geldt ook voor mensen en organisaties die je volgen, vindt Jassies. "Het is een uitnodiging tot contact, dus terugvolgen is wel zo sympathiek." Heb je geen zin om alle updates te zien, dan kom je weer uit bij regel 1: dempen die hap.

3. Kijk uit met je kinderen

"Een kind kiest er niet altijd voor om jouw tijdlijn op te leuken", zegt Broekhuizen, "dus kijk goed wat je daarmee wil. Nu is zo’n zwembroekfoto misschien aandoenlijk, maar over een paar jaar kunnen ze er stevig van balen. Om nog maar te zwijgen van verkeerde handen enzo. Het is sowieso wel zo sociaal om aan anderen even te vragen of ze het ook een leuk idee vinden dat jij hun foto plaatst." 

Komen je koters eenmaal in de puberleeftijd, dan doe je er vooral goed aan om je waffel te houden. "Reageer vooral niet op de online updates van je kinderen", weet Jassies. "Dat is echt stom. Een comment van je moeder voelt net alsof je samen in de disco staat. Mijn zoon van 14 heeft me zelfs geblokkeerd, en al mijn vriendinnen ook, zodat we niet in zijn leven zitten loeren. En gelijk heeft hij. Blijf weg uit de gesprekken waar je niks mee te maken hebt."

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... de midlifecrisis

4. Janken doe je in je Stories

Doe vooral waar je zin in hebt, vindt Broekhuizen. "Heb jij zin om drie keer per dag een foto te plaatsen, ga je gang. Of wil je elke dag twee uur scrollen: prima. Zolang je maar weet wat je doet en waarom." Iets plaatsen om het plaatsen heeft niet zoveel zin. En nee, het hoeft niet allemaal shiny bright te zijn.

Ben je het ergens niet mee eens, heb je een jankdag of moet je echt iets van het hart? Prima, graag zelfs, maar deel het in je Stories en niet als post die lang blijft staan. "Juist persoonlijke info is soms wel zo fijn voor alleen je beperkte groepje beste vrienden. Van janken om de likes heeft iedereen zijn buik nu wel vol, maar als je deelt wat je raakt geeft dat jezelf en je volgers juist alleen maar voldoening."

5. Kunst van het afkijken

Schaamteloos afkijken is prima in de wereld van Instagram. Vind je iemands filter leuk, gebruik ‘m lekker ook. Vind je iemands post grappig, dan kun je gemakkelijk delen zonder te stelen. Noemen waar je vondst vandaan komt is wel zo sympathiek. Volgens Jassies kunnen we overigens ook nog wel wat leren van de kleintjes onder ons: "Bij Instagrammers tot een jaar of 18 gaat het vaak vooral om de vriendschap en niet om de content. Ze liken alles omdat ze je vriend zijn en daardoor je cheerleader. Dat is mooi. Wij volwassenen zitten vooral te mieren over de kwaliteit van de content, terwijl het het gros van de gebruikers ook maar gewoon wat doet natuurlijk. Afkijken bij de generatie onder ons is dus helemaal zo gek nog niet."