Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... goede seks

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van goede seks.

De situatie

Batsen. Wippen. Pakken. Vozen. En zo zijn er nog minstens 147 andere woorden voor wat velen van ons toch het liefste doen: seks. Maar hoe maak je het goed? In het kader van niet lullen maar poetsen, zijn hier de mores voor een passievol paasweekend.

De spelregels

1. Praat na de daad

Of tijdens, als het een beetje zwoel in het moment past. Maar kom vooral op voor je eigen genot. Bijna een kwart (23 procent) van de vrouwen geniet zelden van seks met een partner. Een kwart geniet er meestal wel van, en minder dan de helft (46 procent) bijna altijd, blijkt uit een online poll van Psychologie Magazine onder 1350 mensen (1060 vrouwen en 289 mannen). En maar liefst 4 op de 10 vrouwen zeggen minder van seks te genieten dan hun (mannelijke) partner. Gemiste kans! Dus praat na de daad. Zeg wat je lekker vindt, en wat niet. Of duw subtiel een hand in de richting waar je ‘m hebben wil. Laat je horen!

De
Lees meer:
De vijf spelregels van... een goede nachtrust

2. Ken de kunst van goed kussen

Zet vooral ook in op een stevig potje zoenen, als je wat passie tijdens de paasdagen wenst. Zeker in een lange relatie wil de seks nog wel eens functioneel worden, maar volgens  zoen-expert Katia Loisel is het belangrijk om de kunst van goed kussen te kennen: ''Het kan de aantrekkingskracht verhogen, er komt veel oxytocine vrij in je lichaam, dat is het knuffelhormoon dat verbinding en intimiteit stimuleert. Ook vermindert het hormoon stressgevoelens en de kans op conflicten. Als je regelmatig met elkaar zoent is er meer kans dat jullie gelukkig zijn en je verbonden met elkaar voelt. Een ander voordeel is dat je meer oogcontact met elkaar hebt waardoor je nog meer intimiteit ervaart.'' En hoe dichter je gevoelsmatig bij je lover bent, hoe lekkerder het tussen de lakens is.

3. Niemand houdt van nep

Nee, dit gaat niet over extensions, nagels en protheses, of de bekende blauwe pilletjes. Neppe orgasmes, daar gaat het om. Net doen alsof je klaarkomt. Niet doen. Want: waarom zou je? Om die ander een goed gevoel te geven? Omdat je je opgelaten voelt dat het te lang duurt? Lees in dat geval regel 1 nog een keer door. Goed klaarkomen is je eigen verantwoordelijkheid, dus leg je lief uit wat je wil en investeer in een paar fijne fantasieën om je net dat laatste zetje te geven. Ben je net samen, dan hebben jullie wellicht nog wat ontdekkingstijd nodig met elkaar. En gaan jullie al aardig wat jaren mee, dan is faken voor jullie allebei een faux pas natuurlijk.

Praat
Lees ook:
Praat seks met me

4. Wees een gulle gever

Voor alle hetero’s onder ons: verleiden is niet alleen de taak van de man. Ja, het is heerlijk om het hof gemaakt te worden, maar goede seks draait om geven en niet om nemen. Niet alleen in bed, maar de hele dag door. Kijk naar je lover, en luister. Waar wordt ‘ie blij van? Waar gaat ze van glunderen? Geef daarvan met volle teugen en je zit gebakken.

5. Mondje dicht

Niemand zit te wachten op klagende buren, maar als de locatie het toestaat is het heerlijk om te galmen van genot. Een huisje in het groen, buitengewoon beesten op de achterbank, soms heb je geluk. Maar let wel: bij een scharrel kun je de details van je sekscapades nog bespreken met je vrienden, maar in een lange relatie moet je wat zorgvuldiger met jullie privéleven omgaan. Anders wordt het een tamelijk ongemakkelijk fuifje als je straks jarig bent.