Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'Die tand door m'n lip? Mijn kind heeft me toegetakeld'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Freelance journaliste Franke blogt over de avonturen en uitdagingen van haar gezin. Deze week: het zoontje van Franke is altijd onrustig rond volle maan. Deze keer ontving Franke hierdoor midden in de nacht een vervelende verrassing: "Zat ik daar met een bang joch en de smaak van bloed in mijn mond."

Kinderen in het grote bed, het zou verboden moeten worden. Zeker als het volle maan is. Nu ben ik niet heel diep spiritueel, maar ik kan er niets anders van maken: rond volle maan begint Olle (6) met spoken. Hij verandert dan in Dolfje Weerwolfje - wat op dit moment ironisch genoeg ook nog eens zijn lievelingsboek is.

Voor je nu zegt: 'Jaja, het zal wel met die volle maan', het is écht waar. Hij doet het al zijn hele leven en ik kan er de kalender op gelijk zetten: een paar dagen voor volle maan wordt-ie onrustig en begint hij slecht te slapen. Dan krijgt hij enge dromen en belandt hij steevast bij ons in bed.

'Fidget
Vorige week:
'Fidget poppers, simple dimples: wat moeten we met al die fidget toys in huis?'

Dat is op zich niet zo’n probleem, ware het niet dat hij te groot aan het worden is. En dat hij bij het omdraaien per ongeluk papa of mama een schop verkoopt/tik uitdeelt. Hij gaat daarom uiterst geraffineerd te werk alvorens hij ons bed in sluipt, want hij heeft het zelf inmiddels ook prima door dat het eigenlijk niet meer kan: zijn grote lijf bij ons in bed. Wat ik overigens nog steeds heerlijk en gezellig vind, maar goed slapen doe ik dus niet.

Neem zijn laatste bezoek. Het was de nacht voor volle maan, en hij had zo heftig gedroomd dat hij onze kamer in kwam sprinten alsof alle gedrochten uit de onderwereld hem op de hielen zaten. En toen: bam, was het gebeurd. Ik was rechtop gaan zitten om hem in mijn armen te sluiten, maar dat had hij in zijn doodsangst even gemist. Ik kreeg me toch een kopstoot! Tranen in mijn ogen, tand door mijn lip. Daar zat ik dan, midden in de nacht, met een bang joch, natrillende kaken en de smaak van bloed in mijn mond.

Volle
Lees ook:
Volle maan, dat betekent slecht slapen en veel geboortes. Toch?

De afgelopen dagen vragen mensen die me zien (meestal ouders op het schoolplein, want veel meer sociaal leven dan dat heb ik niet op dit moment) wat ik heb uitgespookt met die rare lip. Dan moet ik vertellen dat mijn kind mij heeft toegetakeld. Nou, dan krijg ik begripvol knikkende medestanders, hoor. Ze weten er álles van.

Wat is dat toch met kinderen en hun rare fratsen? Als ouder ben je altijd bang dat je kinderen iets overkomt, maar eigenlijk zouden ze er ook weleens bij kunnen vertellen hoeveel gevaar ouders wel niet lopen met die ongeleide projectielen om hen heen de hele dag.

Pleister, doekje en toverkusje

Gelukkig leerde het leven me gisteren dat kinderen je niet alleen verwonden, maar ook verzorgen. Want toen ik de salami stond te bewerken met een vlijmscherp mes van knuffelkok Jamie Oliver, sneed ik mijzelf diep in mijn vinger. Puk (9) pakte een pleister, doekje, en gaf me een toverkusje. Manlief? Die stond er een beetje bij te grinniken. Je snapt wel op welke helft van het grote bed Olle komende volle maan slaapt. Ik kan je vast verklappen: dat is niet aan mijn kant van het matras.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.