Bij ons thuis

'Beste moeders, spijbel eens wat vaker. Word je erg gelukkig van!'

14 april 2021 08:10 Aangepast: 14 april 2021 11:51
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Freelance journaliste Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week weigert ze dienst en ontdekt ze hoe heerlijk dat is. "Er is niks mis met een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid."

Vrouwen meer moeten werken om onze economie te redden, kwam deze week in het nieuws. Ik zeg: niets daarvan, vrouwen moeten juist meer spijbelen! De handdoek in de ring gooien. Af en toe een middelvinger flippen en zeggen: ik ben even niet bereikbaar, joe!

Tot dit geniale inzicht kwam ik toen ik vorige week, voor het eerst sinds een jaar, drie uur alleen thuis was. Manlief had een afspraak buiten de deur en de kinderen waren naar school. Heel gek, maar het moest echt even tot me doordringen dat ik helemaal alleen was.

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

'Fijn weer naar de dierentuin, maar was de overheid maar net zo snel met prikken'

Ik had naar zolder kunnen vertrekken om stukjes te tikken, maar die rust was zo aangenaam dat mijn lichaam dienst weigerde. Nee, in plaats van te gaan werken liep mijn lichaam naar het koffiezetapparaat om daar nog een straf bakkie pleur in elkaar te draaien.

Met het kopje koffie in mijn hand staarde ik de tuin in. Geen vragen, geen stemmen, geen geluid, geen schreeuwerige tv-programma’s, geen geblieb van mijn telefoon. Dat eindeloos koekeloeren op Twitter en Insta, daar was ik ook even klaar mee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Van parttime naar fulltime: levert dat onderaan de streep meer op?

Na de koffie douchte ik langer dan de gebruikelijke twee minuten, kleedde mezelf zwijgend aan en toog naar die ene leuke supermarkt. Daar keek ik op mijn gemak om me heen, kneep in spannende groenten en bedacht Heel Erg Op Mijn Gemak wat we die avond zouden eten.

Terug thuis bladerde ik ouderwets in het stapeltje tijdschriften dat ik bij die leuke supermarkt had gescoord. Ik scheurde een recept uit, maakte her en der een vouw van artikelen die ik later wilde lezen en staarde vervolgens weer voor me uit. Het was goddelijk.

Broodnodig: even niemand om je heen

Na die paar uur rust, zwijgen en mijmeren daalde in hoe chronisch moe ik eigenlijk was van dit jaar. Hoe chagrijnig van de situatie, met nog altijd geen licht aan het eind van de tunnel. Nu pas realiseerde ik hoe weinig tijd ik voor mezelf had gehad. En hoe broodnodig het soms is om even niemand om je heen te hebben.

Beste vrouwen van Nederland, meer werken? Ja, doei! Laten we maar wat meer spijbelen. Niets mis met wat burgerlijke ongehoorzaamheid af en toe. We moesten dit jaar al zoveel: zorgen, werken, lesgeven, poetsen, knutselen, entertainen, nog meer werken en zorgen en eindeloos wachten tot we net als die geweldig snelle Britten feestend de straat op kunnen. Nee, ik zeg: doe maar lekker even rustig aan. Dan kunnen we er daarna weer met frisse moed tegenaan. Geniet!

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore